11 Haziran 2015 Perşembe

Saf Ana üretimi herkesin işi değil

Merhabalar,
İzole bölgeye arılarımız teslim edildi. İzoleye gönderilen kutularda tek bir erkek arı olmamalı. Bu yüzden arılar ızgaradan geçiriliyor. Marburger Feglingskasten denilen ruşet kullanıldığı gibi başka yöntemlerde var. Arıları havadar bir kutuya silkeleyip ızgara üzerine ters çevirdik. Izgaranın altındaki kovada kafes içerisinde ana var. Bu şekilde arılar ana arının kokusunu alarak aşağıya iniyorlar
Kutu arılandırmada erkekler mutlaka ayıklanmalı
100 kutu gönderdiniz ve 1 kutuda erkek arı gördüler, bütün kutularınız iade ediliyor

Bu iş ciddiyet istiyor, hataya yer yok. O yüzden çok dikkatli çalışmamız gerekiyor. 

Aksi takdirde izoleye ana gönderen insanların emeklerine de yazık etmiş oluruz. Saf ana üretmek için bir diğer yol ise suni tohumlamadır. Hakikat şu ki, izole bölgede doğal çiftleşmiş ana arılar daha verimli oluyorlar. Suni tohumlama hassasiyet istediği gibi, çaprazlama yöntemlerini de iyi bilmek gerekiyor. Saf üretimi herkesin harcı değil. Ama bu demek değil ki suni tohumlama yapmayın. Madem izole bölge oluşturmakta sorunumuz var, yavaş yavaş suni tohumlamaya geçiş yapmalıyız. Irk bu konuda hiç önemli değil. Almanya'daki Hohenheim Üniversitesinin kendi selekte ettiği arısı var, ırkı belli değil. Arıların bal verimi ve sakinliği takdire şayan. Her bölgede bir kaç suni tohumlama yapabilen eleman olursa, insanlar ellerindeki iyi olan arılarının genlerini bu şahıslara tohumlatarak bir adım ileriye götürebilirler. Görünen o ki ilerki zamanlarda çakma Cin Ali'ler çoğalacak. Millet orijinalinden ne kazandı da çakmasından ne bekleyecek?

Almanya'da her şey kayıt altında gidiyor. Üreteceğiniz saf anaların kalitesi kullandığınız Damızlıklara ve gene erkeklerini kullanacağınız Damızlığa bağlıdır. Örnek verecek olursak, aşağıdaki ana arı B Lisanslı olup Saf üretimi için yetersizdir
Bu ana arının ne kızları ne de erkekleri suni tohumlamada kullanılmaz. Sadece F1 üretimi için uygundur. Sakinlik ve kapalı yavru üzerinde duruşu 100 puandan azdır. Ama birileri 'Muhteşem' bir çıkış yapıp bu tür analara 'Almanya'da yarışma kazanmış' diyebiliyor. Ramazan ayı yaklaştığı için adettendir, orta oyunu oynanır. Ama rolde olsa insan bu kadar sallayabilir mi? 
Sallayabiliyor...
Suni Tohumlama için uygun olan bizim kullandığımız ana arı 
Bu gibi bir ana arıyı parayı bastırıp almanız mümkün değil! Çünkü değerleri süperin üzerinde. Bu anaya değer biçilemez. Ama arıcılığın 'a'sını bilmeyen eski bir dost çıkıp 'suni tohumlama 50€ dikkat edin öpülüyorsunuz' gibi yazılar yazarak bilgisizliğini ortaya koyuyor. Almanya'da 25€ya saf ana bulabildiğiniz gibi 32€ya F1de bulabilirsiniz. 40€ya suni tohumlama alabildiğiniz gibi, 150€yada tohumlama ana alabilirsiniz. Ben geçtiğimiz yıl 115€ya almıştım
Kimse haddini aşmasın, hobi olarak yapıyorsa devam etsin. Arıcılık bilgilerini öğrendiği insanlara 'özgürlük' adı altında terbiyesizlik yapmasın! Benim tohumladığım analar 170€dur, dileyen alır. Herkese de nasip olmaz.

Saim Ahmet Gürel Ağabeyin 35 numara suni tohumlaması

Hakan Güzel 64 numara suni tohumlamayı kabul ettirip resim atmış 

Suni Tohumlama çalışmaları devam ediyor, 105 erkekten sperm alındı 


Gelecek sene patenti Profesör Doktor Schleyde olan Harbo enjektörünü kullanacağım. 
Son anaya sperm enjekte ederken


Çiftleşme kutusu için en ideali mini plus veya 6 çıtalık strofor kutular
Erçikalar tam bir rezalet
Kendiniz için 3-5 ana üretecekseniz kullanabilirsiniz, ama daha fazla üretecekseniz kesinlikle tavsiye etmiyorum

Strofor kutuda yavru alanı

Mini plus


Bal hasadını Mayıs sonuna doğru yapmıştım, daha 15 Haziran gelmedi  ballıklar doldu sayılır 

Ve son olarak Karakovanım 

Kapıya çakmış ;)

10 yorum:

