13 Temmuz 2014 Pazar

Bal sezonu sona erdi- Suni Tohumlama

Merhaba,
Bal hasadı, kurslar, Ramazan ayı, biraz tatil derken bloğa ara vermek zorunda kaldım. 
Bir sezonun daha sonuna geldik, Varoa mücadelesi ile yeni sezona başlamış oluyoruz. 2014 yılı sıcaklık olarak güzel başlamış olsada umduğum gibi olmadı. Hem Anaarı üretimi, hem suni tohumlama, hem hava şartlarından dolayı oğula gitmek isteyen kolonilerle uğraşayım derken kendimi biraz fazla yordum:) Haziran sonunda Dr. Schleyin düzenlemiş olduğu suni tohumlama kursuna katıldım. Kursun bana tohumlama açısından fazla bir katkısı olmasada Avusturya ve Hollanda'dan çok iyi Anaarı üreticileri ile tanıştım. 
Suni tohumlama adayı analar bu kutularda
Erkek arıların bulunduğu kovan ve diğer kutular
Anaarı üreticisi Andreas Berninger erkek arı toplamadan dönerken
Andreas kendi yapımı olan Mini Erlanger tek çerçevelik çiftleşme kutusunu nasıl yaptığını anlatırken.
Dr. Schley tohumlama aletini tanıtıyor
Oldukça neşeli bir haftasonu geçirdim, arıcılarla olmak güzel:)
İki kişilik mikroskopla çalışmak büyük bir zevk, mikroskobun fiyatı 2400€
Dr. Schleyin topladığı sperm, kaçak var Doktor:)

Olması gereken şekil bu, temiz çalışırım:)
Kurs bitiminde Dr. Schley cok teşekkür etti, Andreas ve benim sayemde kursa katılan herkesin memnun kaldığını söyledi. Kolay değil 15 tane hic tohumlama yapmamış insana 2 gün içerisinde tohumlamayı öğretmek. Her ne kadar burada tohumlamanın başarısı önemli değil, evde istediğiniz kadar antreman yapabilirsiniz dese de arıcılar o kadar saf ana ve saf erkek getirmişler. Bizde yardımcı olduk. Kurstan 2 hafta sonra görüştüğüm arıcılar anaarıların yumurta attığını söylediler, bizde memnun olduk tabi:) Bu kurs sayesinde bir kez daha gördüm ki, saygı çerçevesi içerisinde her şeyi tartışabilmek çok önemli. Buckfast üreticiside vardı Karniyol üreticiside. Hatta Alman ırkını savunan Kuzey arıcılarıda. Herkes kendi çalıştığı ırkı daha iyi hale getirme çabasında. Olması gerekende bu zaten. 
Bu arada evde tohumlama calışmalarım devam ediyor.
70 numaradan cok ümitliyim:) A lisanslı Anaarının kızı ve A Lisanslı erkeklerden tohumlama yaptım. Diğer tohumlamalarda iyi çıkacak eminim ama bu arıdan 5 tane F1i Andreas kendi arılığında deneyecek, larva transferi yapıldı bile;) Kanadı cok mu kesmişim ne?
Fırsat buldukça balda süzdüm
Gelecek sene evin dışında bir sağım odası şart, makinada yıkanan kavanozları içerisine toz kaçmaması için ters çevirip kuruduktan sonra doldurdum. Ben kavanozları eksilttikçe hanım yenilerini yıkayıp hazırladı sağolsun
12lik kartonlara koyup bodruma koyarım diye düşünüyordum
Gerek kalmadı çünkü 1 haftada hemen hemen hepsi satıldı. Petekli bal isteyen çoktu bu sene.
Petek bal satarken sadece arının kendi ördüğü çerçeveleri satıyorum. Bu benim için çok önemli. Arı erkek çerçevesini ördükten sonra daha yumurtalar çatlamadan 1 gece buzluğa koyuyorum. Ertesi gün ballığa veriyorum, arılar yumurtaları temizleyip bal dolduruyorlar. Sonuc kararmamış mis gibi petek bal
Bütün arıcı abilerime ve kardeşlerime hayırlı Ramazanlar diliyorum, dualarınızı bekliyorum. Zira kimin duasının kabul olacağı belli olmaz;)

20 yorum:

