12 Ocak 2015 Pazartesi

Çiftleşme Kutuları

Merhabalar,
Malum kış ayları ve arılıkta yapacak bir işimiz yok. Bu nedenle bir çok arıcı arkadaşlarımızla tanışma ve sohbet etmeye vaktimiz oluyor. 
Dr. Schley sayesinde Hollanda'dan Damızlık ana üreticileri ile tanışmıştım ve onlara ana arılar göndermiştim. 2015 senesi için Gümülcineden müthiş talep var. Hatta İran, Suriye ve Azerbaycan'dan isteyenler var:) 
Geçtiğimiz yıl sadece 4 kayıp yaşamıştım. 1 tanesi postada 18 gün kalmıştı ve zarf içerisinde 4 ana vardı. Bu analardan sadece 1 tanesi ölmüş. 18 günde 3 canlı 1 ölü!
Bir diğerinin ana arısını telafi ettim ve aynı gün ögrendim ki ilk anayı Faceden bir arkadaşıma fiyatın neredeyse 2 katına satmış. 
3. Ana arı Burdur yerine Bursa'ya gitmiş, Bursa'dan Burdur'a iade edilmiş. 2 anadan 1i ölmüş.
Son Ana arı F1 ve Özcan Küçük hocama hediyem idi. Orada suç tamamen benimdi. Elimde ana arı keki olmadığı için normal kek vermiştim. Kek akmış. Ana arı gönderimi için özel kekler var
Bu kek kesinlikle akmıyor. Tecrübelerime göre 10 gün gibi bir sürede bile bir şey olmuyor. Eskiler geride kaldı.

İnceden inceden milletin kafasını karıştırmaya çalışanlar var. Yolun sonuna geldiklerinin farkındalar. Doğruluk dürüstlük Edebiyatı yapıyorlar ya birde, hepten bitiyorum bunlara. 'Şu memnun bu memnun' diyorlar. İsim vermeyeyim Denizlili hemşerimin arıları neden 7 çerçevede oğula gitti, 1 tanesi degil 5i birden?! Sinoplu öğretmen abimin analar niye doğru düzgün yumurta atmadı?! Gümüşhaneli arıcının 2011de aldığı analar iyiydi, sonrakiler niye boş çıktı? Bir cevap yazmak gerekti bunlara...

Yayınımıza dönelim
Çok farklı çiftleşme kutuları var. DN 1/3 ölçüsünde tek çerçevelik çiftleşme kutusu izole adalarda kabul edilen tek kutu, fiyatı 17€ civarı. Can sıkıntısından arılandırdım ve gene can sıkıntısından Ekim ayında tohumlamış olduğum bir anayı bu kutuya verdim:)


Üst bölmeye kek koyuluyor, üzerindeki plexiglas sayesinde arıyla temas etmeden  kek durumunu kontrol edebiliyorsunuz 


Kek kesinlikle bal ile yapılmış olmamalı. İzole bölgeler ballı kekli kutuyu yavru çürüklüğü dolayısı ile kabul etmiyor, daha doğrusu rica ediyor. Ve buna herkes riayet ediyor. İzzet Hocamında dediği gibi 'Anlayış farklı, kültür farklı'

Kutulardan devam edelim
Soldaki DN1/3 Sağdaki Erlanger


Erlanger kutusunun kek bölmesi ufak olduğundan dolayı sık kontrol edilmesi gerekiyor. DN1/3e 150gr arı gerekirken Erlanger için 50gr yeterli. Ayrıca bu kutular için birde içi storofor kaplı kasa gerekiyor. Bir kasaya 4 kutu konuluyor ve hepsinin uçuş delikleri farklı yönlerde oluyor. 

Benim favorim ise geçtiğimiz yıllarda kullandığım Mini Plus

Bu kutuda anayı istediğiniz kadar tutabiliyorsunuz

Tek dezavantajı Devlet garantili izole bölgeye kabul edilmiyor


Özledik bu görüntüleri 


Bir diğer çiftleşme kutusu ise strofor olanlar 

Kullanılan malzemenin kalitesinden mi yoksa iklimden mi bilemem ama kutu terki yaşayan üretici duymadım. Eski kurtlar geçmişte kutu terki yaşadıklarını ama 25-30 senedir böyle bir sorunları olmadığını söylediler.


Gene mini plus ölçüsünde kendi çaktığım kutu
Bölme tahtası ile 2şer çerçeve oluyor, işimi görür


Güzel görüntülerle bitirelim paylaşımımızı


Erken Baharda böyle yavru yapan arı 


Nisan'da çakar böyle balı

30 Nisan 2014 hemde Kanola olmayan bölgede



4 yorum:

  1. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Gelecek sezon sizin için çok yoğun geçeceğe benziyor. Allah (Celle celalü) yardımcınız olsun.
    Özellikle son fotolar harika.
    Nasip olursa biz de mayıs ayında bu çıtaları kovanlarımızda görür, fotolarını yayınlarız.
    Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
    (Gezip gördüğünüz yerlerin fotograflarınıda görmek isteriz.)
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  2. Aleyküm Selam Hocam,
    Gelecek sezon çok yoğun geçecek haklısınız, katilmam gereken kurslar, ana arı üretimi, suni tohumlama vs. derken ömürden bir yıl daha geçecek:)
    Saygılar

    YanıtlaSil
  3. selamun aleyküm değerli kardeşim paylaşımların için çok çok teşekkür ederim bir an için baharı yaşattın bu kış gününde allah cc yar ve yardımcın olsun

    YanıtlaSil