Zaman neler getiriyor, neler götürüyor? Çok değil daha 3-5 sene öncesine kadar Türkiye'ye yerleşip arıcılık yapma hayalim vardı. Türkiye şartlarını görmeden, arıcıların çektikleri sıkıntıları bilmeden kurulan naif düşler. Tabiki hedefim sadece arıcılık değildi. Yaşadığım bazı olaylar beni nerelere getirdi. Hani derler ya, her şerde bir hayır vardır. Ne kadar doğru bir söz.
Kısa sürede aranılan suni tohumlama merkezi, damızlık üreticisi, AGT üyesi, izole bölge sorumlusu oldum.
Arıcı arkadaşlar paralarının karşılığını alamamaktan, kandırılmaktan şikayetçiler. Aynı yollardan bizde geçtik. Edindiğimiz her tecrübe yolumuzu aydınlattı.
Peki bu noktaya gelene kadar hiç mi sıkıntı çekmedik? İnsanlar karalandı, yanlış tanıtıldı. Peki kim yaptı bunu?
Dost bilip abi yerine koyduğumuz zevat...
Bu zevattan birini 2015 senesinde ana satışında, kendisinin bir kaç kez teklifi üzerine yanıma eşantiyon olarak yük etmiştim. Sorular geliyor ve gelmekte, hep kısa cevaplarla geçiştirdim, geçiştiriyorum.
Daha ırkların fiziki özellikleri hakkında hiç bir bilgim yok iken, bana melez arıları Saf diye satmıştı. Karpuzun kelek olduğu baştan belliydi. Bu saf(!) analardan nasibini alanlardan bir taneside Dr. Arif Acar'dır. O ikaz etmeseydi benim karniyol arısını melezlerden ayırt etmem mümkün değildi.
Arıların saf olmadığını söylediğimde, ''Guido beni de kandırmış'' diyerek kendini akladığını zanneden zavallı. Kendisi çok akıllı biz ise aptalız ya hani...
İnsanda kızaracak yüz olmaması ne kadar kötü. Maalesef bazı yazışmalar aradan 2 senede geçmiş olsa ''TAAAKK'' diye ortaya çıkıveriyor. Neyseki telefonumda ses kaydı mevcut. Arzu eden kendini savunur, bizde gerekli delilleri herkesin göreceği şekilde yayınlarız, herkesin niyeti belli olur.
Bugüne kadar her türlü mesaja, maile cevap verdim. Bilmenizi isterim ki, arı haricinde gelen maillere artık cevap yazmayacağım. Yaşananları belki bir gün kaleme alırım. Kaleme almak dediysem kitap yazma babında değil, hoş 2 kitaplık malzeme çıkar aslında.
Not: Bu konu hakkında yapılan yorumlar yayınlanmayacaktır!
Arıcıları bırakıp arıdan devam edelim.
Mart ayına girdik, ilk körüğümü yakıp sadece saf anaları kontrol ettim. Dün hava oldukça güzeldi, ilk defa bu kadar fazla polen geldi. Bazı çiçekler açtı, fakat önümüzdeki günler yağmurlu geçecekmiş
64 AGT
28 AGT son 2 nesil Peschetzle çiftleşti
Bakalım nasıl bir gelişim gösterecekler
Az da olsa bir kaç erkek çıkmış. Kara karniyol erkeği
Geçtiğimiz yıl arılı bir ruşetim çalınmıştı . Hırsız 6 ay sonra ölü arılarla ruşeti geri getirmiş. Acaba sen bunu yine doldur, ben gelip alacağım mı demek istedi? Geçtiğimiz haftada kutuların bir kısmı çalındı. Bu hırsızlar arıcıların ortak derdi.
Daha yüksek miktarda sperm toplamak ve spermi homogenize edebilmek için Profesör Schleyi ziyarete gittim
Artık 25 ana arka arkaya ve karıştırılmış spermle tohumlayabileceğim. Ücret mi? Acil olmamak şartı ile internet sayfasında yayınlaması için suni tohumlamanın bir bölümü hakkında makale yazacağım.
