Kış devam ediyor:)
Geçtiğimiz hafta gündüzleri eksi derecelerde seyretti, geceleri ise fırtına vardı. Bu hafta gündüzleri bol güneşli 1-5 derece arası idi. Arılarımın temizlik uçuşu yapacakları Mart ayına az kaldı. Bu doğa olayını kaçırmamaya gayret ediyorum, çünkü kolonilerin sağlık durumu hakkında bilgi veriyorlar. Baharın gelmesi ile beraber, bizlerde yeni bir heyecan başlayacak, Ana arı üretimine hazırlık...
Ürettiğim analara talep oldukça fazla. Üyesi olduğum Hessen Eyaleti Birliğinin benim bulunduğum bölgesinde adımız fazlaca zikredilmeye başladı. Prof. Dr. Schley'den güzel bir mail aldım. Eski bir talebesinin bu işe bu kadar başarılı bir giriş yapmasından duyduğu memnuniyeti, ve eskisi kadar imkanı olmasa da, bana tam destek verdiğini ve her türlü yardıma hazır olduğunu yazmış. Bende kendisine teşekkürlerimi sundum:)
2017de açık artırmada satılacak ana arılar için davet aldım. Tam tarihi belli değil fakat Haziran'ın 2. haftasında olması muhtemel. Geçtiğimiz yıl Mayıs'ın 3. haftası olduğu için, iptal edilmişti. Çünkü o tarihte Saf anaların hazır olması çok zor.
Bir çok arıcı kendi ana arısını üretmek çabasında. Almanya'da 166 kovandan sonrası profesyonel arıcı sayılıyor, ve vergilendirmesi normal işletmeler gibi yapılıyor. Bu kurallar eyaletten eyalete değişiyor. Bu işten elle tutulur şekilde gelir elde edenler, kendi ana arılarını kendileri üretirler. Düşünün 100 koloniniz var, dışarıdan ana arı alıyorsunuz veya damızlık alıyorsunuz. Şayet 100 koloninin tamamını almış olduğunuz Saf (Damızlık) ana arıdan üretip analandırırsanız büyük bir riske girmiş olursunuz. Dışarıdan alınan her ana iyi çıkacak diye bir kaide yoktur! Koloni sayısı fazla olan arıcı eğer ki arısını selekte edemiyorsa, yani iyiyi kötüyü ayırt edemiyorsa, zaten arıcılık yapmamalı. Çünkü yaptığı iş, kazanma oranı kaybetmekten yüksekte olsa kumar oynamaktan farksız. Saf analar kendini ispatlamış, gen aktarımı onaylanmış damızlıklardan üretiliyor. Fakat gen aktarımı mükemmel olan bir damızlığın kızlarının %80i istenilen düzeyde çıkıyor.
Arılığınızdaki verimli arıları hem ana üretiminde, hem erkek arı üretiminde mutlaka kullanın. Kötü huylu arıların erkek arı üretimine müsade etmeyin.
Mail yolu ile ana arı üretimi konusunda bir çok soru geliyor. Ara sıra garip maillerde alıyorum. Mesela 1200 koloni ile nasıl çalıştığım, veya günlük 300 adet ana arıyı tohumlamanın püf noktaları soruluyor.
Bu tür şehir efsanelerine mahal vermemek için nasıl çalıştığımı sizlerle paylaşma gereği duydum.
-Anasız bir kolonide başlatıp sonra analı koloninin ballığında bitirtmek
-Anasız kolonide hem başlatıp hem bitirtmek
-Direk analı koloninin ballığında hem başlatmak hem bitirtmek
vs.
İzleyecek olduğunuz yöntemi şartlarınıza göre kendiniz belirlersiniz. ''Şu yöntem diğerine üstündür'' demek doğru değildir. ''Benim bölgemde, sezonun şu kısmında, benim ihtiyacım kadar ana arıyı şu yöntemle daha kaliteli üretiyorum'' demek daha doğru olur.
Her arıcı (üretici) izlediği yolun daha iyi olduğunu iddia eder, ve arıcılar kendi aralarında tartışır dururlar:)
Oysa olay gayet basit:
BAŞARILI OLAN HAKLIDIR!
Kaliteli bir üretim için seçeceğiniz yöntemi etkileyecek noktalar
Koloni sayım telaffuz edildiği gibi 1200 değil. Allah korusun:)
Mühim olan koloni sayısı değil, koloni başına alınan bal miktarıdır. Almanya ortalaması gene anlatıldığı gibi yüksek değildir. Ortalaması 30kg civarıdır. Bizim eyalette 10bin arıcı var ve bunların sadece 15 tanesi geçimini tamamen arıcılıktan sağlamakta. Yani profesyonel arıcı. Bu profesyoneller gezgin arıcılardır ve ortalamaları 60 ila 100kilo arası değişmektedir.
İzole bölge sorumlusu olmamızla beraber üretimimiz arttı.
-Şu an için 50-60 kolonim var, benim için yeterli, çıkan balı parekende pazarlamak oldukça zor
-Arılı şekilde satışa sunulan suni tohumlamalar 3 veya 6 çerçevelik ruşetlerde tohumlanıyolar.
-İzole Bölgede çiftleşecek ana arılar için 250ye yakın çiftleşme kutumuz mevcut.
-Senelik üretimim şartlara göre 500-800 arası değişmekte.