  1. Gökhan kardeşim çok güzel bal resimleri paylasmisin maşallah darısı tüm aricilarin başına. Suni tohumlama paylasimlarinida imrenerek izliyoruz sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Muhteşem Abi, elimden geldiğince uğraşıyorum. Türkiye'de siz bu işin öncülerindensiniz, keşke buradaki imkanlar Türkiyedede olsa.
      Selamlar

      Sil
  2. S.a Gökhan kardeşim,
    hasatın hayırlı ve uğurlu olsun, süzme ve petek bal resimlerin harika görünüyorlar.
    Suni tohumlama kursu başarılı geçtiğine sevindim :)

    Selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Mehmet Abi,
      Fazla resim cekemedim, yaklaşık 6 gün sağım yaptım, sindire sindire:) petek ballar gercekten harika oldu, seneye petek bal üretimine ve tohumlamaya ağırlık vereceğim. Hedefim 50 suni tohumlanmış Kraliçe.
      Selamlar

      Sil
  3. Gökhan kardesim valla bu fotograflar harika hasadinin da güzel gectigine cok sevindim gerci cok yoruldun ama umarim karsiligini almissindir.
    Sayende bende harika bir sezon gecirdim senin verdigin analar harika nerede gecen seneki o hircin arilar nerede buyil güle oynayacalistigim arilar.
    destegine ve arkadasligina cook tesekkürler umarim hep böyle basarili olursun gerci senin gibi iyi kalpli ve yardimsever bir insan böyle basarilara layiktir.
    Bu yilda verecegin analari sahiplerini simdiden kutlarim.
    Daha nice basarili sezonlara kardesim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz Abi yorulduğum doğru, 5 parçaya bölündüm resmen:) ama değdi doğrusu. Dolu dolu bir sezon geçirdim. Arılar mutlu arıcı mutlu, daha ne;) Kraliçelerden memnun kalmana sevindim, ileride daha da iyi olacaklar emin ol, arı ıslahı konusunda hedeflerim var. Bunun için çevrem ve imkanım var. Senim gibi dostların verdiği destekle bu işi başaracağım Allah'ın izniyle. Moral cok önemli:)
      Hayırlı Sezonlar

      Sil
  4. merhaba gökhan abi,
    ana elime ulaştı:)
    dediğin gibi yaptım ve kabul ettiler.
    kek bolumunu actıktan 48 saat sonra bugun baktım ve ilk yumurtaları gördüm:)
    şimdi ayçiçekte transfer yapıcam işallah bu hafta.
    yardımların için allah razı olsun.
    yakında gelişmeleri haber ederim.
    kal sağlıcakla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim kardeşim, senim gibi genç heyecanlı bir arkadaşa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Ana kabul ettirmede en garantili yöntem budur. Tebrik ederim:)
      Allah sendende razı olsun

      Sil
  5. Selamlar Gökhan

    Öncelikle bal hasadın hayırlı olsun. Allah bereket versin.
    Schley ile irtibatta olman, ondan eğitim alman süper. Senin gibi titiz, çalışkan, akıllı ve becerikli bir Türkün Schley'nin eğitiminden geçmesi hem senin hem bizim için bulunmaz nimet.
    Senin ne kadar paylaşımcı, yardım sever ve nazik birisi olduğunu bilen birisi olarak Türkiye arıcılığına yapabileceğin katkıları düşündükçe heyecanlanıyorum.

    Bir de bunun üzerine kaliteli sperm ve analara ulaşma imkanını da ekleyince seni tek geçiyorum kardeşim.

    Türkiye arıcılığının senin gibi bilinçli arıcılara şiddetle ihtiyacı var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Izzet Abi,
      Cok teşekkür ederim, arı ıslahı konusunda hedefim en üst basamaklar. Bu işi Almanlar yapıyorsa bizde yaparız. Bu iş ekip işi, hep beraber inşallah daha iyi yerlere geleceğiz. Bu uzun bir yol ve biz daha yolun başındayız. Dışarıya bağlı kalmadan kendi hattımızı oluşturacağız. Allah muvaffak etsin, utandırmasın.
      Selamlar

      Sil
  6. Allah muvaffak eylesin, bereketli eylesin, çalışmalarınızın karşılığını dünyada da ahirette de bol bol karşılıklar ihsan eylesin. amin,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dualara gönülden bir ÂMİN diyorum!
      Isim yazsanız cok sevinirdim:)
      Allah razı olsun.
      Saygılar

