13 Mart 2017 Pazartesi

Erken Baharda ilk koloni bakımı

Selamlar,
Nihayet hava gündüzleri iyice ısındı. Ceket giymeden dışarı çıktığımız oluyor. Bu sezon en yoğun sezonum olacak. Ücret karşılığı suni tohumlama yapmak üzere daha şimdiden 300ün üzerinde talep var. Yeni internet sayfam daha iyi yerlere gelmeme katkı sağlayacak.



Geceleri halen soğuk, 1-2 derece civarı.  Söğüt ve Kızılcıklardan müthiş polen geliyor. Öyle ki güçlü koloniler polenle bloke olacak neredeyse


 Pazar günü 17 derecede sezonun ikinci körüğünü yakıp kalan kolonileri kontrol ettim. 
Erken Baharda yapılması gereken 3 gerekli işlemi  gerçekleştirdim.

1-Ana arı kontrolü 
2-Kuluçkalığı arıya göre ayarlama 
3-Besleme

1-Ana arı kontrolünü yaparken 1-2 çerçeve çekerek, açık yada kapalı yavru olup olmadığına bakıyoruz. Çektiğimiz çerçevede ana arıyı görürsek, işlemi bitiriyoruz. Amacımız kolonide ana arının varlığını tesbit etmek. Yavruyu görmek yeterli. Daha fazla rahatsızlık vermeye gerek yok

Çerçevelerde yavru yoksa veya arılar bir uğultu çıkartıyorlarsa, bu koloninin anasız olduğunun göstergesidir. Anasız koloninin yaşama şansı yoktur! 
Böyle bir durumda hemen yandaki güçlü bir koloni ile birleştirmek en uygun yoldur. Yandaki kovanın kapağı açılır ve üzerine gazete konulur. Gazetenin çerçeve aralarına gelen yerine bir kaç delik açarak, anasız koloni güçlü koloninin üzerine konulur. Arılar gazete kağıdını parçalayarak birleşeceklerdir. Analı koloni diğer koloniden daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde ana kaybı yaşayabilirsiniz. Çok güçlenecek olan bu koloniden erken zamanda bölme alabilirsiniz. Arıcılıkta herkesin bildiği bu basit işlemi yazmamın sebebi, takipçilerimden bir bölümünün arıcılığa yeni başlamış olmaları. Blog yayınlarım ve videolarımdan esinlenerek arıcılığa merak saran, ve ilk arılarını alıp arıcılığa adım atanlar mevcut. Böyle mailler alınca inanın çok mutlu oluyorum.

Eğer elimizde yedek ana varsa, bu kolonilere yeni ana verebiliriz.
Ana arısını kaybetmiş bir koloni, ana arı tel tabanda yatıyor 
Elimde bir kutuda damızlık yedek ana arı vardı, onu verdim. 2 gün kafes kapalı şekilde kalacak, sonra kek bölümü açılacak 


2-Çift kat kışa girip nüfus kaybetmiş olan kolonilerde, katlardan bir tanesini alıyoruz. Arıya gerektiğinden çok daha fazla alan vermek, arı için el freni oluyor. Hobi olarak arıcılık yapıp vakti kısıtlı olanlar, bu işlemi yapmak zorunda değiller. 
3-4 çerçeveye düşmüş arıları bölme tahtası ile sıkıştırmakta fayda var. Hatta mümkünse bu arıları strafor ruşete almak, arıların gelişimine pozitif etki ediyor. Geliştikten sonra tekrar normal kovanlara aktarabilirsiniz. Arıyı erken Baharda sıkıştırmak, koloninin iyi bir başlangıç yapabilmesi için gerekli yardımı yapmaktır. 
Ehliyeti olanlar bilirler, erken vites büyültmek ve hele çok daha büyük vitese takmak arabayı hızlandırmaz, yavaşlatır. Hatta stop bile ettirebilir. Sanırım yeterince açık anlatabildim:)

3-Yeterli stoğu olmayan arılara besleme yapmak. Bu besleme sıvı olarakta, kek olarakta yapılabilir. İmkan varsa polenli (Protein) kek verilebilir. 

