31 Mayıs 2014 Cumartesi

Damızlıktan üretilen F1 Anaarılar

Merhaba,
Almış olduğum Damızlık Ana ile işim bitti:)


Yeteri kadar F1 ürettim çok şükür. 
Bu Analardan memnun kalacağıma inanıyorum.


29 Haziran'da yeni 2 Damızlık daha gelecek inşallah. Birazda başka arıcılar faydalansın diyerek Anaarıyı bir baska üreticiye sattım.


Haziran sonunda Dr. Schley ve Anaarı Üreticisi Berninger ve Kahle ile bir calışma yapacağız. Kahlenin ürettiği Anaarı geçen yıl %138 ile Almanya 2.si oldu. 

Bu arada Herr Reich'ın saf arılarından ürettiğim Analarda çıkmaya başladılar.
İşaretledikten sonra kafeste geri veriyorum Kovanlarına.
Herr Reich'ın arıları benim bölgemde çok rağbet görüyor. 
50li numaraları onun arılara ayırdım:)
Gelecek yıl suni tohumlamada lazım olacaklar. 
500lük kovandan son bir Larva transferi daha yapmak için kovanı Talha'ya açtırdım.
Kendisi geçen yıl çok meraklıydı, tâ ki ne idiğü belli olmayan arı alıpta cocuğa 'Al bu senin arın, Buckfast, içinde Türk arısıda var, tam senlik' diyene kadar:) Arı maalesef biraz(!) agresifti. Kaç aydır arılara yaklaşmayan çocuk Körüğü bile arkaya fırlattı:))) Seneye 500lük Ana sipariş verildi, yeter ki Talha'nın yüzü hep böyle gülsün!


18 Mayıs 2014 Pazar

Saf Karniyol Anaarı

Kirchhain Enstitüsünden geçen yıl sipariş verdiğimiz Damızlık Saf Anaarımızı teslim aldık. 2015 sezonunda bu ananın Kızlarının erkeklerini Suni Tohumlamada kullanacağız. 
Suni Tohumlanmış Damızlık Karniyol 88 numara

Bir cok ana üreticisi sattıkları suni tohumlanmış anaların saf olduğunu iddia etse de, bu gercekte böyle olmayabiliyor. İlla ki bir yerlerden, bir kaç Nesil önce karışıklık olabiliyor. Benim almış olduğum anaarı GEKÖRT yani lisanslı. Bir çok teste tabi tutulmuş. Bu testlere girdikten sonra laboratuvarda saf Karniyol olup olmadığına bakılmış. Arının saf Karniyol olup olmadığına bakılan bu işleme KÖRUNG diyoruz. Teste tabi tutulmasına ise LEİSTUNGSGEPRÜFT diyoruz. Her ikiside şart. 
50 tane erkek arının Cubitalindexi

50 tane işçi arının Cubitalindexi


Arının Faturası 

Lisanslı Saf Karniyollar


Kraliçe'nin numarası 7-45-512-2012 yani:
7 Hessen Eyaleti
45 Anaarı üreticisinin numarası 
512 Anaarının numarası 
2012 doğum yılı
Yüzde üzerinden:
Bal yapımında 117, Sakinlik 112, petekte duruş 114, oğul 127. Hepsinde %100ün üzerinde. Oğul eğilimi 130un üzerinde olanlarda ortalama 2 sene boyunca oğul sorunu olmuyor. Bizimki buna yakın. 
Geçen sene 57,8kg bal yapmış, 19 Arı arasında 6. olmuş. Sakinlik 3,1 puan yani hiç körüksüz en fazla 1-2 arı sokabilir:) Saf Anaarı üretimi için hiç sorunsuz kullanılabilir, Erkekleri suni tohumlama için hiç engelsiz kullanılabilir


Arının anası babası her şeyi belli. Ve hepsi bu testlerde ortalamanın üzerinde performans göstermiş. 
Anası 7-45-623-2010
Bal 118, sakinlik 116, petekte duruş 116, oğul 134

