28 Aralık 2014 Pazar

Almanya'da Kış

Merhaba,
Öncelikle arıcı dostlarıma bir haber vermek istiyorum. 31 Ocak veya 1 Şubat'ta Feshaneye geleceğiz inşallah:) 

Nihayet beklenen soğuklar geldi.
Gece sesi duyulan kamyondan belliydi bugün kar yağacağı. Eğer Belediye ekibi gece yollara tuz atıyorsa bilin ki ertesi sabah ya buz olacak ya kar yağacak. 

Sabah erkenden bahçeye gideyim dedim ama nafile, arabayı yerinden oynatmak ne mümkün. Kanuna uymazsan kalırsın böyle yolda. 1 Ekimden itibaren kışlık lastik kullanma zorunluluğu var. Aksi takdirde trafik Sigorta'sı olası kaza masraflarını karşılamıyor. Biraz(!) geç kaldım ama kışlıkları Almanların imalı bakışları altında takıp arılığa gittik:)

Her yer kar altında kalınca ağaçkakanlar kovanlara dadanıyor. Ağaçkakanlara karşı kovanlarımızı ağ ile koruma altına aldık, umarım yeterince iyi gerdirmişizdir
Aç kalan ağaçkakanlar için kovanlar içi yiyecek dolu ağaç kovuğu gibi. Önce kovanların her yanından ufak ufak tıklayarak kış salkımının bulunduğu yeri tesbit ediyor. Daha sonra başlıyor oymaya

Böyle bir kuş baya büyük oluyor, bahçemde tahminim 10-15 tane var
Kovanları her zaman söndürmesede arıya zararı çok oluyor 
Fotolar Simon Hummel'e ait ve daha öncede olduğu gibi kendisinden izin alarak kullandım:)

Bu soğuklarda bahçeye gitmeye gerek yok, uçuş delikleri karla kapanabilir ama bizde bu sorun oluşturmaz
Çünkü kovanların tabanları komple telli ve açık. Varoa kontrolü hariç yaz-kış tabanlar açık. Altı açık tabanlar cok uzun yıllardır Avrupa'da kullanılıyor. Türkiye'de yavaş yavaş yayılması güzel. Bazı şeyleri zamanla herkes kabul edecek;)

Madem bahçeye gidemiyoruz, çocuklarla şöyle bir dışarı çıktık. 
Kapısının önündeki karları temizleyen bir adam

Kaldırımlardaki karlar temizlenmiş 
Kim temizlemiş? Belediye mi? Hayır:)
Herkes kapısının önünü temizlemek zorunda. Eğer birisi sizin kapınızın önünde kardan dolayı düşüp yaralansa masrafları siz ödemek zorunda kalırsınız. Kanun öyle diyor çünkü.

Hemen evimin yanında paralel caddeye gecmek için kestirme bir yol var. Arkadaki posta kutusuna dikkat edin:)
Yaklaşık 50-60metre bu yol, ve çakıl taşlı toprak. Köpeği olanlar genelde bu yoldan geçer. 
Bu kısacık yolun hem başında hem sonunda posta kutusu var. Hayır posta kutusu değil:) 
Köpeğiniz yere pislerse ki evde tuvaleti kullanacak değil, yukarıdan naylon poşeti çekip pisliği aşağıdaki kutuya atıyorsunuz. Kutularda telefon numarası yazıyor 'alo poşet bitti' hattı:)
Alman disiplininin olduğu her işin sonunda başarı gelir, Karniyolde olduğu gibi. Siz hala gen kaynaklarımız diye dövünüp durun, kime ne faydası varsa...

13 Aralık 2014 Cumartesi

Bahar balına giden yol: KARNİYOL

Merhaba, 

Varoa mücadelemizi yaptık, kovanlarda Varoayı en az seviyeye indirdik, kış stoklaması yaptık ve artık Mart ayını bekliyoruz. Almanya'da ilk koloni kontrolünü genelde Mart ayında yapabiliyoruz, bazı seneler Mart'ta bile kar yağabiliyor. istisnai durumlarda mesela yeterli stoğu kalmayan kolonileri besleme yapabilmek için Şubat'ta açabiliyoruz. Ama bu sık rastlanan bir durum değil. 

