Bahara çok hızlı bir giriş yaptığımız için arılarımız çabuk gelişti. Almanya'da uygulanan bir sistemden bahsedeceğim. Sammelbrutableger, Toplama Yavrulu Kovan. Bu sistem bir çok şeyi içinde barındırıyor. -Oğul eğilimini azaltma
-Anaarı üretimi
-Kovan sayısını artırma
-Varoa mücadelesi vs.Güzel Nektar akımı ve aşırı polen geldiği için arılarımız çok çabuk geliştiler, hemen hemen bütün çerçeveler yavru dolu.
Günde yaklaşık 2000 arı doğmakta. Kovandaki genç arı sayısı hızla artmakta. Anaarı yumurta atacak yer bulamadığı için, fazla kapalı yavru olduğundan dolayı genç arıların ürettikleri sütü yavru beslemede kullanamadığı için oğul eğilimi başlayabilir. Arılar oğula gitmeye karar vermeden önce kovanların havasını almakta fayda var:) Kovanları nasıl rahatlatırız? Boş çerçeve vererek petek ördürebiliriz. Erkek gözleri kapandıktan sonra kesip yerine tekrar boş çerçeve verebiliriz. Bu yolla doğal Varoa mücadelesi yapmış oluruz.
Aşırı yavrulu kovanlardan 1-2 kapalı yavrulu çerçeve, üzerindeki arısı ile beraber bir kovanda toplanır. Yavrusunu aldığınız kovanın tam ortasına Ham Petek verirseniz hem arılara iş vermiş olursunuz, hemde anaarıya yumurta atacak yeni alan oluşturursunuz. Ben toplama kovanımda 7 çerçeve kapalı yavru kullandım. Duvarlara Polenli-Ballı çerçeve koydum. Tarlacılarını kaybetmemesi için kendi bahçeme getirdim.
(Kafanızı karıştırmamak için kendi yaptığım şekilde anlatıyorum. Orjinalinde 2 kat yapılıyor ve alt kata komple ballı çerçeveler konuluyor.)
9 Gün sonra bütün anamemeleri bozuluyor, açık yavru kalmadığı için arıların ana yapma şansları kalmıyor. Artık Larva Transferini yapabiliriz.
Larvaların yeni olanlarını kullanmamız gerekiyor.
12-24saatlik olanları en ideali.
Renkleri daha tam beyaz olmayıp saydam olmalı.
Görmesi biraz zor olsa da en uygun analar bu Larvalardan üretilir.
Larvaları arka kısmından kaşıkla altına girerek hafifçe alıyoruz.
Uç kısımları kaşıktan biraz dışarıda olursa koyması kolay oluyor.Ben yandan almayı tercih ediyorum.
Bir ucu kaşıkta diğer uç boşta.
Koyarken daha rahat ediyorum.
Taransfer ettiğimiz çerçeveyi kovanın tam ortasına veriyoruz. Yeni çıkan bir çok genç arı var artık kovanda, larvaları en iyi şekilde bu genç arılar besleyecektir. Böyle bir kovan rahatlıkla 40-50 memeyi besler ve analar çıktıktan sonra bir tur llarva transferi daha yapabilirsiniz.
Anaarı üretimi için Kirchhainden gelecek anayı bekliyorum.
Beslemeye alınan Larva
Transferden 3 gün sonraki durumLarva transferinden 5 gün sonra, en geç 10. gün memeler korunmaya alınmalı. Erken kafeslemekte fayda var, yoksa arılar memeleri birbirine yapıştırabilir.
Analar çıktıktan sonra bu kovan bölünür. 2 Arılı,1 ballı,1 tanede ham petekli çerçeve ve 1 yeni çıkan Ana ile yeni bir kovana verilir. Uçuş deliği 1 arı geçebilecek şekilde dar tutulmalı. 10 gün sonra kovanda hiç kapalı yavru kalmadığı için Laktik Asit uygulayarak Varoa mücadelesini yapabilirsiniz. Aynı zamanda Anaarının yumurta atıp atmadığına bakabilirsiniz. Bu koloniler gelecek sezonun yarış atları olacaktır. Hem anası genç, hem petekleri yeni, hem Varoaya yavrusuz dönemde güzel bir darbe vurulmuş.
Başlatıcı-Bitirici Kovana ihtiyaç yok
Anaarı kabul ettirmede bir sıkıntı yok
Çiftleştirme kutusuna ihtiyaç yok
Bir kovanınız anasız kalsa elinizde standart kovan ölçülerinizde genç analar olacak. Büyük çerçevelerde anaarının gerçek kalitesini daha iyi görebilirsiniz. Bana göre bu sistemin artısı oldukça fazla.
Çiftleştirme kutuları başlı başına bir iş. Ben biraz daha büyük olan Mini-Plus kovanları kullanacaktım, arılar kışıda bu kovanlarda geçiriyorlar ve ayrıyeten arı gerekmiyor çiftleşme kutusu için. Ama gel gör ki 3 kat atmama rağmen arılar taşıyorlar.
Anayı kafesledim, bu kadar yavru yeter. Zaten bu anaya ihtiyacım yok, Buckfast:)
Suni tohumlama yapacağım anaarı için ızgaralı bir kafes hazırladım.
Ana dışarı çıkamıyor ama arılar yanına girebiliyor.
Niyetim 5-6 anayı bu şekilde aynı kovanda yanyana, tohumlama yapana kadar saklamak.
Bakalım dayanabilecekler mi? Arılar bütün anaları besleyecek mi? Danıştığım arıcıların çoğu olmaz dedi, ama kendim denemeden inanmam;)
Bu sabah düştüm bir Tırın ardına,
61 Plaka
Sağolsun Dr. Arif Acar Ağabey hiç üşenmeden ricamızı yerine getirdi. Çok istediğim karakovanıma kavuştum.
Tam bir ustalık işi
Almanya'da böyle bir Kovan bulmak imkansıza yakın. Teşekkürler Arif Abi:)
Hiç bilmediğim bir sistem, Alman kaynaklarında hic bir bilgi bulamadım.
Artık benimde oğullarım olacak:)))
Sevinsem mi? Üzülsem mi? Bilemedim;)