4 Mart 2015 Çarşamba

Mart...

Merhaba,
Kayıpsız olarak kışı geride bıraktık. Bazı kolonilerde stok iyice azalmış, fakat hava durumu iyi olacak gibi gözüküyor. Söğüdün açması ile beslemeye gerek kalmayabilir. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında tek bir kovana tarihi geçmek üzere olan kekle takviye yapmıştım. Baharda teşvik beslemesi yapmıyorum. Arı kendi imkanı ile gelişmeli, gelişmiyorsa uğraşmam. Arının iyisi arıcıyı yormayandır. Hava sıcaklığı 8 derece iken bir kaç kovanı kontrol amaçlı açtım.
Rastgele erkeklerle tohumlama yaptığım 68 numara

Biraz kapalı yavrusu var, taze larvalar ve yumurta mevcut

Ağustostan itibaren ana arı üretmiyorum. Ne kendim için, ne de ana isteyenler için. Kendim için nasıl üretiyorsam, ana arı isteyenlere aynı şekilde üretiyorum. Kaliteli ana arılar Mayıs ortasından Temmuz sonuna kadar üretilenlerdir. Kovanlarda Eylül'de erkek arı olması benim için hiç bir şey ifade etmiyor. Bu erkeklere arılar yeteri kadar itina göstermiyorlar. Oğul sezonu bittikten sonra, erkeklere pek önem verilmiyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ortasında çiftleşip gelen 2 Numara

Yavru alanında tek bir erkek gözü dikkatimi çekti

Son çerçevede kara oğlanlardan bir tane vardı

Kat ortasından görünüm
Arılar yukarı çıkmaya başlamış, ana arının yumurta atacağı çerçeveleri düzenliyorlar
Arı popülasyonu Mart için iyi durumda, kışa girdiği gibi çıktı diyebilirim. Karniyol kışın çok nüfus kaybediyor diyen arıcı kardeşlerimiz var. İlk Varoa mücadelesini ne kadar geciktirirseniz, kışın nüfus o kadar düşer. Varoadan dolayı zarar gören arıların ömrü kısalıyor. Dolayısı ile Baharı göremeden ölüyorlar.

Alt bölümü temizlenmeye başlanmış bir başka çerçeve

Bir ara Güneş'in çıkması ile arılar kendini dışarı attılar

Balkondaki kutularda da yavru baslamış


Bu arıya nolmuş ya?

Çocuklar aynı tempo çalısmaya devam ediyorlar

Bu haftaki görevleri çiftleşme kutularında özgün tasarım 

Bunlarla izoleye gitsem ne derler acaba?

Allahtan hepsinde aynı işlemi yapmadılar

120 kutu daha var boyanacak, 2 ihtimal var. Ya çocuklara bırakacağım yada fırçayı ele almak lazım. Bir dostumdan plastik çiftleşme kutusu siparişide vermiştim. Onları boyamaya gerek yok en azından, ama izoleye kabul edilmiyorlar.
En güzeli bir usta bulup ahşaptan yaptırmak, o da Almanya'da zor. 
Giresun'dan Hüseyin Ustanın yaptığı kovanlar, taban gerçekten harika olmuş



Ellerine sağlık Hüseyin Ustam

Bir ara Herr Raich'a uğradım, yaşlılıktan dolayı arılığa yeteri kadar gidemiyor. En son yağmaya yetişmiş. Kovanlara arıların direk girememesi için girişlere plastikler koymuş

Haftasonu Kirchhain Enstitüsü'nde Damızlık üreticileri ile buluşma günü. Herr Raich son kez katılacak. Bu yazdan itibaren bölgemizdeki Suni Tohumlama işini ben üstleneceğim.
Gazamız mübarek ola... :)

6 yorum:

  1. Sabahattin Osmanoglu
    Gökhancigim simdiden hayirli ugurlu olsun yeni sezonda basarilar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin Abi bilmukâbele.
      Bir ara inşallah uğrayacağım yanına, selamlar...

      Sil
  2. SLM...

    Gökhan Bey.

    İlkbahar koloni beslemesi konusunda yaptığınız açıklamaya bir iki ilave de bulunmak isterim.

    Besleme yapmıyorum dediğinizde sizi takip eden Türk arıcılar aynısını yaptığında işin sonu fecaat olur.

    İki sebepten ötürü.

    Birincisi , senin kovanların kışlık bakımve stokları tam olarak yapıldığından gördüğüm kadarı ile kovanın stok sorunu yok bilakis fazlası bile var.Biim burada çoğu arıcının yaptığı kışlık stok ancak Mart başını görürü::))

    İkincisi ise flora ayrıntısı.

    Senin arılığın bulunduğu floranın yeterli olduğunu düşünüyorum .Fakat bizim buralarda birçok arılık etrafında koloninin kendi ihtiyacını karşılayacak nektar kaynağı floraya sahip olduğunu yine düşünmüyorum.

    Paylaşımlarında , bölgesel farklılıklara yer verirseniz , Türk arıcılarının sizden daha doğru yararlanabileceğini düşünüyorum.

    Ana kutularına gelince ; benim oyum bebelerden taraf.Çok güzel özgün tasarım ve grafikler ortaya çıkarmışlar.Senin ki ise düz renk::))

    SLM ve Muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Bey Selamlar,
      Aslında doğru anlamışsınız. TEŞVİK beslemesi yapmıyorum. Arıların stok durumları farklılık gösteriyor. Resimdekiler az stok tüketenler.
      Size kısaca şöyle izah edeyim.
      Her kovana aynı miktarda besleme yapılır. Kışa girerken ki (Ekim) arı mevcudu not alınır. Mart başında tükettiği stok, arı popülasyonu ve yavru durumuna bakılır. Kışı nüfus kaybetmeden ve az bal tüketen arı ile yoluma devam edeceğim. Verdiğim stoğu tüketen ve aynı zamanda da nüfus kaybedenleri eliyorum. Buna basit bir selekte de diyebiliriz. Ayrıca yazımda belirttiğim gibi, Söğüt ağacı açtıktan sonra güzel nektar gelir. Şu an kovanlarımda en az 4-5kg stok olmalı. Yavrusuz olanlar günde 60-80gramdan ayda ortalama 2kg tüketirken, Mart ayında yavru alanı birden genişliyor ve aylık 4kg tüketim oluyor.
      Flora kısmına gelecek olursak...
      Çevremde çok fazla olmamakla beraber meyve ağaçları mevcut. Bunlarda 15 Nisan'dan evvel açmaz. Dışarıdan sadece söğütten biraz bir şey gelir.
      Yabancı kaynakların hepsinde Türkiye'nin arıcılık için Cennet yazılır çizilir.
      Bence ya arıcıda sıkıntı var ya da kullanılan arıda...

      Sil
    2. Merhabalar,
      Ben Ankara'dan Cem İRHAN
      Hüseyin beye nasıl ulaşa biliriz ?

      Sil