Anneannesi 7-45-189-2008 
Bal 115, sakinlik 113, petekte duruş 111, oğul 114
Ninesinin ninesi ve çiftleştiği erkekler bile belli. Gen aktarımı test edilerek onaylanmış

Bu arı diğer damızlık analarla aynı ortamda test ediliyor ve değerleri ortalamanın üzerinde çıkanlarla devam ediliyor. Bal yapımı, sakinlik, peteği terketmeme, oğul eğilimi, istenilen 4 ıslah kriterleri üzerinden puanlama yapılıyor. 2 kriterde en az %100 ve 2 kriterde en az %95 olup, genel ortalaması %100 üzerinde olan analar A Lisansı alabiliyorlar. En iyilerle yarıştırılmış ve ana üretimi için %120 almış. Ama kendisinin yüksek puan alması yeterli değil, kız kardeşlerininde yüksek performans göstermesi gerekiyor. 74 Kardeşten 49 tanesi %100ün üzerinde performans göstermiş.

Çünkü ERBFEST yani Dominant olması, genlerinin ağır basması gerekiyor. Bu testler sayesinde kullandığımız arının kalıtım özelliğini görmüş oluyoruz. Üreteceğiniz F1 Analar dışarıda ne olduğu belirsiz arılarla ciftleşse bile gene de Annelerinden aldıkları genler ağır bastığı için pek etkilenmiyorlar. Saf Anadan ürettiğiniz ve gene Saf erkeklerle çiftleştirdiğiniz arılar illa da cok iyi çıkacak diye bir kaide yok. Evet Saf olmasına Saf ama her üretilen anaarı aynı kaliteyi taşımayabilir. Lisanslı  Anaarılarda bu riski en asgariye indirmiş oluyorsunuz. Çünkü 1 sene boyunca teste tutulup verimliliği ölçülmüş. Ebeveynlerinin taşıdığı özellikleri taşıyıp taşımadıklarına bakılmış. Onun içinde fiyatı diğer saf analardan çok daha yüksek. Çünkü arkasında bir emek var ve tescilli. Eğer kendiniz için üretiyorsanız suni tohumlanmış ya da Adada çiftleşmiş yeterli, ama bu işin ticaretini yapıyorsanız Lisanslı Anaarı almakla doğru bir iş yapmış olursunuz. Üreteceğiniz kesinlikle Karniyol olduğundan emin olursunuz. 

Anaarı sipariş Bloğu
Vakit kaybetmeden Anaarı üretimine başladım. 

Sadece bu arıdan değil, Herr Reich'tan da Başlatıcı kovan kullanarak larva Tranferi yaptım. Arılığı çok düzenli.

Benim gibi Larva transferi yapmaya gelen diğer arıcı arkadaşlar

Herr Reich 3 çeşit Karniyol kullanıyor, Kuzey Almanyadan Hoffmann, Avusturyadan Lunz ve Kirchhaindan Nicolai Petersenin adı ile anılan Karniyol Petersen. Her çeşidin Safı elinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde 20 tane Suni Tohumlama yapmış. 

Salı günü bir 20 tane daha yapacak. 
12 Tanesi 5-7 gün arası yumurta atmaya başlamış. 3 tanesi ölmüş, 5i yumurta atmadığı için yeniden gazlanmış. Bu gazlananların kontrolünü beraber yaptık. Larvaları aldığımız kovanda Körük  yakmadı, arı zehirine karşı aşırı reyaksiyon verdiğim için kelle maske takınca kafa buldular benimle:)

Maalesef 1 tanesi ölmüş, ölüm nedenini araştırmak için Kirchhain Enstitüsü'ne analize gönderecek. Diğerleri yumurta atmaya başlamış. 

Herr Reich eğer çok ana tohumlayacaksa Bahçesindeki kulübeyi kullanıyor, hijyen açısından bugüne kadar bir sorun yaşamadığı gibi, 'Labararuvar ortamı gibi olması gerektiği söyleniyor' dediğimde attığı kahkaha hala kulağımda:) 

Aletin Arı ile temas eden ve yakın olan şeylerin dezenfekte edilmesi yeterli dedi. En önemlisi kanüller, Onlarıda alkolde muhafaza ediyor.