      Sil
  7. Bu paylaştıkların beni hiç ama hiç şaşırtmadı.sende bu azim olduktan sonra arıcılıkta ulaşamayacağın eşik noktası yok . Biz doktor schley in ismini duyarken,ismini tohumlama cihazında okurken sen adamın asistanı olmuşsun.Ne diyebilirimki Allah yolunu açık etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arif Abi bu işi ileriye taşıyacağımız kesin, ama hep birlikte. Buradaki sistemi en azından kendi aramızda kurabiliriz. Benim ürettiklerimin kızlarını sen, senin ürettiklerini ben deneyerek, vatandaşa larva transferi olanığı sunarak vs.
      Seneye Schley kurs vermek istemiyordu, yardımcı olabileceğimi söyleyince kabul etti. Ama bunları gözünüzde büyütmeyin, zira benim vatanımda nice cevherler var keşfedilmeyi bekleyen:) sadece ellerinden tutacak bir abiye ihtiyaçları var.
      Allah'a emanet ol

      Sil
  8. Gökhan bey mrb.
    Hasat için erken değil mi?Bizde yaklaşık 15 gün var.
    Maile cep numara mı atabildim.Sabit tel olarak çalıştığım iş yerinin var.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özcan Bey,
      Hasad için erken değil çünkü doğada bir şey kalmadı. Hasadın belli bir zamanı yok, her sene değişebiliyor.
      Selamlar

      Sil
  9. Gokhan seneye banada bir tohumlanmis ayarlarsin artik;) Bir kac sezon sonra seninde kendince kullanacagin bir karniyol hattin olacak sanirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başım üstüne Zülfü:)
      Hedefimiz zaten dışarıdan arı almadan kendi hattımızı devam ettirmek. Normalde bu 5 sene sürüyor, 3 seneye düşürme çabasındayım.
      Iyi Tatiller

      Sil
  10. Merhabalar Gökhan Bey ;
    Çalışmalarınızı büyük bir titizlikle takip etmekteyim yapay tohumlama hakkında size bi kaç soru sorsam değerli bilginizi benimle paylaşabilirimsiniz ?bende yapay tohumlamaya gönül vermiş daha bu işin başında olan biriyim .
    öncelikle anestezi amacıyla anaların bayıltılmasını nasıl ve kaç kere co2 uygulaması yapıyosunuz
    kullanılan şırınganın uçlarının resimde görüldüğü gibi çok ince olması gerekmektemidir ?
    ana arıyla yapay tohumlama aletinin açısal özelliğini ayarladıktan sonra iççapı 2mm olan bir cam cubuğun gözle görülen ne kadar spermlı kısmı ana arıya enjekte edilmelidir. şimdiden çok teşekkür ederim , ne yaparsam yapayım hep bi yerde hata oluyor ya kafeste ölüm oluyor yada sperm olayında mukus mıktarı fazla oluyor :(

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Anaların bayıltılması duruma göre değişiyor. Her tohumlama yapan kendine göre işin doğrusunu bulmuş. Tohumlamadan 1 gün önce 3-5 dakika arası co2yi fazla açmadan, anayı üşütmeden vs. yapmak gerekli. Anaarı tohumlamadan 10 gün sonra yumurta atmazsa tekrar bayıltabilirsiniz.
    Şırınganın ucu ince olmalı, aksi takdirde anaariya zarar verebilir.
    Enjekte ederken şırınganın ucu bir yere kadar giriyor ve bunu mikroskopta görüyorsunuz, biraz sola doğru hareket ettirip biraz daha giriyorsunuz. Fazla girerseniz zaten enjekte edemiyorsunuz. Bu durumda şırıngayı biraz geri çekmeniz gerekli.
    Spermde mukus olması kötü bir durum. Anaarıların ölmesinin bir cok nedeni var. Hijyene dikkat etmeniz çok önemli. Bu işin ehli olduğunu iddia eden, güya cok yardımsever ve çok paylaşımcı fenni tohumlamacılar var Türkiye'de. Yoksa yardımcı olmuyorlar mı?
    Mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.
    Selamlar

    YanıtlaSil