Nihayet hava gündüzleri iyice ısındı. Ceket giymeden dışarı çıktığımız oluyor. Bu sezon en yoğun sezonum olacak. Ücret karşılığı suni tohumlama yapmak üzere daha şimdiden 300ün üzerinde talep var. Yeni internet sayfam daha iyi yerlere gelmeme katkı sağlayacak.
Geceleri halen soğuk, 1-2 derece civarı. Söğüt ve Kızılcıklardan müthiş polen geliyor. Öyle ki güçlü koloniler polenle bloke olacak neredeyse
Pazar günü 17 derecede sezonun ikinci körüğünü yakıp kalan kolonileri kontrol ettim.
Erken Baharda yapılması gereken 3 gerekli işlemi gerçekleştirdim.
1-Ana arı kontrolü
2-Kuluçkalığı arıya göre ayarlama
3-Besleme
1-Ana arı kontrolünü yaparken 1-2 çerçeve çekerek, açık yada kapalı yavru olup olmadığına bakıyoruz. Çektiğimiz çerçevede ana arıyı görürsek, işlemi bitiriyoruz. Amacımız kolonide ana arının varlığını tesbit etmek. Yavruyu görmek yeterli. Daha fazla rahatsızlık vermeye gerek yok
Çerçevelerde yavru yoksa veya arılar bir uğultu çıkartıyorlarsa, bu koloninin anasız olduğunun göstergesidir. Anasız koloninin yaşama şansı yoktur!
Böyle bir durumda hemen yandaki güçlü bir koloni ile birleştirmek en uygun yoldur. Yandaki kovanın kapağı açılır ve üzerine gazete konulur. Gazetenin çerçeve aralarına gelen yerine bir kaç delik açarak, anasız koloni güçlü koloninin üzerine konulur. Arılar gazete kağıdını parçalayarak birleşeceklerdir. Analı koloni diğer koloniden daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde ana kaybı yaşayabilirsiniz. Çok güçlenecek olan bu koloniden erken zamanda bölme alabilirsiniz. Arıcılıkta herkesin bildiği bu basit işlemi yazmamın sebebi, takipçilerimden bir bölümünün arıcılığa yeni başlamış olmaları. Blog yayınlarım ve videolarımdan esinlenerek arıcılığa merak saran, ve ilk arılarını alıp arıcılığa adım atanlar mevcut. Böyle mailler alınca inanın çok mutlu oluyorum.
Eğer elimizde yedek ana varsa, bu kolonilere yeni ana verebiliriz.
Ana arısını kaybetmiş bir koloni, ana arı tel tabanda yatıyor
Elimde bir kutuda damızlık yedek ana arı vardı, onu verdim. 2 gün kafes kapalı şekilde kalacak, sonra kek bölümü açılacak
2-Çift kat kışa girip nüfus kaybetmiş olan kolonilerde, katlardan bir tanesini alıyoruz. Arıya gerektiğinden çok daha fazla alan vermek, arı için el freni oluyor. Hobi olarak arıcılık yapıp vakti kısıtlı olanlar, bu işlemi yapmak zorunda değiller.
3-4 çerçeveye düşmüş arıları bölme tahtası ile sıkıştırmakta fayda var. Hatta mümkünse bu arıları strafor ruşete almak, arıların gelişimine pozitif etki ediyor. Geliştikten sonra tekrar normal kovanlara aktarabilirsiniz. Arıyı erken Baharda sıkıştırmak, koloninin iyi bir başlangıç yapabilmesi için gerekli yardımı yapmaktır.
Ehliyeti olanlar bilirler, erken vites büyültmek ve hele çok daha büyük vitese takmak arabayı hızlandırmaz, yavaşlatır. Hatta stop bile ettirebilir. Sanırım yeterince açık anlatabildim:)
3-Yeterli stoğu olmayan arılara besleme yapmak. Bu besleme sıvı olarakta, kek olarakta yapılabilir. İmkan varsa polenli (Protein) kek verilebilir.
Bu işlemler hava sıcaklığı 12 derece üzerindeyken yapılmalı. Daha düşük sıcaklıkta kovanları açmıyoruz.
