16 Ekim 2014 Perşembe

Formik Asit

 
SUNİ TOHUMLAMA 67 NUMARA
3 Ekim'de 67 numaralı SKELENAR  Anaarımıza Devlet Lisanslı olan LUNZ hattımızdan erkekleri kullanarak suni tohumlama yapmıştık. 11 Ekim'de Anaarımız yumurta atmaya başladı. Böylelikle soğukta yumurta atmaz ya da geç yumurta atar tezini çürütmüş olduk. Bazılarının %100lük başarıyı hiç bir zaman yakalayamayacakları aşikâr, doğal olarak beceriksizliklerine kılıf uydurup duracaklar.
67 Numara

Formik Asit

Bu mevsime kadar Varoa mücadelesi bitmiş olmalı. Kış arıları diye tabir ettiğimiz uzun ömürlü arıların çoğu Dünya'ya geldi ve gelmeye devam ediyor. Bu arılar kışın uçmak zorunda olmadıkları için, ve daha da önemlisi çok yavru beslemesi yapmadıkları için kovanı bahara ulaştırıyorlar. Kontrol amaçlı bir kovanıma Formik asit verdim. Kovanın üzerine bir boş kat atıp çerçeve üzerine bir tabak ve tabağın üzerine mutfak bezi. Yaklaşık 20ml %60lık Formik Asit uyguladım.


36 saat sonra çekmecedeki Varoalar


Bu zamanda Almanya için oldukça yüksek bir miktar ama geç kalmış sayılmayız. 
Hemen gidip Piyasanın önde gelen markalarından birisi olan Nassenheider Şirketi'nin son ürünü olan NASSENHEİDER PROFESSIONAL aldım.


Bu aparatta beze ne kadar Formik damlarsa o kadar buharlaşıyor.


Hava soğuk olursa daha fazla, sıcak olursa daha az damlayıp buharlaşıyor. Yapmış olduğum teste dayanarak söylüyorum. Hava sıcaklığı ortalaması 12 derece iken şişeden eksilen miktar 30ml idi, hava sıcaklığı ortalaması 23 derecede eksilen miktar 20ml idi. 


Çekmece'de Varoanın yanı sıra Pupa parçacıklarıda var. Yapacak bir şey yok, biraz yavru kaybı kovanın tamamen sönmesinden daha iyidir diyerek kendimizi teselli edeceğiz

Ve bir başka Varoa çekmecesi

Formik Asit kullanırken bu tür aparatlar çok önemli. Evvelki ay şişe ile yaptığım bir uygulama maalesef dibe vurdu. Şişenin kartona tam oturmadığını gördüğüm halde kapağı kapatıp gittim. Tam algılayamadım belki de...
Ve 2 gün sonra


Bir çok arı telef olmuş, Anaarımızda dahil

En çok üzüldüğüm nokta ise petek gözlerinden çıkarken aşırı Formik buharına maruz kalarak ölen genç kış arıları idi

Bu kovan o kadar çok etkilendi ki ana yapacak bir tek açık yavru yada yumurta bile kalmamış kovanda. Bunu niye paylaşma gereği duydum? Çünkü paylaşmış olduğumuz uygulamalar sanki %100 başarı sağlıyor izlenimi oluşmuş arıcı dostlarımızda. (Suni Tohumlamada bu yılki ilk 4 anayı saymazsak başarı oranım %100)
Evet Formik Asit kapalı gözlere etki eden tek yöntem, ama yan etkileride unutulmamalı. Kullanırken bir çok şey hesaplanmalı, dikkat edilmeli ve kovanlar takip edilmeli. 


Selamlar
A. Gökhan Dellal

5 yorum:

  1. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Formik asitle çalışmak çok dikkat istiyor. İlk uyguladığım yıl iki kovanın ana arılarını ve pek çok arısını telef ettik.
    Bu sene sizin sistemi uyguladım. Çok şükür ana arı telef olmadı. Kullandığım formik asit %85 derecede. 5 ml yerine 2 ml veya 2,5 ml veriyorum. Uygulamayı çekmecede yapıyorum. Daha kolay oluyor.
    Yalnız düşen varroalar karıncalar tarafında hızlıca temizleniyor. Şöyle toplu bir varroa fotosu alamadık.
    Bloglarda %85 formik asidin %60'a dönüştürülmesi hakkında bilgi vardı.
    Biraz karıştırdım bulamadım. (Veya gözümde kaçtı.)
    Siz %60 oranını nasıl elde ediyorsunuz?
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,
      Ben %60lık asidi hazır alıyorum, ama şöyle hesap edebilirsiniz.
      Elimizde %85lik asit var, istenilen %60.
      Kac ml lazım? Mesela 100ml.
      100ml:85x60=70,5ml
      Bu 70mlnin uzerini su ile 100e tamamlayın yani 29,5ml su ekleyin.
      Selamlar

      Sil
    2. Muhittin Hocam çekmeceyi komple peçete ile kaplayın ve bir fısfıs yardımı ile ayçiçek yağını iyice püskürtün. Karıncaların Varoayı taşımasını zorlaştırmış olursunuz. Peçeteleri körük yakarken kullanabilirsiniz;)

      Sil
  2. Gokhan baya varroa dokulmus.
    Formik uygulamasi bencede hasattan sonra sart ama cok veya asiri dozun sonuclari ortada..
    umarim bir daha formik kazasi yasamazsin.
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç analı kovanlarda yaşlı analara göre daha fazla dökülüyor. 1300 Varoa düşende var 250 düşende var. Ama Mühim olan dökülen Varoa değil, kovanda ne kadar Varoa kaldığı. Bunu anlamak içinde son formikten 15 gün sonra çekmeceleri 3-4 gün takıp günlük doğal düşen Varoa miktarını görmek. Çekmecede günlük doğal düşen Varoa sayısı Sonbaharda 10 Kışın 1 taneyi geçmemeli. Mümkünse sonbaharda bu miktar günde 1 taneye düşürülmeli.
      Formik kazaları olabilen şeyler, arıcılıkla geçimini sağlayanlar fazla uğraşmadan alttan mutfak bezi ile uyguluyorlar.
      Selamlar

      Sil