Suni Tohumlanmış Damızlık Karniyol 88 numara
Bir cok ana üreticisi sattıkları suni tohumlanmış anaların saf olduğunu iddia etse de, bu gercekte böyle olmayabiliyor. İlla ki bir yerlerden, bir kaç Nesil önce karışıklık olabiliyor. Benim almış olduğum anaarı GEKÖRT yani lisanslı. Bir çok teste tabi tutulmuş. Bu testlere girdikten sonra laboratuvarda saf Karniyol olup olmadığına bakılmış. Arının saf Karniyol olup olmadığına bakılan bu işleme KÖRUNG diyoruz. Teste tabi tutulmasına ise LEİSTUNGSGEPRÜFT diyoruz. Her ikiside şart.
50 tane erkek arının Cubitalindexi
50 tane işçi arının Cubitalindexi
Arının Faturası
Kraliçe'nin numarası 7-45-512-2012 yani:
7 Hessen Eyaleti
45 Anaarı üreticisinin numarası
512 Anaarının numarası
2012 doğum yılı
Yüzde üzerinden:
Bal yapımında 117, Sakinlik 112, petekte duruş 114, oğul 127. Hepsinde %100ün üzerinde. Oğul eğilimi 130un üzerinde olanlarda ortalama 2 sene boyunca oğul sorunu olmuyor. Bizimki buna yakın.
Geçen sene 57,8kg bal yapmış, 19 Arı arasında 6. olmuş. Sakinlik 3,1 puan yani hiç körüksüz en fazla 1-2 arı sokabilir:) Saf Anaarı üretimi için hiç sorunsuz kullanılabilir, Erkekleri suni tohumlama için hiç engelsiz kullanılabilir
Arının anası babası her şeyi belli. Ve hepsi bu testlerde ortalamanın üzerinde performans göstermiş.
Anası 7-45-623-2010
Bal 118, sakinlik 116, petekte duruş 116, oğul 134
Anneannesi 7-45-189-2008
Bal 115, sakinlik 113, petekte duruş 111, oğul 114
Ninesinin ninesi ve çiftleştiği erkekler bile belli. Gen aktarımı test edilerek onaylanmış
Bu arı diğer damızlık analarla aynı ortamda test ediliyor ve değerleri ortalamanın üzerinde çıkanlarla devam ediliyor. Bal yapımı, sakinlik, peteği terketmeme, oğul eğilimi, istenilen 4 ıslah kriterleri üzerinden puanlama yapılıyor. 2 kriterde en az %100 ve 2 kriterde en az %95 olup, genel ortalaması %100 üzerinde olan analar A Lisansı alabiliyorlar. En iyilerle yarıştırılmış ve ana üretimi için %120 almış. Ama kendisinin yüksek puan alması yeterli değil, kız kardeşlerininde yüksek performans göstermesi gerekiyor. 74 Kardeşten 49 tanesi %100ün üzerinde performans göstermiş.
Çünkü ERBFEST yani Dominant olması, genlerinin ağır basması gerekiyor. Bu testler sayesinde kullandığımız arının kalıtım özelliğini görmüş oluyoruz. Üreteceğiniz F1 Analar dışarıda ne olduğu belirsiz arılarla ciftleşse bile gene de Annelerinden aldıkları genler ağır bastığı için pek etkilenmiyorlar. Saf Anadan ürettiğiniz ve gene Saf erkeklerle çiftleştirdiğiniz arılar illa da cok iyi çıkacak diye bir kaide yok. Evet Saf olmasına Saf ama her üretilen anaarı aynı kaliteyi taşımayabilir. Lisanslı Anaarılarda bu riski en asgariye indirmiş oluyorsunuz. Çünkü 1 sene boyunca teste tutulup verimliliği ölçülmüş. Ebeveynlerinin taşıdığı özellikleri taşıyıp taşımadıklarına bakılmış. Onun içinde fiyatı diğer saf analardan çok daha yüksek. Çünkü arkasında bir emek var ve tescilli. Eğer kendiniz için üretiyorsanız suni tohumlanmış ya da Adada çiftleşmiş yeterli, ama bu işin ticaretini yapıyorsanız Lisanslı Anaarı almakla doğru bir iş yapmış olursunuz. Üreteceğiniz kesinlikle Karniyol olduğundan emin olursunuz.
Anaarı sipariş Bloğu
Vakit kaybetmeden Anaarı üretimine başladım.
