13 Aralık 2014 Cumartesi

Bahar balına giden yol: KARNİYOL

Merhaba, 

Varoa mücadelemizi yaptık, kovanlarda Varoayı en az seviyeye indirdik, kış stoklaması yaptık ve artık Mart ayını bekliyoruz. Almanya'da ilk koloni kontrolünü genelde Mart ayında yapabiliyoruz, bazı seneler Mart'ta bile kar yağabiliyor. istisnai durumlarda mesela yeterli stoğu kalmayan kolonileri besleme yapabilmek için Şubat'ta açabiliyoruz. Ama bu sık rastlanan bir durum değil. 

Kışa güçlü kolonilerle girmenin mükâfatını geçtiğimiz yıl görmüştük, 30 Nisan'da bal sağımı yapmıştım. Hayır Kanola balı değil, Bahar balı:)


Kovanlarımın bir kısmını  bahçemde bırakıp diğerlerini Kanolaya taşımıştım. Kanola zannedildiği gibi her arılığın yanıbaşında ekilmiyor. Kanola balına talep çok fazla olduğu için bazı arıcılar kovanlarını taşıyor, zayıf kolonileri ise arılığında bırakıyor. Bal toplayamayacak kovanların hamallığını yapmıyor. Genellikle Nisan sonunda nektar vermeye başlayan Kanolaya erken gelişen bir arı ırkı gerekiyor. Düşünün Mart'ta kar yağıyor ve Nisan sonuna kadar kolonilerin bala çalışacak duruma gelmesi gerekiyor. Yani iddia edilenin aksine arıyı Kanola geliştirmiyor, bizim arımız Kanolaya kadar gelişmiş oluyor;)
Siz hiç Kanolada 2 katlı arı gördünüz mü? Bende görmedim çünkü en az 3 genelde 4 bazılarıda 5kat oluyor:) Teşvik beslemesi yapıyor muyuz? Kesinlikle hayır! Vitamin vs. veriyor muyuz? Cevap gene hayır! 

Aynı arılık, aynı besleme, aynı arıcı, aynı teknik ile bakım yapsanız dahi her arı aynı şekilde cevap vermiyor. Burada devreye genler giriyor. Aynı gelişimi göstermiş iki farklı arının topladığı bal miktarı farklı oluyor. Burada da genler devreye giriyor. Kimisi topladığı balı yavru bakımında kullanıyor, kimisi stoklarını artırmada. Karniyol arısında bu ikisini dengeli götürmesi yönünde ıslah edilmiş. Ne yavru yok denecek kadar azalır ne de bütün balı yavru bakımına yatırır.

Dr. Arif Acar Arılığı
Dr. Arif Acar Ağabey tam bir arı sevdalısı. 
4 katlı olanlar Karniyol


Kendisi Kafkas hayranı olmasına rağmen arılığında Karniyol ve Buckfast'da var. 

Bütün dürüstlüğü ile Karniyollerin kafkaslardan çok daha fazla bal yaptığını söylüyor. Karniyollar 4 kata çıkmış diğer arılar tek katta. Tohumlama yaptığı analar 5 kat olmuş. 
Necmettin abi, yada Pala Dayı diyeyim bu yıl hasadını maskesiz yapanlardan. Arif abiye teklifi 'Bunların hepsini tohumlayalım!'

Kovanların bazıları tek kat bazıları 4-5 kat! Burada suç arıcıda mı arıda mı? Arıcı diğer ırkların bal yapmasını istemediği için beslemedi mi? Çerçeve girmedi mi?


İkamet ettiğim yer ve arılığım


Nüfus 35bin
1693 Yılında yapılmış bir ev, hala insanlar yaşıyor içerisinde. Sahip çıkılmış:)


Yüzölçümü 44km2 ve toplam 5500 ağaç bulunmakta. 


Bu ağaçlardan sadece Robinie (yalancı Akasya) ve Linde (Ihlamur) nektar vermekte. Toplamda 330 adet Akasya ağacı var ve bunlar köyün değişik noktalarında. Mesafeden dolayı arılarımın Akasya ağaçlarının hepsine ulaşması imkansız. Buna rağmen Akasya balı alabilmekteyim. 
Rengindende anlayacağınız üzere sağdaki Akasya balı


Akasya Mayıs sonunda açıyor ve 15 Haziran'a kadar devam ediyor. Haziran sonuna doğru Ihlamur açıyor ve köyün tamamında toplam 400e yakın Ihlamur ağacı mevcut. Benim çevremde az Ihlamur ağacı olmasına rağmen Ihlamur balıda alabilmekteyim. 
Karniyol arısının Buckfasta karşı üstün yanı az nektar akımında güzel bal stoklayabilmesidir. 


