17 Temmuz 2014 Perşembe

Varoa Mücadelesi

Herkese Merhaba,
Bal hasadını yaptık

Son hasadın ardından hemen Varoa mücadelesine başlamak gerekiyor. Kuluçkalıkta fazla stok yoksa, önce 3-5kg sıvı besleme yapıyorum, Apimaye  besleme kutuları gercekten güzel

İlaçlama yapmadan önce isteyen kovandaki ortalama Varoa miktarını çeşitli yöntemlerle ölçebilir. En basit olanı telli tabanlarda Varoa çekmecesini takıp 1 gün sonra doğal dökülen Varoaları saymaktır.

Temmuz-Ağustos ortasında günlük doğal Varoa ölümü 10 taneyi geçmemelidir. Yavrulu dönemde günlük düşen Varoa miktarı 200-250 ile çarpılır. Eğer tahmin edilen Varoa arıların sayısının %10undan fazlaysa hemen mücadeleye başlamak gerekir. Kovandaki Varoa miktarı aşağı çekilmeli ki sağlıklı kış arıları üretilebilsin. Acil olan durumlarda en etkili mücadele Formik Asit ile yapılır. Bu asit kapalı yavru gözlerindeki Varoaya tesir eden tek Organik asittir. Bunun için kullanılan çeşitli aparatlar var. Türkiye'de maalesef bu konuda açık var. Ben Liebig Dispenser kullanıyorum, çevremdeki arıcılardan Ana kaybı yaşayan bugüne kadar duymadım. Böyle bir şey Türkiye'de yapılamaz mı?

Hava sıcaklığına göre buharlaşma oluyor. 30 derecenin üstünde kullanmak sakıncalı. Günlük 20 ila 30ml buharlaşma oluyor. Yani saatte ortalama 1 ml. 

Kovan hacmine göre buharlaşmayı sağlayan kağıt küçültülebiliyor

Acil müdahale gerekirse mutfak bezi ile şoklama uygulanabilir. 


Dezavantajı Asidin birden buharlaşması. Anaarı kaybı, yavru ölümleri yaşanabilir. 


Bunu bir nebze azaltmak için Formik Asit buzlukta 1 gece bekletilir ve soğuk halde kovana verilir. Böylelikle buharlaşma biraz daha yavaş başlayacaktır. Çerçeve üzerine açılan kanal veya araya konulan plastik aparatlarda hava şartları uygun değilse Asit kovan icerisindeki nemi çeker ve etkisi azalır. Şişede olmasının avantajı nemi çekmemesi ve bu nedenle özelliğini koruması

Peki kovanda ne kadar Varoa olduğunu bilmemizin ne faydası var? Mücadeleyi yaptık ve 1000 Varoa temizledik. Ama tahminimize göre 2000 Varoa vardı. Demek ki mücadele tam olarak başarılı olmadı. Ne kadar Varoa öldürdüğümüz değil, kovan içerisinde ne kadar Varoa kaldığı önemlidir. 
Kışın arı kaybı yaşamak istemiyorsak bu mücadeleyi cok iyi yapmamız gerekiyor. Mutfak bezi cerceve üzerine konularak veya çekmece üzerine koyularak alttanda kullanılabilir. Yukarıdan kesinlikle %60lık asit kullanmalıdır. Alttan %80-85lik kullanılabilir. 

Bez ile yapıldığında 5er gün ara ile 3-4 kez yapılmalıdır. Genç boz arılar zarar görecektir. Ama yapılan araştırmalar arıların yeni yavrularla bu açığı kapattığını göstermektedir. 

Formik asidi kovana verdikten sonra en az 30 dakika uçuş deliğindeki durum takip edilmelidir. 


Eğer arılar kovan önüne çok toplanıyorsa asit derhal alınmalıdır ve kapak açılarak havalandırılmalıdır. 


En erken ertesi gün tekrarlanabilir. Sıcak havalarda akşama doğru yapmakta fayda var. Mücadelede tam başarılı olmak için çevredeki arıcılarla aynı anda yapmak daha doğru olur. 
Bugünlük bu kadar
Herkese Varoasız kovanlar diliyorum;)


14 yorum:

  1. Gökhan kardeşim yine mükemmel anlatımla güzel paylaşım yapmışsın. Formik asit kullanımı tr de çok yaygın değil. Aslında duyan formik asiti kullanıyor ama sonu hüsran olduğundan birdaha kullanmıyor. Hem arıya hem kendilerine zarar veriyorlar. Kendileri şöyle bir sonuç çıkarıyorlar ;formik kullandım arıya ve bana zarar verdi fakat konvansiyonel ilaçlar banada arıyada zarar vermedi o zaman bu formik tukaka olayı çözmüş adam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli Arif Abim,
      Çok haklısın, arıcılarımız pekte iyi tecrübe edinmemişler, bu noktada devreye kullanılan aparatlar giriyor. Arıcının hava durumunu takip etmeside önemli bir nokta. Organik Asit kullanmak çok önemli çünkü Varoa direnç kazanamıyor, balda kalıntı bırakmıyor. Tabi kullanım vaktinde bırakılırsa.
      Selamlar

      Sil
  2. Selamlar Gökhan

    Gayet bilgilendirici bir yazı olmuş. Bir çok şaibeyi ortadan kaldırmışsın. Biz hep sadece 85 lik kullanılır biliyoduk. Alttan üstten fark ettiğini de sayende öğrenmiş olduk.

    Türkiyede bu konuda fazlasıyla bilgi kirliliği var. Özellikle yoğunluk konusunda çok farklı bilgiler var.

    Uygulama malzemeleri konusunda da sıkıntılar büyük. Senin liebig dispenseri bir firma bir an önce ithal etmeli yada üretmeli. Mutfak beziyle çalışmak istemeyenler için tabiki... :)

    YanıtlaSil
  3. İzzet Abi teşekkür ederim. Mutfak bezi ile 85lik kullanırsanız arıya zararı büyük olur. Liebig Dispenserin fiyatı 5,90€ Türkiye'de cok daha ucuza yapılabilir.
    Selamlar Saygılar

    YanıtlaSil
  4. Sayın Gökhan Bey
    Varroa mücadelesi ile ilgili doyurucu bilgiler vermişiniz. Allah (cc) razı olsun.
    Kullandığım formik asit %85. Üstten plastik aparatla verince anayı kestirdim.
    Sayın Mehmet YÜKSEL'in uygulamasını görünce çekmeceden vermeye başladım. Hem pratik hem garantili gibi.
    Organik asitler çok başarılı fakat kullanırken çok dikkatli ve tedbirli olmak gerekir.
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 85lik asitle ana ve yavru kaybı yaşamanız normal, ben genellikle 60lık kullanıyorum. Dispenser ile 85lik. Alttan mutfak bezi ile yapılan mücadele 85lik kullanılırsa etkili oluyor, Formik asit buharı havadan daha ağır olduğu için aşağı çöküyor. Üstten yapılınca arıya ağır gelirse arı kendini dışarı atabiliyor, alttan yapılınca arı uzaklaşmak için yukarı çıkıyor, dolayısı ile arının kaçış yolunu engellemiş oluyorsunuz. Eğer hava sıcaklığı sebebi ile buharlaşma birden gerçekleşirse arıya zararı gene fazla olacaktır. Biraz tecrübe ile sağlıklı olanını kendiniz bulacaksınız.
      Selam ve dua ederim

      Sil
  5. Gökhan kardeşim burada kovanlarin altı hala tel yada polen cekmeceli değil. Bu nedenle aricilar ana kaybı yaşıyorlar sonuctada Formik kullanmıyor. Güzel paylaşım olmuş sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem Abi Formik kullanırken çekmeceler takılı oluyor. Sadece uçuş deliği tam açık olacak. Geçen sene eski bir arıcının bütün kovanlarının altını telledik. Telli tabanın artılarını anlayana tabi:) Ama merak etme 10-15 seneye Türkiyedede bir cok kişi telli taban kullanacak. O zaman bu paylaşımlar işe yarar:)
      Selamlar

      Sil
    2. doğu karadenizde kışlayan (kışın -15 lere düşen sıcaklık) arıcılar kovanın altını tellerse kışın sonuçları nasıl olur

      Sil
  6. Tuncelideyim genel kovanlarin hepsi alttan telsiz ve cekmecesiz. Havalarda 40 derece civarinda.. havalandirmalari tam acilamayan bu kovanlarda formik asit yapmak gercekten sikinti yaratabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülfü kardeşim iyi tatiller,
      Formik asit kullanırken kovan altı kapalı oluyor, çekmece takıyoruz. Kapalı olmasının bir mahsuru yok ama uçuş deliği genişliği önemli. Bizde boylu boyuna açık Türkiye'de cogu öyle degil sanırım. Birde Formik 40derecede kullanılmaz, en fazla 30 derece olmalı, ama bence 25 dereceyi gecmemeli.
      Selamlar

      Sil
  7. gökhan bey bilğilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkkür ederim.formik asit uygulamasını kaç kez tekrarrlamalıyız.Sonbaharda bir sefer uygulama kış boyu yeterli oluyormu yoksa arka arkaya birkaçkez uyğulamakmı ğerekli

    YanıtlaSil
  8. Gökhan Bey,
    Türkiye de bir kaç ay önce satın aldığım bir Ilaç vardı.
    Doğal Varroa Mücadelesi (DVM) adında.
    Onu Almanya'da nerede satın alabilirim?
    Saygılarımla

    Orhan Şengül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya'da bir kaç serbest olan ilaç haricinde bir şey kullanmak yasak. Varoaya karşı ilaçlama zorunluluğunuz var.
      Abuk sabuk ilaçları Almanya'da bulmanız mümkün değil.

      Sil