7 Eylül 2015 Pazartesi

Karniyol bir başka

Selamlar,
Son yayınımdan sonra oldukça fazla mail aldım. Türkiye'de üretim yapan dostlarımı soruyorlar. Benim damızlıklarımla üretim yapacak arkadaşlar, bir tanesi hariç bu işi amatörce yapıyorlar, dolayısı ile piyasada söz sahibi değiller. Bu arkadaşları seçmemin sebebi seri üretim yapmadıkları için bana verdikleri güven.Mühim olan büyük sayılarda üretim yapmak değil, kaliteyi üst seviyede tutmak. Bu arkadaşların kullanacakları Damızlıklar gen aktarımı mükemmel olan analardır. 

Genç dostlarım üretim kalitesine dikkat ederlerse, ki edeceklerine eminim, hem kendileri hemde ana arı alacaklar memnun olacak.
Bir çok arıcı benim çalıştığım hatlarla tanıştı, gelecek sene elimdeki veriler daha da artacak. Arıların verimi ortada. Aşağıdaki resim her şeyi anlatıyor, bala çalışan kovanların bir kaç tanesi değil, hepsi 4 katlı. Tek katlı olanlar ya bölme ya da ekotip:)

Bu sene kovan başı 65 kg civarı bal aldım. Bahar balı, akasya balı, yaz balı seklinde üç akımdan. Kovanların büyük kısmını ana arı üretiminde kullanmam toplam rekoltede agır darbe vurdu. :)

Edirne'den Okay Elegeçmez kardeşim geçtiğimiz yıllarda benim damızlıklarımla çalıştı, farkı görenlerden birisi de o. Arıcılık ve arılar sayesinde dostluğumuz pekişti, kendisini yakından tanıma fırsatım oldu. Gelecek sene ana üreteceklerden bir taneside Okay kardeşim. Kendisi Lisanslı analardan üretim yapacak olup fiyatı 60-70TL değil, 40TL olacak. Amaç Lisanslı Damızlıktan herkes faydalansın. Gelecek yıllarda Okay'ı Suni Tohumlamada dahil olmak üzere çok iyi yerlerde göreceğiz inşallah. Kendisine gereken her türlü desteği vereceğim.

Suni tohumlama demişken, sezonun son tohumlamalarını yapıp cihazı Nisan ayına kadar rafa kaldırdım:)
Prof. Schley Suni Tohumlama Cihazı

Tohumlama için hazırlıklarda bazı aksaklıklar olabiliyor. Mesela sıcaklıkların birden yükselmesi ile ızgaraya sıkışan erkekler

Veya genetik hatalı ana arılar

Olumsuzluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktım ve gelecek sene için hazırlıklara başladım. Geçtiğimiz yıllarda damızlık ana almak için gittiğim açık artırmaya 2016da Üretici olarak davet edildim. İnanması benim için bile zor:) Kendimi geliştirmemde ve bu noktaya gelmemde emeği geçen Schley, Geißler, Raich, Ahrens ve Perna gibi üstadlara teşekkür ediyorum.

Test edilmek üzere Erkan Abiye gönderilen F1 analar

Bunlarda son Almanya içi teslim edilecek analar, kanatları kesildi, numaraları yapıştırıldı. Bazılarının zoruna gidecek ama evet Almanlara ana arı satıyorum:)

Kimlik kartları bu işin olmazsa olmazı. İstersen taklit et, maddi cezası çok ağır.
Peki bu kartların ne faydası var?

İnternetteki sistemden ana arının numarasını girerek, hangi anadan üretildiğini, bu hattın son 5 senedeki damızlık değerini, dolayısı ile genetik kalıtımını görebiliyorsunuz. Umarım ülkemizde bir gün bu imkanlara kavuşur.

Güneş gören kolonilerde polen gelişi erken saatlerde başlıyor 

Springkraut denilen bir çiçekten polen getiren arı 

Springkraut'ın Türkçe ismi var mı bilmiyorum, bilimsel adı İmpatiens glandulifera

Bu bitki Hindistan taraflarında yaygın olup, Almanya'ya arıcılar tarafından yayılmış. Polen ve nektar kaynağı

Çok olduğu bölgelerde kış beslemesine fazla gerek kalmadığı gibi, bal hasadı bile yapılabiliyor. Arılarınıza Ağustos sonundan Eylül sonuna kadar polen kaynağı. 2010dan bu yana bu bitkiyi ekmek yasak. Çevresinde bulunan diğer bitkilere yaşama şansı vermiyor. Tohumunu kendisi etrafa dağıtıyor. Ufak bir patlama sesi ile tohumları 10-15metre ileriye fırlatıyor