Bu işlemler hava sıcaklığı 12 derece üzerindeyken yapılmalı. Daha düşük sıcaklıkta kovanları açmıyoruz. 


Şu anda arılara yapılacak başka bir işlem yok. Bu yüzden diğer vaktimizi sezona hazırlık yaparak değerlendiriyoruz. 
Çerçevelere mum takılacak odayı soba ile ısıtıyorum. Resimdeki İhlas sobayı bir kış babam almıştı. Kalorifer çalışmıyordu. Tahminen 20 senelik, ve hala çalışıyor, evladiyelik.
Oda sıcaklığı düşük olursa, tele yapıştırılan mumlar kovan içerisine konulunca koloni ısısı yüzünden esniyor. Bu peteklerde dalgalanmaya sebep oluyor. Biraz terledik ama... :)

Bu yıl çerçeve ölçülerimin bir kısmını değiştiriyorum. Yeni çerçeveleri yanaksız aldım, böylelikle arı ezilmesi olmayacak. Bir artısı ise propolisle yapıştırma olmayacak. Çerçeveler 28mm genişliğinde, üst çıtadan 2cm aşağıya ve alttan 7cm yukarıya 7mmlik pirinçten parçalar çaktık. Böylelikle çerçeveler arası gerekli olan 7mm Beespace'i yakalamış olduk. 
Almanya'da çevreleri 35mm kullanıyoruz. Nem ve propolis ile bu mesafe artıyor. Arılar için 7mm yeterli. Hatta daha ideal. Soğuk havalarda arılar salkımdayken yavru alanının sıcaklığı daha iyi korunuyor. 

Mum takma işi yine Betüldeydi

Sadece başlangıç için biraz mum taktık. 


Koloniler bölme veya silkeleme yolu ile hazırlanacağı için, ilk 5 çerçeve bu şekilde verilecek. 5 adetten sonrasına Petek tam takılacak. Yoksa arıların erkek petek gözleri örmesi kaçınılmaz. 

Bu ölçülerde kovanım olmadığı için, sıfırdan yaptık.


Marangozda istediğim ölçülerde sadece bu ahşap vardı

Plastik tabana uydurduk 


Bu arada erkek yumurtaları atılmış, 1 ay sonra üretime ufaktan başlayıp, Mayıs ayında tam kapasitemize ulaşırız.

Sağlıcakla kalın 

5 Mart 2017 Pazar

Asetik asit, Schley tohumlama cihazı

Merhaba,
Zaman neler getiriyor, neler götürüyor? Çok değil daha 3-5 sene öncesine kadar Türkiye'ye yerleşip arıcılık yapma hayalim vardı. Türkiye şartlarını görmeden, arıcıların çektikleri sıkıntıları bilmeden kurulan naif düşler. Tabiki hedefim sadece arıcılık değildi. Yaşadığım bazı olaylar beni nerelere getirdi. Hani derler ya, her şerde bir hayır vardır. Ne kadar doğru bir söz. 
Kısa sürede aranılan suni tohumlama merkezi, damızlık üreticisi, AGT üyesi, izole bölge sorumlusu oldum.
Arıcı arkadaşlar paralarının karşılığını alamamaktan, kandırılmaktan şikayetçiler. Aynı yollardan bizde geçtik. Edindiğimiz her tecrübe yolumuzu aydınlattı. 
Peki bu noktaya gelene kadar hiç mi sıkıntı çekmedik? İnsanlar karalandı, yanlış tanıtıldı. Peki kim yaptı bunu?
Dost bilip abi yerine koyduğumuz zevat...
Bu zevattan birini 2015 senesinde ana satışında, kendisinin bir kaç kez teklifi üzerine yanıma eşantiyon olarak yük etmiştim. Sorular geliyor ve gelmekte, hep kısa cevaplarla geçiştirdim, geçiştiriyorum. 
Daha ırkların fiziki özellikleri hakkında hiç bir bilgim yok iken, bana melez arıları Saf diye satmıştı. Karpuzun kelek olduğu baştan belliydi. Bu saf(!) analardan nasibini alanlardan bir taneside Dr. Arif Acar'dır. O ikaz etmeseydi benim karniyol arısını melezlerden ayırt etmem mümkün değildi.  
Arıların saf olmadığını söylediğimde, ''Guido beni de kandırmış'' diyerek kendini akladığını zanneden zavallı. Kendisi çok akıllı biz ise aptalız ya hani... 