Kendiside bu sene Sperm almakta zorlanıyormuş, bende sorun yok yani;) 10 dakikada çıkartabildiğim şu kadar. Hava sıcaklığı çok önemli

Başlatıcı kovandaki arıları bir ruşete silkeleyerek 2 gün sonra çıkacak Anamemesini verdim.

Elimde Nicot kalmadığı için diğer malzemeyi kullandım, çerçevelere mumla tutturup, analı bir kovanın ballığına yerleştirdim. Tabiki arada ızgara var:)

Arıları Bahçeye geri getirdik, Maşallah Subhanallah çok aktifler

Hatta bazen oğul çıkıyor sanıyorum:)

Geçen yıl ekmiş olduğum Faselya

Ben arıların bu kadar rağbet edeceğini tahmin etmemiştim. Polen rengi çok hoş

Oğula meyl eden kolonimi biraz yan tarafa alıp, yerine 9 çerçeve ham petekli 1 çerçeve yavrulu Kovan koydum, Anayıda bu boş kovana aldım.

Kovandan çıkan Tarlacılar eski yerlerine geri dönüyorlar ve kovanı boş buluyorlar. Anaarıda kovanda olduğu için oğula çıkmış hissi oluşuyor ve Petekler kabartılıyor. Bugün baktığımda güzel yavru yapmışlar. Anasız kalan genç arılarla dolu olan kovandaki memeleri 9 gün sonra bozup kovanları birleştiriyoruz. 
35 Anamemesi bozdum. Bu sene hepsi ufak nedense?

Büyük ihtimalle oğul eğilimi yok oluyor. Hic olmadı al Anayı 2 cerceve arısı ile koy Ruşete;) 
Ben arılarla uğraşırken çocuklar kovanların arka tarafında eğleniyorlar. Allah'tan arılarım sakin

Kısmet olursa bu sene bahçedeki Elmaları değerlendirip Sirke yapmayı planlıyorum.

Herkese dua eder dualarınızı beklerim;)
Saygılarımla 

1 Mayıs 2014 Perşembe

2014 İlk Bal Hasadı

Öncelikle herkesin Regaip Kandili mübarek olsun:)

2014 senesinin ilk bal hasadını yaptım çok şükür.

Umduğum kadar bal alamasamda, Bahar balını almak o kadar kolay değil.

Kullandığımız arılar bu iş için uygun olmasına rağmen, hava şartları, arıcı hataları vs. gibi etkenler nedeni ile beklentiler karşılanamayabiliyor:) Bunu bulamayanlarda var değil mi? Elhamdulillah! 
Fabrika kuruldu:)

Sağım için her şey hazır.

Fazla petek olmadıgı için sır tarağı ile çalısmayı tercih ettim.
Şöyle tadını çıkarta çıkarta:)
Belli bir süre sonra parmaklar ağrımaya başlasada
Dinlenerek devam ettim:)
Normal şartlarda yavrulanmamış çerçevelerde sıcak hava fönü kullanıyorum. Daha fazla hasad edebilirdim ama su oranları yüksek olduğu için almadım. İyiki yanıma Refraktometremi almışım.

Her ne kadar petek gözlerinden çerçeveyi yere paralel tutup sallamama rağmen bal damlamasada alet ile ölçüm yapınca işin rengi değişti. Su oranları %21 civarında idi. Sadece %18 altında olanları alarak sağım yaptım
%17 gayet memnunum:)

Darısı tüm arıcı arkadaşların başına.

Unutmadan birde Kraliçem var, her gün çiftleşme uçuşuna çıkıyor. Arada karşılaşılaşıyoruz.
Kraliçe işaretlemenin faydaları:) tabi kuşlarada hedef tahtası bu şekilde, çiftleştikten sonra işaretlemek daha iyi. Siz bana bakmayın;)

Yağmurlu Frankfurt'tan Selamlar