-En özen gerektiren ve sıkıntı çıkartan iş, erkek üretimi. Erkek besleyen kolonileri mayalı ve C vitaminli kek ile besliyoruz.
Bala çalışacak kolonilere kesinlikle mayalı kek kullanmıyoruz, zira bala karışacak ufak bir miktar balın mayalanmasına (ekşimesine) sebep olabilir.
-Sorumlusu olduğumuz izole bölge Spessart'ta erkek kolonilerinin bakımı, kutu kabulü, kutu kontrolleri ve tahsilatla ben ilgileniyorum.
-Sezon boyunca damızlık adayı olabilecek Saf ana arıların testlerini yapıyorum.
Günlük ortalama çalışma saatlerim. En yoğun gün tohumlama günleri oluyor. Genelde hava kararınca evin yolunu buluyorum:)
Üretim yöntemim sezona ve şartlara göre değişiyor. Piana modelinden (analı koloninin ballığında) oldukça memnun olmama rağmen, üretim zamanına göre dışarıdan gelen nektara göre kalitede farklılık olabiliyor. Bu yüzden anasız kolonide üretimi daha sık kullanıyorum.
Devamlı anasız olan bu koloniye haftalık (Salı) yavrulu çerçeve takviyesi yapıyorum. Ana memelerinin hemen yanındaki çerçevede bir miktar açık yavru da olmasına dikkat ediyorum. Bu hem genç arıların ana memelerine yakın olmasını, hem süt üretiminin artmasını, hemde varoaların ana memeleri yerine bu yavru gözlerini tercih etmesini sağlıyor.
Gereklilik halinde kek ile besleme yapıyorum.
Salı günleri yavru takviyesi ile beraber kapanan memeleri kafesleyip, 34,5 derece ve %60 neme ayarlanmış inkübatöre alıyorum. Ana arının rengini sıcaklıkla oynayarak açabilir veya karartabilirsiniz. Vermiş olduğum açık yavrulu çerçevede Perşembe günü ana memelerini bozup yeni larva transferi yapmış olduğum çerçeveyi giriyorum.
Memeleri korumak için Nicot Bigudileri kullanıyorum. Transferden 5-6 gün sonra arısız olarak kafesleyip inkubatöre alıyorum. Ana arılar çıktıklarında beslenebilsinler diye bigudinin alt kısmına çok az kristalize olmuş bal sürüyorum. İnkubatör tartışmaya açık bir konudur. Bazılarına göre sıcaklık ve nem sabit kaldığı için, en kaliteli analar bu şekilde üretilir. Bazıları ise kraliçenin arıların içinde doğmasının çok daha faydalı olduğunu söylerler. Ne demiştik?
BAŞARILI OLAN HAKLIDIR! :)
Yeni çıkan anaları elimizde yürüterek kontrol ediyoruz. Ayakları ve kanatları sağlam mı? Ana arı sağlıklı mı? Bir sorun yoksa ana arılara ömürleri boyunca (inşaallah:) ) taşıyacakları numaralı apoletlerini (opalith) yapıştırıyoruz. En uygunu suya dayanıklı ahşap tutkalı (Pattex) veya jel halindeki Japon yapıştırıcısı. Ana arıların izole bölgede karışmaması için bu işlem gerekli. Almanya'da arı kuşu vs. görmedim
Kutuları sıfırdan arılandırıyoruz. Damızlık üretimi için bunu mecburi görüyoruz. Böylelikle peteklerden, çerçevelerden gelebilecek hastalıkları önlemiş oluyoruz.
Kutu arılandırırken kullandığımız arıların genç olmasına dikkat ediyoruz. Kutu terki yaşamamak için, kullanılan arıların 3te1 tarlacı ve 3te2 genç arılardan oluşması gerekiyor.
İzole bölgeye giden anaların yavru kapatması beklenmeden yumurta atması yeterli görülüyor. Çünkü yumurta atabileceği alan çok ufak. Bu sebeple aldığınız ana arıların en azından yavruyu kapattığından emin olmalısınız. Fakat ana arının kutudan alınırken yumurta atıyor olmasıda çok önemlidir. Yani yavruyu kapatmış fakat son yumurtayı 5 gün önce atmış. Bu ana arının kesilme riski yüksektir. Çıktığı koloniden yeni kolonisine ne kadar çabuk verilirse, kabul edilme şansı artar. Anaarı 8 haftada gelişimini tam olarak tamamlar. 8 hafta bekletilen analarda risk çok azdır. İzole analar her zaman risklidir. Bunun tek çözümü üreticinin anayı bir ruşete kabul ettirip bolca yumurta attırmasıdır. O riskede her üretici girmediği gibi maliyette artıyor.
Yavru alanı ve diğer durumları kontrol edilen ana arılar 6-10 arası refakatçi arı ile plastik kafeslerde, kimlik kartı ve sağlık raporu ile isteyenlere ulaştırılıyor.
2017 senesi için Temmuz ve Ağustos aylarında teslim edilmek üzere kontenjanımız vardır. Üretimi Züchtergemeinschaft 2-61 olarak bildiğimiz hatlardan 3 üretici ortak yapacağız.
Almanya teslimi Saf ana arılar posta dahil 80Avrodur. Diğer ülkelere 20Avro ulaşım bedeli eklenmektedir.
Selam ve Muhabbetle