İnsanda kızaracak yüz olmaması ne kadar kötü. Maalesef bazı yazışmalar aradan 2 senede geçmiş olsa ''TAAAKK'' diye ortaya çıkıveriyor. Neyseki telefonumda ses kaydı mevcut. Arzu eden kendini savunur, bizde gerekli delilleri herkesin göreceği şekilde yayınlarız, herkesin niyeti belli olur. 

Bugüne kadar her türlü mesaja, maile cevap verdim. Bilmenizi isterim ki, arı haricinde gelen maillere artık cevap yazmayacağım. Yaşananları belki bir gün kaleme alırım. Kaleme almak dediysem kitap yazma babında değil,  hoş 2 kitaplık malzeme çıkar aslında.
Not: Bu konu hakkında yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır!

Arıcıları bırakıp arıdan devam edelim.
Mart ayına girdik, ilk körüğümü yakıp sadece saf anaları kontrol ettim. Dün hava oldukça güzeldi, ilk defa bu kadar fazla polen geldi. Bazı çiçekler açtı, fakat önümüzdeki günler yağmurlu geçecekmiş


64 AGT
28 AGT son 2 nesil Peschetzle çiftleşti

Bakalım nasıl bir gelişim gösterecekler 

Az da olsa bir kaç erkek çıkmış. Kara karniyol erkeği

Geçtiğimiz yıl arılı bir ruşetim çalınmıştı . Hırsız 6 ay sonra ölü arılarla ruşeti geri getirmiş. Acaba sen bunu yine doldur, ben gelip alacağım mı demek istedi? Geçtiğimiz haftada kutuların bir kısmı  çalındı. Bu hırsızlar arıcıların ortak derdi.

Daha yüksek miktarda sperm toplamak ve spermi homogenize edebilmek için Profesör Schleyi ziyarete gittim
Cihazın senelik bakımını yaptı, ince ayarlar yapıldı 
Modifiye Profesörün atölyesinde yapıldı 
Artık 25 ana arka arkaya ve karıştırılmış spermle tohumlayabileceğim. Ücret mi? Acil olmamak şartı ile internet sayfasında yayınlaması için suni tohumlamanın bir bölümü hakkında makale yazacağım. 
Kendisine verdiği destek icin çok teşekkür ediyorum. 


Sönen kovanları arılar uçmadan ortadan kaldırdım. Çok esmer ve yavru ölüsü olan çerçeveleri erittim. Ballı ve kullanılabilecek durumda olanların üzerine %60lık asetik asit (Essigsäure) koydum

Asit mum güvesini önlüyor ve bu petekler havalandırıldıktan sonra arılara geri verilebiliyor. Arıya bir zararı olmuyor. En önemlisi ise asit Nosema sporlarını öldürüyor. Böylelikle kovan ve  petekler dezenfekte edilmiş oluyor.
Eğer çok katlı olacaksa çerçeveler arasında biraz boşluk olacak şekilde, mesela her kata 7-8 çerçeve konularak katlar üst üste diziliyor. Kat ortalarına mutfak bezi veya en üstteki katın üzerine bir kap içerisinde asidi koyabilirsiniz.
Eğer petekler bir sonraki sezon için saklanacaksa, mum kurduna karşı her 100 litrelik alan için 200ml  asit 10 gün sonra tekrar edilmeli. 2-3 ay sonra bir daha uygulamak gerekli.

Sağlıcakla kalın