Kendisine verdiği destek icin çok teşekkür ediyorum.
Sönen kovanları arılar uçmadan ortadan kaldırdım. Çok esmer ve yavru ölüsü olan çerçeveleri erittim. Ballı ve kullanılabilecek durumda olanların üzerine %60lık asetik asit (Essigsäure) koydum
Asit mum güvesini önlüyor ve bu petekler havalandırıldıktan sonra arılara geri verilebiliyor. Arıya bir zararı olmuyor. En önemlisi ise asit Nosema sporlarını öldürüyor. Böylelikle kovan ve petekler dezenfekte edilmiş oluyor.
Eğer çok katlı olacaksa çerçeveler arasında biraz boşluk olacak şekilde, mesela her kata 7-8 çerçeve konularak katlar üst üste diziliyor. Kat ortalarına mutfak bezi veya en üstteki katın üzerine bir kap içerisinde asidi koyabilirsiniz.
Eğer petekler bir sonraki sezon için saklanacaksa, mum kurduna karşı her 100 litrelik alan için 200ml asit 10 gün sonra tekrar edilmeli. 2-3 ay sonra bir daha uygulamak gerekli.
Sağlıcakla kalın
bilgiler yararlı oldu Gökhan teşekkürler
YanıtlaSilO zaman ne mutlu bana :)
SilNiğde Bor'a Selamlar
Hocam kolay gelsin. Yorum yayınlanmasın önemli değilde. Suni tohumlama ile ilgili güzel bir kaç kılavuz yazı yayınlasanız. Hangi özellikler anadan hangi özellikler babadan gelir. Ve tabii adımları falan. Teşekkürler.
YanıtlaSilŞu özellik şu taraftan gelir diye kati bir kaide yoktur. Islah çalışmalarında anne tarafı sabit kabul edilip baba tarafından ilerlenir.
SilArıcı kolonilerini iyi gözlemleyip, aralarındaki ufak farklılıkları bile ayırt edebilmelidir. Bu aşamadan sonra deneme yanılma yöntemi ile suni tohumlama çalısması yapabilir. Tam kızkardeş gruplarından en iyileri seçerek ilerlemelidir.
Tavsiyenizi göz önüne alacağım
Selamlar
Eyvallah gökhan kardeşim mum güvesinden çok canımız yanıyor. Gökhan bey her kat arasına mutlaka bezi koyarsak bize ne kadar koyacağız ve 2-3 ay boyunca her 10 günde bir yenilenecek mi asit. Teşekkürler. Allah razı olsun sağlıcakla kal.
YanıtlaSilMum güvesine en iyi çözüm petekleri esmerliklerine göre gruplara ayırmak ve ondan sonra mücadele etmek.
SilHer kat arasına bez koyabilirsiniz, bu daha etkili olur. Kat başı 20-30ml koyup 1 hafta sonra bir daha her kata 20-30ml verin. 2 ay sonra petekleri kontrol edin ve uygulamayı tekrarlayın. Mum güvesi rüzgarı sevmiyor. Aradaki 2 aylık boşlukta en alttaki katın altı telli olursa ve üstteki katın üzerinede tel takarsanız sirkülasyon olur. Tabi bu katlar dışarıda olursa mümkün olur.
Sayın Gökhan Bey
YanıtlaSilSelamun aleyküm
Sezonu hızlı açtınız. Hayırlı ve gönlünüzce olmasını dilerim.
Hırsız her yerde hırsızdır. Mükâfatı bize kalır...
(Boş kovanı ne diye getirdin be adam...)
Özellikle bu sezon sizlerden daha fazla yazı bekliyorum...
Selam, saygı ve muhabbetle...
Selâm. Sezon icerisinde olmayan mum güvesi en güçlü kolonilerin bal cercevesinde bile görülüyor. Kocaman bal çerçevesinde mum guvesi hareketleri görmek mumkun. Bu uygulama çok guzel. Keske video olarak ta anlatsaniz.
YanıtlaSil