Sadece bu arıdan değil, Herr Reich'tan da Başlatıcı kovan kullanarak larva Tranferi yaptım. Arılığı çok düzenli.
Benim gibi Larva transferi yapmaya gelen diğer arıcı arkadaşlar
Herr Reich 3 çeşit Karniyol kullanıyor, Kuzey Almanyadan Hoffmann, Avusturyadan Lunz ve Kirchhaindan Nicolai Petersenin adı ile anılan Karniyol Petersen. Her çeşidin Safı elinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde 20 tane Suni Tohumlama yapmış.
Salı günü bir 20 tane daha yapacak.
12 Tanesi 5-7 gün arası yumurta atmaya başlamış. 3 tanesi ölmüş, 5i yumurta atmadığı için yeniden gazlanmış. Bu gazlananların kontrolünü beraber yaptık. Larvaları aldığımız kovanda Körük yakmadı, arı zehirine karşı aşırı reyaksiyon verdiğim için kelle maske takınca kafa buldular benimle:)
Maalesef 1 tanesi ölmüş, ölüm nedenini araştırmak için Kirchhain Enstitüsü'ne analize gönderecek. Diğerleri yumurta atmaya başlamış.
Herr Reich eğer çok ana tohumlayacaksa Bahçesindeki kulübeyi kullanıyor, hijyen açısından bugüne kadar bir sorun yaşamadığı gibi, 'Labararuvar ortamı gibi olması gerektiği söyleniyor' dediğimde attığı kahkaha hala kulağımda:)
Aletin Arı ile temas eden ve yakın olan şeylerin dezenfekte edilmesi yeterli dedi. En önemlisi kanüller, Onlarıda alkolde muhafaza ediyor.
Kendiside bu sene Sperm almakta zorlanıyormuş, bende sorun yok yani;) 10 dakikada çıkartabildiğim şu kadar. Hava sıcaklığı çok önemli
Başlatıcı kovandaki arıları bir ruşete silkeleyerek 2 gün sonra çıkacak Anamemesini verdim.
Elimde Nicot kalmadığı için diğer malzemeyi kullandım, çerçevelere mumla tutturup, analı bir kovanın ballığına yerleştirdim. Tabiki arada ızgara var:)
Arıları Bahçeye geri getirdik, Maşallah Subhanallah çok aktifler
Hatta bazen oğul çıkıyor sanıyorum:)
Geçen yıl ekmiş olduğum Faselya
Ben arıların bu kadar rağbet edeceğini tahmin etmemiştim. Polen rengi çok hoş
Oğula meyl eden kolonimi biraz yan tarafa alıp, yerine 9 çerçeve ham petekli 1 çerçeve yavrulu Kovan koydum, Anayıda bu boş kovana aldım.
Kovandan çıkan Tarlacılar eski yerlerine geri dönüyorlar ve kovanı boş buluyorlar. Anaarıda kovanda olduğu için oğula çıkmış hissi oluşuyor ve Petekler kabartılıyor. Bugün baktığımda güzel yavru yapmışlar. Anasız kalan genç arılarla dolu olan kovandaki memeleri 9 gün sonra bozup kovanları birleştiriyoruz.
35 Anamemesi bozdum. Bu sene hepsi ufak nedense?
Büyük ihtimalle oğul eğilimi yok oluyor. Hic olmadı al Anayı 2 cerceve arısı ile koy Ruşete;)
Ben arılarla uğraşırken çocuklar kovanların arka tarafında eğleniyorlar. Allah'tan arılarım sakin
Kısmet olursa bu sene bahçedeki Elmaları değerlendirip Sirke yapmayı planlıyorum.
Herkese dua eder dualarınızı beklerim;)
Saygılarımla
Maşallah her fotoğrafın birkaç defa geri dönüp bakılmalık asıl meseleye geleyim bu ananın F1 ni nasıl tedarik ederiz. Selamlar
YanıtlaSilSevgili Arif Abi, senin gibi çok arısı olan bir Arıcı için en uygunu F1 almak değil, direk Lisanslı Saf Anaarı almak. En doğru yol bu olur. Yardımcı olmaya çalışırım:)
SilSelamlar
Sayın Gökhan Bey
YanıtlaSilSelamün aleyküm
Gerçekte ufuk açıcı bir yazı olmuş.
Üst üste üç kez okudum.
Kısaca gelişmenin, güzel şeyler yapmanın ve başarılı olmanın yolunu çok güzel şekilde çizmişler.