Şu anda arılara yapılacak başka bir işlem yok. Bu yüzden diğer vaktimizi sezona hazırlık yaparak değerlendiriyoruz.
Çerçevelere mum takılacak odayı soba ile ısıtıyorum. Resimdeki İhlas sobayı bir kış babam almıştı. Kalorifer çalışmıyordu. Tahminen 20 senelik, ve hala çalışıyor, evladiyelik.
Oda sıcaklığı düşük olursa, tele yapıştırılan mumlar kovan içerisine konulunca koloni ısısı yüzünden esniyor. Bu peteklerde dalgalanmaya sebep oluyor. Biraz terledik ama... :)
Bu yıl çerçeve ölçülerimin bir kısmını değiştiriyorum. Yeni çerçeveleri yanaksız aldım, böylelikle arı ezilmesi olmayacak. Bir artısı ise propolisle yapıştırma olmayacak. Çerçeveler 28mm genişliğinde, üst çıtadan 2cm aşağıya ve alttan 7cm yukarıya 7mmlik pirinçten parçalar çaktık. Böylelikle çerçeveler arası gerekli olan 7mm Beespace'i yakalamış olduk.
Almanya'da çevreleri 35mm kullanıyoruz. Nem ve propolis ile bu mesafe artıyor. Arılar için 7mm yeterli. Hatta daha ideal. Soğuk havalarda arılar salkımdayken yavru alanının sıcaklığı daha iyi korunuyor.
Mum takma işi yine Betüldeydi
Sadece başlangıç için biraz mum taktık.
Koloniler bölme veya silkeleme yolu ile hazırlanacağı için, ilk 5 çerçeve bu şekilde verilecek. 5 adetten sonrasına Petek tam takılacak. Yoksa arıların erkek petek gözleri örmesi kaçınılmaz.
Bu ölçülerde kovanım olmadığı için, sıfırdan yaptık.
Plastik tabana uydurduk
Bu arada erkek yumurtaları atılmış, 1 ay sonra üretime ufaktan başlayıp, Mayıs ayında tam kapasitemize ulaşırız.
Sağlıcakla kalın
Sayın Gökhan Bey
YanıtlaSilSelamün aleyküm
Biz yeniler için güzel bir derleme yazısı olmuş elinize sağlık. Bir çok kişiye faydalı olacağını düşünüyorum.
Personeli fazla çalıştırmayın... Yorulmasın...
Selam, saygı ve muhabbetle...
Aleyküm Selam Hocam,
SilEstağfirullah, siz Usta sayılırsınız.
Personel sağlam:) Allah nazardan korusun. En büyük yardımcım, Allah yokluklarını göstermesin!
Selamlar
Ercan-Giresun: Allah utandırmasın hocam. Artık iş olarak sadece arıcılık var sanırım.Hem bizler hem Alman arıcılar (is anlayışınız ve prensiplerinizden ötürü) sizden çok istifade edecek.Tekrar başarılar....
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilSaygılar
Teşekkür ederim bereketli sezonlarda yine hep birlikte olalım sağlıcakla kal
YanıtlaSilSLM...
YanıtlaSilGökhan Bey.
Yazının içeriğinde önemli bilgiler var.Bazı bilgileri tekrarlıyorum diyorsun ama bilen veya bilmeyen herkes için bilgi tazelemek iyi oluyor.
Daraltma , birleştirme, ana kontrolü ve petek konuları önemli birer ayrıntı.
Kızımıza maşallah.İnşallah gelecekte iyi bir arıcı olacaktır.
SLM ve Muhabbetle...
Merhaba Yusuf Bey,
SilBazı şeyleri tekrarlamak iyi oluyor, dediğiniz gibi bilgimizi tazelemiş oluyoruz. O kadar çok yeni arıcılığa başlayanlar var ki, onlara bir şeyler verebilmek adına yazmam gerekti. Birde anladım ki, şartlar farklı olunca, uygulamalarda farklı olabiliyor.
Yahu Betül'le bir tanışamadınız, çok iyi anlaşacaksınız gibi geliyor bana:) İnşaallah Apimondia'da tanışma fırsatınız olur:)
Selamlar
hayırlı olsun :)
YanıtlaSil