Kışa güçlü kolonilerle girmenin mükâfatını geçtiğimiz yıl görmüştük, 30 Nisan'da bal sağımı yapmıştım. Hayır Kanola balı değil, Bahar balı:)


Kovanlarımın bir kısmını  bahçemde bırakıp diğerlerini Kanolaya taşımıştım. Kanola zannedildiği gibi her arılığın yanıbaşında ekilmiyor. Kanola balına talep çok fazla olduğu için bazı arıcılar kovanlarını taşıyor, zayıf kolonileri ise arılığında bırakıyor. Bal toplayamayacak kovanların hamallığını yapmıyor. Genellikle Nisan sonunda nektar vermeye başlayan Kanolaya erken gelişen bir arı ırkı gerekiyor. Düşünün Mart'ta kar yağıyor ve Nisan sonuna kadar kolonilerin bala çalışacak duruma gelmesi gerekiyor. Yani iddia edilenin aksine arıyı Kanola geliştirmiyor, bizim arımız Kanolaya kadar gelişmiş oluyor;)
Siz hiç Kanolada 2 katlı arı gördünüz mü? Bende görmedim çünkü en az 3 genelde 4 bazılarıda 5kat oluyor:) Teşvik beslemesi yapıyor muyuz? Kesinlikle hayır! Vitamin vs. veriyor muyuz? Cevap gene hayır! 

Aynı arılık, aynı besleme, aynı arıcı, aynı teknik ile bakım yapsanız dahi her arı aynı şekilde cevap vermiyor. Burada devreye genler giriyor. Aynı gelişimi göstermiş iki farklı arının topladığı bal miktarı farklı oluyor. Burada da genler devreye giriyor. Kimisi topladığı balı yavru bakımında kullanıyor, kimisi stoklarını artırmada. Karniyol arısında bu ikisini dengeli götürmesi yönünde ıslah edilmiş. Ne yavru yok denecek kadar azalır ne de bütün balı yavru bakımına yatırır.

Dr. Arif Acar Arılığı
Dr. Arif Acar Ağabey tam bir arı sevdalısı. 
4 katlı olanlar Karniyol


Kendisi Kafkas hayranı olmasına rağmen arılığında Karniyol ve Buckfast'da var. 

Bütün dürüstlüğü ile Karniyollerin kafkaslardan çok daha fazla bal yaptığını söylüyor. Karniyollar 4 kata çıkmış diğer arılar tek katta. Tohumlama yaptığı analar 5 kat olmuş. 
Necmettin abi, yada Pala Dayı diyeyim bu yıl hasadını maskesiz yapanlardan. Arif abiye teklifi 'Bunların hepsini tohumlayalım!'

Kovanların bazıları tek kat bazıları 4-5 kat! Burada suç arıcıda mı arıda mı? Arıcı diğer ırkların bal yapmasını istemediği için beslemedi mi? Çerçeve girmedi mi?


İkamet ettiğim yer ve arılığım


Nüfus 35bin
1693 Yılında yapılmış bir ev, hala insanlar yaşıyor içerisinde. Sahip çıkılmış:)


Yüzölçümü 44km2 ve toplam 5500 ağaç bulunmakta. 


Bu ağaçlardan sadece Robinie (yalancı Akasya) ve Linde (Ihlamur) nektar vermekte. Toplamda 330 adet Akasya ağacı var ve bunlar köyün değişik noktalarında. Mesafeden dolayı arılarımın Akasya ağaçlarının hepsine ulaşması imkansız. Buna rağmen Akasya balı alabilmekteyim. 
Rengindende anlayacağınız üzere sağdaki Akasya balı


Akasya Mayıs sonunda açıyor ve 15 Haziran'a kadar devam ediyor. Haziran sonuna doğru Ihlamur açıyor ve köyün tamamında toplam 400e yakın Ihlamur ağacı mevcut. Benim çevremde az Ihlamur ağacı olmasına rağmen Ihlamur balıda alabilmekteyim. 
Karniyol arısının Buckfasta karşı üstün yanı az nektar akımında güzel bal stoklayabilmesidir. 


Arıcılar Birliği'nde bir çok eski arıcı var, çoğu 50 seneden fazla zamandır arıcılık yapıyor. Onlardan duyduğum ve daha sonra internetten araştırdığıma göre Karniyol arısının Almanya'ya gelmesi baya bir sancılı geçmiş. Almanya'nın yerli arısı olduğu iddia edilen Apis Mellifera Mellifera yani kuzey arısı, bir diğer adı ile Kara arı


Ve işçisi



Bu arı ırkının kaybolacağı, korunması gerektiği üzerine bir sürü tartışmalar çıkmış, bizim arıcılar Birliğinin kurucusu olan Herr Geißlerde karşı çıkanlar arasındaymış. Bugün ise Karniyolun bir numaralı savunucusu ve arılığı yanına yaklaşan Buckfastcılarla uğraşıyor:) Huylu huyundan vazgeçmiyor 

