Enteresan bir şekilde termometre 5 dereceyi gösterdiği anda hafifte Güneş varsa arılar polen toplamaya çıkıyorlar. Havanın soğuk olması dolayısıyla kovana ulaşamadan donup kalıyorlar.
Böyle havalarda kovandaki arı sayısı azalıp kovan bile bu yüzden sönebiliyormuş. Bana pek inandırıcı gelmese de...
Fazla kovanım olmamasına rağmen, yaptıgım işleri not alıyorum. En son Eylül sonunda stok beslemesini bitirdikten sonra kovanları tartmıştım. Resimde 4 kovanın bilgisi gözüküyor.
14 Haftada 4-5-6 ve 10kg tüketmişler.
Yeşil olan tek katlı, diğerleri çift katlı kışa sokuldu.
Herr Werner Reich bizim bölgemizde Anaarı yetiştiricisi, kendisi 33 senedir suni dölleme ile geçimini sağlıyor. Aynı zamanda Kirchhain Fakültesinde seminerler düzenliyor. Ama büyük ihtimalle geçirdiği rahatsızlık nedeni ile bu işi bırakacak. Bilgi almak isteyen olursa yardımcı olmaya çalışırım, Almanya'dan olmak şartı ile. TÜRKİYEYE ANAARI SATMIYORUM GÖTÜRMÜYORUM VE GÖNDERMİYORUM! Anaarı konusunda istediğinizi sorabilirsiniz, araştırıp cevap vermeye çalışırım. Ana anaarı istemeyin lütfen.
Nisan'da gelecek yeni kovanlarımız için bahçede temizliğe giriştik. Sağolsun mahallenin gençleri beni hiç yalnız bırakmıyorlar.
Fatih ve Hüsnü
Çöp atma, tahta yakma, toprak çekme, ağaç kesme vs. her işime koşuyorlar. Allah hepsinden razı olsun.
Talha bulanık çıkmış:) kendisinede 1 kovan arı alacağız bu sene, kovanı koyacak yeri hazırlıyor.
Bu arada bir kızım daha oldu.
Hoş Geldin SÜMEYYE ZEYNEP
Bir başka paylaşımda görüşmek üzere
Gökhan kardeşim,gözünüz aydın.
YanıtlaSilAllah analı babalı büyütsün, maşallah güzel bebeğiniz ile huzurlu, mutlu, sağlıklı bir ömür geçirmenizi diliyorum.
Allah razı olsun Mehmet Abi,
SilBiraz koşturuyorum ama güzel bir duygu yeniden Baba olmak:)
Masallah ne güzel bir bebis..
YanıtlaSilAllah sizlere bagislasin. Hayilirlisi ile büyüsün.
Gözünüz aydin Gökhan. Demek ki damatlarin cok olacak :D
Teşekkür ederim Zülfü,
SilAllah sanada nasip etsin.
İki Damat bir Gelin:)
Gökhan bey selamlar;
YanıtlaSilAlmanların arıcıları yaşlı ama bizdeki durum farklı değil. Çevremde benden genç arıcı yok.
Gözünüz aydın. Evladınız hayırlı olsun...
Allah razı olsun Fatih Abi,
SilBiz büyüğede küçüğüde Abi deriz:) kardeşlik anlamında:)
Almanya'da 92bin arıcı var, benim oğlanıda sayarsak 1657si 18 yaşın altında:) Kovan sayısı 70li yıllarda 1milyon iken şu anda bildiğim kadarıyla 600bin civarında.
1-20 kovanı olan %80
21-50 kovanı olan %18
50 kovan üzeri olan arıcı sadece %2
Üretilen bal 20-25bin ton
Tüketilen 90-100bin ton
Kovan başı bal ortalaması 30kiloya yakın, ki bunların çoğu gezgin arıcılık yapmıyorlar. Aslında Türkiyemiz bu iş için çok uygun. Bunu ben söylemiyorum, yabancı kaynaklar yazıyor:)
Her şeyin hayırlısı be abi:)
Selam ve dua ederim
Gezgin aricilik veya ticari aricilikta da en büyük sorun 5-10 ton bali ucuza satmak olmali. Almanya acisindan cok geliskin gezgin aricilik veya sektörel aricilik fazla yok sanirim. Genelde hobi degil mi Gökhan
YanıtlaSilSektörel arıcılık kurtarmıyor çünkü. Arının sadece balından değil, diğer ürünlerindende yararlanmak gerekiyor. Mum, propolis, anaarı ve arı satımı vs. Toptan satılan ballarda aracı tarafından verilen fiyat 3-4€ arası. Düşünsene 33 kovana kadar Maliye (Finanzamt) karışmıyor bile. 166 kovandan sonra muhasebe tutmanı istiyor. Yani bu işten para kazanılmadığını Maliyede biliyor. Hobi olarak yada üç-beş kuruş kazanayım diye yapılıyor genelde. Türkiye'ye dönemezsem burada yapacağım 60-70 kovan. İnsan sevdiği işi yaparsa başarı şansı artar;)
SilKal Sağlıcakla