Biz de ise...
Suni tohumlama bile uzmanı (Üniversiteli olmak. Bunlardan kaçı arıcı ki?) olmayana yasaklandı. Yok labaratuvar ortamı, yok eğitimi...
Kendini bu işe verenler, bir ana arının elli ceddinin formunu tutmuş.
Tabi ki ne sokulur, ne maske giyer, ne de körük yakar. Ve 57 kg bal alır.
Ne diyelim. Darısı başımıza...
Çok hoş bir yazı olmuş. Özellikle teşekkür ederim.
Her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.
Selam, saygı ve muhabbetle...
Aleyküm Selam Muhittin Hocam, asıl ben vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bizim amacımız belli, neticede memleketimizde bu işi arıcı arkadaşlarımız bir kaç kuruş daha kazanıp çoluk cocuklarına daha iyi bir eğitim gelecek vs. sunabilmek için yapıyor. Bu işi genelde ek iş olarak yapıyor çoğu. Emeklerinin karşılığını alabilmek için sakin ve oğul eğilimi az olan arı ile çalışmak zorundalar. Bu ikisi olduktan sonra arıda arıcıda rahat olur ve bal kendiliğinden gelir. Bizim birlikte 70 üye var ve bunlardan 7 tanesi suni tohumlama yapmış. Ülkemizde neden yasaklanmış anlayabilmiş değilim. Ne diyelim? Allah akıl fikir versin!
SilSelam ve dua ile
Gökhan kardeşim damızlık ana konusunda bu paylaşımın çok yerinde olmuş. Ülkemizde hala yok arılığınızdaki en sakin arıdan ana üretin yok en fazla bal yapandan üretin teranelerine karşı cuk oturmuş. Biz söylediğimizde millet kulp arıyordu bu iyi oldu. Hoş o söyleyenler baktılarki oğulcu yerli arları ile bal alamayacaklar ARI sütü üretimine başlamışlar :)) tabi Buda ülke arıcılığı için bir gelişmedir. Biz burada yönetmelik yasakladığı için yapamıyoruz ama senin suni tohumlama çalışmaların konusundaki paylaşmalarını da bekliyoruz. Sağlıcakla kal.
YanıtlaSilMuhteşem Abi elimizden geldiğince bazı şeyleri paylaşmaya çalışıyoruz, bu paylaştıklarımızı Üniversite raporlarıyla ispatlıyoruz. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul-zurna az:)
SilSuni tohumlama işlerine yakında gaz vereceğiz, çünkü Nektar akımı erken bitecek bu sene. Sonra bol bol vaktim olacak;)
Selamlar
Selam.Verilen bilgiler için çok teşekkürler.Ana arınız hayırlı uğurlu olsun . Saygılar
YanıtlaSilİyi dilekleriniz için ben teşekkür ederim.
SilSaygılar
Gökhan bey selamlar!
YanıtlaSilGökhan bey kendi adıma şunu diyebilirim özellikle sakin arıyla çalışmak çok büyük bir zevk,
Sizden ricam bunlardan ürettiğiniz analardan temin edebilirmiyiz?
Sakin Arıyla çalışmak gerçekten büyük bir zevk. Bende kırma arılarda var, inanın bana doğru düzgün bakımlarını yapamıyorum. Arılara bakmak işkence gibi geliyor. Ama başkaları Asyronot gibi giyinmekten ve acıdan zevk alıyorsa bir şey diyemem. Zevkler ve renkler tartışılmazmış:) Mail adresimden irtibata geçebilirsiniz.
SilSelamlar
Gökhanim hayirli olsun kardesim, bu isi hakkiyla yapmaya gayret sarf ediyorsun seni cok taktir ediyorum.
YanıtlaSilÜretecegin F1 lerden 5 tane ben istiyorum kardesim simdiden bunu bir yere yaz.
Calismalarinin basarisinin devamini diliyorum, saglicakla kal.
Yorumlara baktımda ne kadar başarılı olduğunu daha iyi anladım sana tavsiyem ana üretme işine daha zaman ayırman başarıların daim olsun
YanıtlaSilöncelikle merhabalar türkiyeden yazıyorum. damızlık ana arı almak istiyorum. yardımcı olabilir misiniz?
YanıtlaSilGerekli bilgiler
Silwww.safkarniyol.blogspot.com adresinde mevcut
Selamlar
Merhaba Gökhan Bey,
YanıtlaSilÖncelikle kandilinizi kutlamak isterim, rabbim nicelerine kavuşmak nasip etsin.
