21 Mart 2015 Cumartesi

Karniyol Ana Arı Üretimi için Hazırlıklar

Merhaba,
Bu yıl Mart ayı gündüzleri soğuk olmamasına rağmen, gece soğukları kendini hissettiriyor. Geçtiğimiz günlerde 15 derece olması ile arılarımız güzel polen taşıdılar

Havaların iyi gitmesi ile 2013 model tohumlama Damızlık Karniyol Ana arımızı bir kontrol ettim

Bu arı Varoanın üremesini engelleme yönünde ıslah edilmiş olup, 2013 Temmuz'undan 2014 Aralık ayına kadar Varoa ilaçlaması görmemiş. 
Şu anda Avrupa'da 6 senedir ilaçlama yapılmayan arılar var. Sadece Varoaya karşı ıslah edildiklerinden dolayı, diğer özelliklerine bakılmıyor. Gelecek seneden itibaren Kirchhain Enstitüsü tarafından diğer hatlarla çaprazlama yapılarak yeni bir hat oluşturulmaya çalışılacak.

Bal verimi yüksek olan başka bir hattan olan ana arı

Yavru alanını genişletmeye başlamış 

Erkek arı yumurtası atmış, bu da demek oluyor ki ana arı üretimine 3 haftaya başlayabiliriz

F1 anaların çiftleşmesi için gereken erkek arıları üretmek için yaptığım müdahaleler meyvesini verecek gibi

Ana arı çiftleşme kutularında rahat çalışabilmek için bir kaç sehpa hazırladım 

Geçtiğimiz yıl kullandığım sehpaları kullanmaya devam edecek olsamda, bu yıl kutu sayısı daha fazla olacağı için bahçenin büyük bir bölümünü bu sehpalara ayıracağım 

Boyanınca daha da güzel olacaklar. 

Arılık arıcının aynasıdır. Mayıs ayında Damızlık analardan larva transferi yapmak üzere Arıcılar Birliği üyeleri gelecekler. Damızlık Karniyol üreticisi olarak, arıcılara bu imkanı sunuyorum. Islah edilmiş arıların genleri çevreye ne kadar yayılırsa, o kadar iyi olur. Varoaya karşı bu şart. 

Frankfurt'tan Trabzonlu arıcı Hüseyin Çelebi bu yıl koloni sayısını artırmayı planlıyor. Kovan bölebilmek için güçlü arıya ihtiyacı var, bende kendisine yardımcı oldum.
Arıları kovanına aktardık, uçuş deliğinden anlayacağınız üzere kendisi emek verip uğraşıyor kovanlarla 

Arıcılar Birliğinin tavsiyesi üzerine beni bulan bir diğer Alman arıcı adayı, hayatında ilk defa çerçeve çekiyor. Arıları Nisan'da teslim edeceğim

Arıcılar olarak doğayı iyi takip etmemiz gerekiyor. Söğüt ve Kızılcık açtı sayılır, Pazartesi katları vermem gerekiyor. 
Erik ağacı çiçek açtı açacak 

Eriği anladıkta Armuta ne oluyor? Gene her şey geçtiğimiz yıl gibi erken mi açacak? İşimize gelir:)

Geçtiğimiz hafta bir kaç arıcı ile görüştüm. 'Gökhan Bey sizin analardan sipariş verdik, heyecanla bekliyoruz' listeye baktım isim yok. Nereden sipariş verdiniz diye sorduğumda 'falancanın bloğunda yorumunuzu gördüm, onlarda ana üretiyorlar, demek ki Gökhan Beyden alıyorlar diye düşündüm' dedi:) Gülelim mi ağlayalım mı? Buradan da yazayım: Türkiye'den hiç kimse ile iş yapmıyoruz, kullandığımız Damızlıklardan Arif Acar haricinde Türkiye'de kimsede yok. Düne kadar sadece bloglarında bir kaç yorumum bulunan sözüm ona Ana üreticilerinin ne denli yanlış işler yaptıklarını ve Damızlık(!) üretimi konusunda yetersizliklerini buradan yazmama gerek yok. Şöyle bir örnek vermek sanırım herkesin anlamasını sağlayacaktır. Araba kullanmayı herkes kendisi öğrenebilir. Hatta araba kullanmayı öğretebilecek seviyeye geldiğini savunabilir. Trafik kurallarını bilmeden araba kullanan sizce gitmek istediği noktaya ne kadar sağlıklı ulaşabilir? 