Arıcılar Birliği'nde bir çok eski arıcı var, çoğu 50 seneden fazla zamandır arıcılık yapıyor. Onlardan duyduğum ve daha sonra internetten araştırdığıma göre Karniyol arısının Almanya'ya gelmesi baya bir sancılı geçmiş. Almanya'nın yerli arısı olduğu iddia edilen Apis Mellifera Mellifera yani kuzey arısı, bir diğer adı ile Kara arı


Ve işçisi



Bu arı ırkının kaybolacağı, korunması gerektiği üzerine bir sürü tartışmalar çıkmış, bizim arıcılar Birliğinin kurucusu olan Herr Geißlerde karşı çıkanlar arasındaymış. Bugün ise Karniyolun bir numaralı savunucusu ve arılığı yanına yaklaşan Buckfastcılarla uğraşıyor:) Huylu huyundan vazgeçmiyor 

Kara arı saldırgan ve bahar gelişimi zayıf olan bir ırk. Günümüzde Apis Mellifera Mellifera kullananlar bir çatı altında toplanmış durumdalar ve bu arı ırkını ıslah etmişler ve ediyorlar. İsteyen sipariş verebiliyor. Bu ıslah çalışmasına Devlet hiç bir destek vermemiş. Tamamen arıcıların kendi gayret ve becerileri ile yapılmış. Anaarı üretiminden tanıdığım Herr Berninger 3 sene önce bir kaç adet almış, arıların gayet sakin olduğunu fakat bahar gelişiminin istediği düzeyde olmadığını söyledi. Bu bir yarış, herkes en iyisini üretmenin peşinde. Bruder Adam gerçek ismi ile Karl Kehrle sırf bu yüzden Dünya'nın bir çok ülkesini gezerek Buckfast arısını çıkarmadı mı ortaya? 

Lafla peynir gemisi yürümez  bizim sözümüz ama mesajı alan Avrupalı...





11 yorum:

  1. Laf derken forunmlarda ki binlerce mesajlık geyikleri mi kastediyosun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli bir zümreyi kastetmiyorum. Sözüm elini taşın altına koymaya korkan herkese.

      Sil
  2. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Yaşadığın köyün kuş bakışı görünümü çok hoş.
    Geçmişini iyi tahlil eden ve sahip çıkanlar hep başarılı olmuştur.
    ....Eski evde yaşamam demiyor...
    Alman Karası ana arı bana biraz uzunca ve şekilsiz gibi geldi. İlk defa gördüm.(belki de fotonun çekimindendir.)

    Allah'ın izni ile bu sene bahar balı almaya çalışacağım. Kısmet....
    Her zaman olduğu gibi fotograflar çok güzel.Elinize sağlık...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,
      Kara arı hastalıklara dirençli ve sağlam bir arı ırkı. Arıcılar tarafından korumayada alınmış, taraftarı da var. Madem ki ıslâhda ediliyor ve bir mesafe katedilmiş, alınır denenir:)
      Bahar balı almanız dileklerimle

      Sil
  3. türkiyede devlet kafkas üretene kadar karniyole geçme zamanı gelmemiş mi öyleyse.. etrafımdaki onlarda arıcıdan ırkı hakkında ırklar hakkında en ufak fikri olan yok. iyi bal yapana kafkas kötüye melez diyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irklar o kadar önemli değil, ıslah önemli. Islâhda belirli kriterler var mesela: sakinlik, bal verimi, oğul eğilimi, kışa dayanıklılık, bahar gelişimi, hastalıklara direnç, petegi terketmeme vs. Bu sekilde ıslah edilmiş arı ırkı ne olursa olsun tavsiye edilir.
      Almanya'da geçmişte yaşananlar Türkiyedekine ne kadar benziyor:) Aktörler ve mekan değişik ama roller aynı

      Sil
  4. Karniyol çok bal yapmış iyi gelişmiş bahar balı yapmış öyleymiş böyleymiş övmeye hiç gerek yok neden mi?

    YanıtlaSil
  5. Çünkü karniyol hortladı hortlayalı bi ıslahtır gidiyor şimdi mi akıllarına geldi tabiki değil hey karniyol neler yaptın sen öyle Size bi haberim var bundan böyle alt lig olan şeker şurubundan arısütü üretimine geçeceğim ama benim ilkem dengeli ve düzenli beslenmek isteyen tüketiciye satış yapmak hastalıkları iyileştirsin diye isteyen tüketiciyi sömürmek için değil "lütfen yarası olmayan gücenmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arif abi Amitrazıda ben ekleyeyim:) Arıcılara birde utanmadan Amitraz önerenler var.
      Üzücü bir durum maalesef

      Sil
  6. O binlerce donum kanola tarlalarına hangi ariyi biraksan bal yapar. O zaman neyi selekte ediyorsun? Diye adama sorarlar...

    YanıtlaSil