Mümkün olduğunca sayfanızı takip etmeye çalışıyorum. Elinize sağlık bilgiler gerçekten güzel olmuş. Saf, damızlık ne demek belgesiyle ortada. Nelere dikkat edilmesi gerekiyor kriterleri nedir apaçık yazılmış. İnşallah bu tip çalışma memleketimizde de başlar da saf damızlık kavramı belgeli olarak sunulur.
Başarınız daim olasun.
Sevgiler, selamlar
Harun SADE
S.A. GÖKHAN BEY DAMIZLIK ANA ARILARDAN NASİP OLURSA 1 ADET BENDE ALMAK İSTERİM. BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.
YanıtlaSilMütevazı paylaşımlarınız için teşekkürler...Büyüklenen ve işi abartılı ticari boyuta tırmandırmış, sözün ona arı dostları ile bir şekilde yollarımız kesişiyor...büyük bir hayal kırıklığı yaşanı veriyor doğal olarak...bi örnek paylaşmak istiyorum: kendi imkânları ile suni tohumlama cihazı yapmış arkadaşımıza ulaştım.. almak istediğimi soyledim..fiyatini sordum.. orijinali ile aynı fiyatı söylemesin mi : 5 bin TL...üzüldüm... ve amatörce kendim "hobi" olarak yapmaya başladım...ticaretin , hele bu arı ile ilgiliyse daha mütevazı yapılması dileğiyle tüm arı dostlarına sevgi ve selamlarımı sunuyorum...sağlicakla kaliniz...
YanıtlaSilgökhan bey merhaba su anda elinizde saf damızlık ana arı varmı ? varsa türkiyeye ne şekilde gönderiyorsunuz yolculuk esnasında ana zarar görüyormu bize bu konuda bilgi verebilirmisiniz 2 adet düşünüyoruz
YanıtlaSil2015 sezonu için doluyuz.
Sil2016 için sipariş verelim gökan bey seneye baharda iletişime geçerim telefonunuzuda verirseniz iyi olur
Silİyi çalışmalar
Siparişlerimi Eylül'den Ocak ayına kadar topluyorum. Mail adresime Eylül'den itibaren siparişinizi bildirirseniz gerekli bilgileri gene mail yolu ile size iletirim.
SilSelamlar
Gökan bey bu yılki saf anaLarın fiyatı nekadardı bilgileriniz çok açıklayıcı bizim için iyi ve kaliteli bi ana paha biçilemez ama arıcılarımız fiyata fazla takılıyo birçok arkadaşım saf karniyol bekliyo umarım bilgi verirsiniz ben yeni yıl için vakti geldinde sizle iletişime geçecem
YanıtlaSilİlginiz için teşekkür ederim
Fiyatlar 50€dan başlıyor 170€ya kadar çıkıyor.
SilBen teşekkür ederim
Alman ana ari konusunda Türkiyeden siparis var ,bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz ,tskler
YanıtlaSilfrankfurttayim
kartay@gmx.de
www.lohnbesamung.de
SilSlm hocam almanyada size nasil ulaşabilirim acaba ana arilarınızı kullanmak istiyorum dayım türkiyeye gelirken sizden getirmesini istedim de tlf ve adres birde ana arı fiyatlarınız nedir şimdiden twlekkürler...
YanıtlaSilGokan bey sizden ana nasıl alırım
YanıtlaSiladellal2010@gmail.com
Silselam cok guzel cok guzel yazmis siniz tebrikler
YanıtlaSilGökhan bey türkiyede ana arı tavsiye edeceğiniz yer varmı.
YanıtlaSiltel:+905497765481
Gökan bey damızlık ihtiyacım var.
YanıtlaSilAGT hattı var mı.
Bu yıl için geç kaldınız, listem doldu.
SilSiparişleri Eylül ayında alıyorum, ve listem Eylül ayında doluyor.
Eylül ayında arayabilirsiniz
0536 422 74 37
Selam fiyat ne kadar ve 2022 icin nasil oluyor
YanıtlaSil2022 listem Eylül ayında doldu.
SilMayıs ayında arayıp fazlalık olup olmadığını sorabilirsiniz.
0536 422 74 37
Selam almanyadan alma sansimiz varmi..mümkünsd adresini verirmisiniz
YanıtlaSil