Kara arı saldırgan ve bahar gelişimi zayıf olan bir ırk. Günümüzde Apis Mellifera Mellifera kullananlar bir çatı altında toplanmış durumdalar ve bu arı ırkını ıslah etmişler ve ediyorlar. İsteyen sipariş verebiliyor. Bu ıslah çalışmasına Devlet hiç bir destek vermemiş. Tamamen arıcıların kendi gayret ve becerileri ile yapılmış. Anaarı üretiminden tanıdığım Herr Berninger 3 sene önce bir kaç adet almış, arıların gayet sakin olduğunu fakat bahar gelişiminin istediği düzeyde olmadığını söyledi. Bu bir yarış, herkes en iyisini üretmenin peşinde. Bruder Adam gerçek ismi ile Karl Kehrle sırf bu yüzden Dünya'nın bir çok ülkesini gezerek Buckfast arısını çıkarmadı mı ortaya? 

Lafla peynir gemisi yürümez  bizim sözümüz ama mesajı alan Avrupalı...





30 Kasım 2014 Pazar

Oksalik Asit ile Sezonun Son Varoa Mücadelesi

Selamlar,
Bir senenin daha iyisi ve kötüsü ile sonuna geldik sayılır. 2014 senesi ilginç bir yıldı, hava durumu, Varoa, Asya'dan eşek arısı, İtalya'da ortaya çıkan (Aethina tumida) kovan böceği, anaarı üretiminde sorunlar...


Evet hava durumu her sene farklı olabiliyor ama 2014 arılar için gerçekten zordu. Mart ayı 20 derecelerde geçti ve yağmur 'yağmadı' denilecek kadar azdı. Nisan ayıda böyle geçti ve 25 derece üzeri ile sıcaklık rekoru kırıldı. Mayıs'ta herşey sona erdi. Yağmur, fırtına, dolu ve soğuk geceler başladı. Mayıs sonunda sıcaklar geri geldi. Haziran'da gene yağmur ve fırtına, Düsseldorfta yıkılan ağaçlar. Temmuz'da aşırı sıcaklar..
Uçuş havası varken çiçek yoktu, çiçekler açınca yağmur vardı. Arılar ne yapsın? Almanya'nın büyük bir bölümünde Bahar balı alınamadı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen yaz balı tatmin ediciydi. 2014 yılı kovan başı bal üretimi daha açıklanmadı.
Eyaletlere göre 2013 yılı ortalama bal verimi aşağıda, ben Hessen eyaletinde arıcılık yapmaktayım, ortalamayı tutturmuşum:)



Bu senenin son Varoa mücadelesini Oksalik ve Laktik Asit ile yaptım. Zayıf kovanlarda Laktik Asit kullandım. Çünkü Oksaliği damlatma metodu ile yapıyorum ve zayıf arıyı dahada zayıf hale getiriyor. Laktik asitte arılar sırılsıklam ıslatılmamalı, resimde çok net görünüyor 

Düşen Varoalar 

Bu soğukta çerçeve çekerek laktik asit püskürtmek biraz meşakkatli ama koloni sağlığı için bir sorun oluşturmuyor. En azından Almanya'da kullandığımız arı için geçerli bu. Arılarımın çoğu AGT hattı, yani hastalıklara dirence göre selekte edilmiş. 
Oksalik asit (%3,5) her çerçeve arasına 5-6ml damlatılmalı

Haftasonu Hüseyin Abinin bahçeye gidip Oksalik Asit uygulamasını kendisine gösterdim. Türkiye'de çok yüksek kovan sayısı ile gezgin arıcılık yapmış, bu sene Macahelden Kafkas ırkıda alıp getirmiş. 
Maskemi giydim, sakata gelmeyelim:)

Kafkas'a Oksalik yapmadım, zira arı çok zayıftı. Üst çıta üzerine böyle petek ören arı zamanında baya kuvvetliymiş

Aynı arıcı, aynı arılık, ve Karniyol

Arıcının kabiliyeti ve flora çok önemli ama selekte edilmiş arının artısıda inkar edilemez. 

Oradan çıkıp Kırşehirli Osman Abinin arılara Oksalik damlatmaya gittik. Evinin bahçesi çok düzenli, hele şu meyvelere bittim
Bahçenin bekçisi


Bahçenin bir köşesi arılara ayrılmış 


Hüseyin ve Osman abiler kovanları açarken


Damlatma yapsak mı???