  1. S.a Gökhan kardeşim,
    Haberin her zamanki gibi açıklayıcı olmuş, seni tebrik ediyorum.
    Eskiden F1 ana arılardan benim damızlığım var diye F2 üretenler ve şimdilik
    bu bize yeter diyenler sonraları suni tohumlama ana arı alarak saf ana arıdan F1 ürettiler, insanlar tabiki memnun kaldılar ama daha sonrada suni tohumlama ana arıları herhangi bir sebebden dolayı kaybettiklerinde, ben dışarıya bağımlı değilim, şimdi kendi hattımı ben belirliyorum,yedekliyorum deyince hattı arap saçına döndü sattıkları sözde F1 arılar saldırgan ve bal yapmaz oldu, o kişinin müşterilerinin deyimine göre, aldığımız arılar aşırı saldırgan deyince başkalarına bulaşma politiği yürütelim suçu ona atalım derdinde oldular ve bize saf diye başka arımı gönderdi demekteler, halbuki ana arıların kartlarıda ellerinde iyi okurlar ise suni tohumlanmış saf ana arı
    olduğunu görecekler fakat çamur atmak onlara daha kolay geliyor.
    Bizim almanyada damızlık ana arı anlayışımız onlarınkinden farklı olduğundan, biz en iyisi ile çalışmayı tercih ediyoruz farkımız burada.
    İnsanlar uyguladıkları arıcılık çerçevesi içinde yaptıkları işler ile övünmesi gerekir ve başkaları onu övmesi gerekir diye düşünüyorum, devamlı kendi kendini övene ve başkalarına bulaşana ülkemizde ne derler bilmiyorum ama böyle durumlarda değerli arıcı dostlarımın şeffaf kararına bırakıyorum ve bütün arı sevdalılarına, hayırlı sezonlar diliyorum.

    Selamlar saygılar.
    Mehmet Yüksel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A.s Mehmet abi,
      Benim kimseyle bir husumetim yok, ama seninde bildiğin üzere arıcılarımızı Damızlık ve selekte konusunda aydınlatmayı kendime gaye edindim. Bu gerçekler ticari olarak beni bile etkileyecek olsa gene bildiğimi gizlemem. Insanlar doğrusunu öğrensin, tek amacım bu. Ama Gebzeli ve tayfasının arıcıları bilinçli olarak aldatması, zamanında F1 ana alıp 'Damızlıklar geldi' diye Milleti kandırmaları ve 'Bize saf dediler' yalanlarını arıcılara yutturarak seni karalamaya çalışmaları bunları yazmama sebep oldu. Dışarıdan gelen analara ihtiyaçları yokmuş, şimdi dışarıdan gelen anadan ana üretiyorlar. Her şeyleri celişki! Almanya'da önde gelen üreticileri tanıyorlarmış, o zaman neden Yasmin'in 40€luk dandik arısını alıp reklamını yaptınız diye sormazlar mı adama? Tabi adam olana...

      Sil
  2. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Maşallah kara kovan çok hoş gözüküyor. Şimdi kafama takıldı: balını nasıl alacaksınız? (Aha da o fotoları zevkle seyredeceğimiz günler çok yakın. İnşallah.)
    Afiyet şifa olsun.
    Nasip olursa haziranın 20 sine doğru ilk kez bahar bahar balı sağımı yapacağım.
    İnanın bölgemizde ilk ve tek olacak. Fotolarını büyük bir muhabbetle yayınlayacağım.
    Bu ara hem blogda hem de forumda pek aktif değilsiniz, iş çok Allah (celle celalühu) kolaylık versin.
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,
      Karniyolun farkını görmenize sevindim.
      Karakovandan biraz bal alsam yeterli:)
      İşlerim gerçekten çok yoğun. Almanya'da Kalıcı sertifika alabilmek için yerine getirmem gereken şartlar var. Onları yetiştirmeye çalışıyorum. Aysonu verecegim suni tohumlama kursu var. Koşturuyoruz Muhittin Hocam, Allah saglık sıhhat versinde, biz koşturalım;)
      Selamlar Saygılar

      Sil
  3. İyi güzelde bize damızlık yokmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,
      Bu blog bilgi paylaşım bloğu. Sipariş için www.safkarniyol.blogspot.com var.
      2015 için dolu oldugumuzu daha önce belirtmiştim. Safkarniyol blogu uzerinden müracat edenler yedek listeye alındı. Geç kaldınız.

      Sil
  4. Ellere varda bize yoğğğ mi?
    Heytttt bana sakın deme sipariş yok buraya verilmez şuraya verilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Arif Bey,
      2015 kontenjanımız maalesef dolu. 2016 için siparişinizi Eylül ayında alabiliriz.
      :)
      Arif Abim Dükkan senin, 5 saattir izole yolundayım. Kendime bile ayırmam sana ayırırım. Kusura bakma bu yıl terslikler oldu. Gelecek sene Mayen Enstitüsü ile çalışacağız inşallah.
      Selamlar Saygılar

      Sil
  5. Gökhan çalısmalarında başarılar dilerim..ana arilari dort gozle bekliyoruz...gaziantep fırat akkoc.

    YanıtlaSil