Bir yere girdiği zaman kurutması hemen hemen imkansız. Enteresan olan tohumunu ekmek yasak, ama satışı serbest:)



8 yorum:

  1. gökhan bey bizde ana arıdan f1 ler çoğalttık 8 10 kovan yaptık :) inş seneye bahara çıkarttıktan sonra verimide göreceğiz. şuan damızlık kovan tamamen karniyol oldu mükemmel diyebilirim :) arıdaki sakinlik yeter başka hiçbirşeye gerek bile yok.. herşey için teşekkürler. Kayseriden selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Arının sakin olması gayet normal, Karniyol ırkı en sakin arı ırkıdır. Fakat bu her Karniyolün sakin olacağı anlamına gelmemeli. Diğer ırklarla kıyaslandığında sakinliği tartışılmaz. Fakat arının saf olması Karniyolün bütün özelliklerini taşıyacağı anlamına da gelmez. Üretim yaparken hangi Damızlığı hangisi ile çaprazlayınca ne olur, verimlilikte artış olur mu, oğul eğilimini nasıl etkiler vs. gibi faktörleri hesaplatıyoruz. Ürettiğiniz F1ler bence verimli olacaklardır, sakinliğine bir şey demem doğru olmaz, çünkü sakinlik babadan gelir. O yüzden çiftleşeceği erkekler önemlidir. Gelecek sezon sonu beni mail ile veya bloğum üzerinden bilgilendirirseniz sevinirim.
      Kayseri'ye Selamlar

      Sil
  2. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Almanlara ana arı satıyorum demişsiniz; adamlar kaliteli ana arıyı nereden alacaklarını gayet iyi biliyorlar.
    Ben bile gezginci olmadığım halde ve iki büyük hata yapmama rağmen iki sağım yaptım.
    Çalışmalarınızın zamanla Ana Vatana yansıyacağını biliyorum...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,
      Alman müşterilerime bu sene istedikleri kadar ana veremedim. Kapasitem sınırlı, artırmaya da niyetim yok. Üretim ne kadar çok olursa kontrol o kadar zor olur, kaliteden taviz vermem söz konusu olamaz. 2016da açık artırma, Polonya ve Finlandiya'da işin içine girecek. Kontrollü bir şekilde büyüme gerçekleşecek, önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Almanya piyasasında söz sahibi olacağız inşallah. Bütün calışmalarım o yönde, sizlerin duaları ile başarılı da olacağız.
      Önümüz kış, bol bol ruşet hazırlanacak, Damızlık hatları belli olacak, sistem üzerinden hesaplamalar yapılıp daha verimli çaprazlamaların planları yapılacak. Güzel günler bizi bekliyor:)
      Selamlar Saygılar

      Sil
  3. Selamunaleyküm Gökhan abi,
    Öncelikle bu denli değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
    Benim gibi arıcılığa başlangıç arefesindeki insanlar için ufuk açıcı bilgiler.Özellikle varroa mücadelesi ve uygun ırk konusu.Sayenizde arıcılığa bakış açım değişti.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Allah işinizi rast getirsin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam,
      Arıcılığa başlama kararınıza sevindim, hayırlı olsun. Daha işin başında atacağın sağlam adımlar, ilerisi için bir yatırımdır. Internette çok araştırırsın, ve sanal seni birilerinin tuzağına götürür. Yeni başlayanları ''ütmeyi'' bekleyenlere dikkat et.
      Zonguldak'ta arı konusunda Levent Keskin sana yardımcı olabilir.
      Selamlar

      Sil
  4. Gökhan bey S.A kardeşim. Ankarada bir Yazılım Bilgisayar firmasında ortak yönetici olarak çalışıyorum .,Zoteknist Ziraat Mühesdisiyim .
    Şimdilik vakit buldukça 20 kovanla hobi olarak uğraşım var , daha önce kafkas ile çalıştım 25 yıl önce ,, ama son geelenlerden çok memnun olmadım , kardeşim senin önerebilecegin KORNİYOL hattı ANKARA için hangisi , bilgi verirsen çok teşekkür ederim , Bu arada güzel çalışmalarında dolayı seni Kutlarım
    Muharrem KERİMOĞLU

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam,
      ''Şu hat uygundur'' demek yanlış olur. Ana alacağınız yerin iklimi sizin ikliminize benzerse uygun olur. Karniyol dünya üzerinde en yaygın olan 2. arı ırkıdır. Adaptasyon sorunu olacağını sanmıyorum.
      Saygılar

      Sil