Suni Tohumlama Karniyollerde kontenjanımız doldu. Lütfen sipariş vermeyiniz. Dışarıdan alarak satmamız sözkonusu değil. Devlet Onaylı Damızlık Karniyol üreticisi (7-181) ve Suni Tohumlama istasyonu (7-27) olarak kendi üretimimizi kendimiz yapıyoruz. 
F1 siparişini Haziran'a kadar durdurduk. Haziran ayında tekrar F1 siparişi verebilirsiniz. 
İzole Bölgede çiftleşmiş Saf Karniyol siparişlerini almaya Nisan sonuna kadar devam edeceğiz
Sipariş için ana.siparis@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.

8 yorum:

  1. gökhan kardeşim;allah kolaylık versin yaptığınız sehpalar umarım işinizi görür.yanlız bana biraz yüksek geldi çalışma açısından.emek vermişsiniz hayırlı olsun

    YanıtlaSil
  2. Erdal Bey sehpalar daha yüksek olmalı. Bunlar 50cm yüksekliğinde, normalde 70cm yapmam gerekirdi. Ne kadar yüksek olursa o kadar rahat oluyor.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Gökhan kardeşim sehpaların hayırlı uğurlu olsun, ana arı üretim hazırlıkları çoktan başlamış çok şükür.Damızlık ana arılar ise maşallah çok güzel görünüyorlar.
    Mevsim şartlarımız izin verir vermez katlarıda atarız hayırlısıyla :)
    Bizim başkaları ile çalışmadığımızı defalarca söylediğimiz halde, halen herhangi bir yere sadece yorum yazıldığı için oradan ana arı siparişi yapılıyor ve sizin arınızdan ısmarladım deniliyor, bizim arımız ile ne ilgisi var onuda anlamak zor.

    Hayırlı sezonlar diliyorum,
    Selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet abi devlet tarafından damızlık olduğu tescillenmiş Karniyolden üretilen Ana arıların farkını bu sene herkes görecek. Ana arıların Almanya'da üretilmesi ayrı bir artı. Allah'ın izniyle bu seneyi atlatalım, asıl bombalar 2016da patlayacak;)
      Selamlar

      Sil
  4. Değerli kardeşim çalışmalarında başarılar diliyorum.
    Anlamadığım konu devlet izolesini siparişlerinin halen bitmemesi.
    Bana göre en iyisi en garantisi devlet izolesi zaten bende devlet izolesi sipariş ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arif Abi,
      Türk arıcısı Tohumlama ana arının Izolede çiftleşenden daha iyi olduğunu düşünüyor. Maalesef bu tür yanlış bilgileri sanal ortamdaki popülaritelerini kullanarak insanlara aşılamışlar. Son 5 senede oluşturdukları bilgi kirliliğini temizlemek 15 sene sürer.
      Verim bakımından izolede doğal çiftleşen Analar genellikle daha yüksek verimli olurlar. Ana arının 15 erkekle çiftleştiğini var sayarsak, bu 15 Erkeğin baba tarafı farklı olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden izole analarda gen yelpazesi daha geniştir. Tek fark Tohumlama yapanın hata yapmaması durumunda arının gerçekten saf olması. İzolede ise her 100 anadan 1 tanesinde %10luk bir karışıklık olabilmesi.
      Saygılar

      Sil
  5. Gokhan bey ALLAH yolunuzu acik etsin.Ne yazikki,ulkemize ari girisi yasak olduu icin mende ana siparis ede bilmedim.Karabax qazisi olduum icin belki 2016 senesi bakanlikdan izin ala bildim,o zaman mende siparis ederim insallah.

    YanıtlaSil
  6. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Sezon geldi, çattı.
    Sizin işlerde çoğalmaya başladı.
    Allah(celle celalühu) kolaylıklar versin.
    Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil