6 Eylül 2014 Cumartesi

Kaldığımız yerden devam

Merhaba,
3 Haftalık bir tatilin ardından Almanya'ya döndük. Türkiye ziyaretimiz çok verimli geçti, bir çok arıcı ile tanışma fırsatım oldu. Keşandan Okay Elegeçmez kardeşime çok teşekkür ediyorum. Fazla vaktim olmadığından dolayı uzunca konuşamadık ama iki arıcı bir araya geldi mi ve gönüller birse günlerce konuşsak sohbetin sonu gelmez. Anaarı üreticileri ile görüşmeler yaptım. Arıcılarımız iyi niyetli, verimli arıcılık yapmak istiyorlar. Azmetmek yolun yarısıdır derler, birde doğru arı ile çalışırlarsa hedeflerine ulaşmakta zorlanmazlar. Her bölgenin florası ve iklimi farklı. Karniyol=Karniyol değildir! Her bölgede başarılı olacak Karniyol farklıdır. Saf Anaarı üreticileri ile beraber çalıştığım için her türlü Karniyol Ekotipine ulaşmam mümkün. Şu anda 5 Ekotip ile yolumuza devam ediyoruz. Gelecek sene arıcı arkadaşlara cok faydalı olacağıma inanıyorum. En azından ne idüğü belirsiz arılara para dökmekten kurtulacaklar. Sahte kimlik kartı ile satılan analar, Saf diye satılan F1ler ve daha neler neler. Elimden geldiğince arıcı arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Paylaştıkça artan tek şey Bilgidir. 
Geldiğimin ertesi günü sabahtan arılıkta aldım soluğu. Ana değiştirmeye çalışan 2 kovanım vardı, birisi anayı değiştirmiş diğeri sonunda vazgeçmiş. Varoa mücadelesine gelecek haftadan itibaren başlayacağım. Aslında bir an önce yapmam lazım ama bu sene tek kat kışlamak istediğimden dolayı önce arıları tek kata düşürmem lazım. Bunun icin en uygun zaman Ağustos sonudur. Geç kalmış sayılmam. 2 katlı arının üstten görünümü 

Kat arası 

Tek kata düşürüldükten sonra 

Biraz arı dışarıda geceleyecek anlaşılan
Yarın tek kata düşürmeye devam:) 
Tek kat kışlamanın avantajlı yönleri olduğu gibi dezavantajlarıda var. Herkes kendi tecrübesini kendisi yapmalı ve memnun kaldığı şekilde devam etmeli. 
69 Numaralı Yapay Tohumlama anaarıyı kabul etmişler. Tarlacıların bir kısmı eski kovanlarına geri dönmüş. Arı yaklaşık 3 cercevede. Popülasyon hesabına göre 2500 arısı var, 3bin kapalı yavrusu ve 1600 açık yavru ve yumurta. Kışı çıkarması için en az 5bin arıya ulaşmalı. Böyle kovanlara 1-2 cerceve çıkmaya hazır kapalı yavrulu çerçeve verilirse, çıkan genç arılar hemen petek gözlerini temizlerler ve anaarıya yumurta atacak yer oluştururlar. Bu Larvaların bakımınıda gene bu genç arılar yaparlar. Bu yüzden bu kovana kapalı yavrulu bir çerçeve verdim. Ekim ayında 9-10 çerçeveye ulaşmayan kovanlar üst üste koyarak birleştirilir. Birleştirirken ister anayı kendiniz seçersiniz isterseniz bu işi arılara bırakırsınız. Genelde üste konulan kovanın anası yaşıyor ve alttaki öldürülüyor. 69 Numaralı Anaya şans vermem lazım, bu ana sayesinde dost-düşman belli oldu. Aslında 69un bir suçu yok, bırakıp tatile çıkan benim. Seneye yaklaşık 250 adet anaarı tohumlayacağız, bol bol video çekeriz.
69 Numaranin kovana aktarma videosu



Izin dönüşü bana en çok dokunan yer burası. Hele tam sınırdan çıkarken Mehmetçiklerin asker selamını çakması yok mu:(


Yunanistan'ın bizden pek bir farkı yok, insanları cok yardımsever

Aynı Türkiye:)

Makedonya'da ise müthiş bir yağmur vardı


Avusturya'da mola verdigimiz bir yer

Tatil en cok cocuklara yaradı Talha düğünde Helva kardı


Yüzmeyi öğrendi

Cocuklar ilk defa kağıt Helva ile tanıştı :)

Velhasılı kelam hepimiz için güzel bir tatil oldu

6 yorum:

  1. Yayınlarını özlemişim. Video güzel olmuş. Arıları biraz fazla siyah sanki. Boyadın mı ne yaptın? :)
    Tatil fiziksel anlamda yaramış gibi geldi. Ne yedin ki tatilde yüksek kalorili? :))
    Hoşgeldin mi desem hoş gittin mi desem karar veremedim. Ama insanın karnının doydugu yer evidir. 69 dan daha sık haberler duymak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Tatil candir :))

    Valla dostum ozledik bu arada hosgelmissen;))

    YanıtlaSil
  3. Reklam arasi bitti sonunda :) Bizde bu zamanda boyle ari nerdeee. Biz bir yerde neyi yanlis yapiyoruz hala cozemedim? hHavasindan mi suyundan mi nedir ki :) Devamini bekliyoruz. Saglicakla.

    YanıtlaSil
  4. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Tatilinizin güzel ve bereketli geçmesine sevindim. Rabbim bundan aşağıya düşürmesin. Bir daha ki mevsime çok iyi enerji toplamışsınız. Ne mutlu...
    Dünya gözü ile görüşebilmek, nasipse gelecek tatile.
    Bilgi paylaştıkça çoğalır. Çok şükür arıcılık dersimizde başladı.
    Özlemiştik...
    Yorumlar dahil her açışta en az ikişer defa okuyorum. Paylaşımlar çok güzel. (Bu da Allah vergisi)
    Her şeyin gönlünüzce olması dileklerimle...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  5. merhaba gökhan kardeşim,
    bir süredir pürende arı başındaydım. yorumları telden attığım için çıkmadı sanırım:(
    öncelikle seni burada görmek harikaydı:) kısa bir süre olmasına rağmen zaman çabucak faydalı ve güzel geçti. işallah daha sık görüşmek nasip olur.
    çalışmalarında başarılar.
    tr den selamlar saygılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okay inşallah Saf Anadan çok iyi verim alacaksın, ürettiğin analardan memnun kalacaksın. En büyük özelliği oğulcu olmaması;)
      Selamlar

      Sil