Maalesef bir kaç kovan sönmüş, ama Osman abinin diğer arılığında durum gayet iyiydi


Bu bahçede de gene kuşlar vardı


Cinslerini bilemeyeceğim ama bunlar Saka


Daha bir çok kafes vardı, Osman abide hobi bol Maşallah:) Ama arılar bir başka
Hakiki Denizli Horozuna bakın, bir ötüyor bir ötüyor, Türkiye'den duyuluyordur;)

Oksalik damlatmaya devam

Eldiven kullanmayı ihmal etmeyelim

Bir başka arıcı Aksaraylı Mehmet Polat ve ismini vermek istemeyen bir arkadaş, kafeste kuş almaya gelmişler. Ayak üstü biraz sohbet ettik

Dönelim benim kovanlara 
38 Numara Peschetz F1

8 Numara AGT F1
Kapalı yavrular çıkmaya başlamış ve ana yeni yumurta atmamış, Oksalik için en uygun zaman yavrusuz dönemdir. 

Çerçeve çekmek istemiyorsak yavru durumunu Varoa çekmecelerinden anlayabiliriz, kış salkımına kovan ortasında oluşturan bu arı 5 çerçevede

Çekmeceyi daha yakından incelediğimizde kovanda kapalı yavruların çıktığını anlayabiliyoruz

Yavru faaliyetinin devam ettiğini ve açık yavru olduğunu gene çekmeceden okuyabiliyoruz. Arıların yavruyu kapatmak için ürettikleri mum parçacıkları 

Gelecek yılki son bal hasadına kadar ilaçlamaya paydos...
Aşağıdaki video umarım Oksalik Asit damlatması yapmak isteyenlere yardımcı olur.
Selamlar Saygılar 


16 Kasım 2014 Pazar

Popülasyon Hesabı


Kovanımda kaç arı var?
Çerçevede kaç arı var?
Böldüğüm ruşette kaç arı var?
Kaç kapalı yavru var?
Kaç kilo stok var?


Yayınlamış olduğum videolarda bazen söylüyorum, 'Kovanda 7500 arı, 1600 kapalı yavru var.' Arıcı dostlarımız bunu nasıl hesap ettiğimi soruyorlar. 
Benim kullandığım çerçeve ölçüsü Zander, petek ölçüsü 40x20cm yani tam 8dm2. Çerçevemi 8'e böldüğüm zaman her alan 1dm2 yani 10x10cm.

İlk başlarda gözünüzün alışması için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Paket lastik yada iple çerçevenizi 8 eşit parçaya bölün. 


Türkiye'de kullanılan Langsroth ölçüsü çerçeve içi 42x22cm, 9,24dm2. 8'e böldüğünüz zaman her bir birimi 1,15dm2 hesap edebilirsiniz. 1dm2 130 arı ve 400 petek gözü olur. Biz bu 130'u yuvarlak hesap 125 yapıyoruz. Benim kullandığım ölçüdeki bir petekte 1000 arı oluyor. Arkalı önlü 2000 arı. Türkiye'deki ölçülerde yuvarlak hesaptan her bir birime 150 arı dersek, peteğin her bir tarafında 1200 arı olur. 

Peteğin tek tarafı
Zander 8dm2 1000arı
LangsrothTR 9,24dm2 1200 arı
Dadant 11,3dm2 1400 arı

Şimdi biraz pratik yapalım 
8 eşit birime böldüğümüz çerçeveyi arılı çerçevenin üzerine koyuyoruz
Peteğin her yeri arı ile kaplı değil, zihnimizde arıları sağdan sola kaydırmaya başlıyoruz. 4 birim arı var, 4x125=500arı

Devam edelim
Biraz daha yaklaşalım
2 birim arı yani 250arı

Biraz daha pekiştirelim, sizce kaç birim var?
Yakınlaştırıp bakalım, arılar üst üste binmişler, yani biraz daha fazla hesap edebiliriz. Tam 4 birim, gene 500 arı

Bir başka çerçeve, zihnimizde arıları sıkıştıralım
2 birim, 250 arı 

Alttaki resim 1,5 birim, 180-190arı, isterseniz sayabilirsiniz ;)

Biraz daha zorlaştıralım
Yaklaşık 5,5 birim, yaklaşık 700 arı 


Şimdi gelelim kapalı yavrulara...
1 dm2'de 400 petek gözü var. 
 2 birim kapalı yavru, 800 çıkmaya hazır arı 

Türkiye ölçüsünde her birimde 450 petek gözü hesap edilebilir. 

Peteğin tek tarafında bulunan gözler
Zander 3200
LangsrothTR 3600
Dadant 4500

Stok hesabı yaparkende arıda kullanılan hesap kullanılabilir. Her dm2'de 125gram stok demektir. LangsrothTR her birim 150gram olarak hesap edilebilir. 

Umarım yardımcı olabilmişimdir:)

Yağmurlu Frankfurt'tan selamlar