3 Ocak 2016 Pazar

Oksalik sonuçları ve Türkiye'de F1 Ana Üreticileri

Merhaba,
Öncelikle herkese huzurlu bir yeni yıl diliyorum. 

En sonunda kış geldi, eksi dereceleri gördük. Arılar sıkı salkımdalar

Koloni güçleri aşağı yukarı aynı 
Resimlerde görüldüğü üzere, arının basmadığı çerçeveleri kovandan alma gereği duymuyoruz. Arının ısıtacağı alanı daraltmak, kovan tabanları komple açık olduğu için bir şey ifade etmez. Hoş, tabanlar kapalı olsa da sıkıştırmaya gerek duymam.

Aralık sonunda yapmış olduğum Oksalik asit sonuçları

Günlük doğal Varoa düşüşü 2,6 olan, bir avuç kapalı yavrulu kolonide, çekmeceye toplam 898 Varoa düştü. Popülasyon hesabına göre bu kolonide 5000 arı vardı. Bu kolonide Varoa sayısı %18e ulaşmış. AGT hattından olan arılar %20ye kadar olan Varoa basıncında bile sönmüyorlar. 
Yavrusuz kolonilerde Varoa hesaplanırken günlük düşen Varoa 500 ile çarpılır. Yavrulu kolonilerde ise yavru alanının büyüklüğüne göre 100 ila 300 arası çarpılır. Bu hesaplama ile numune arı alıp yıkamaya gerek kalmadan kolonideki Varoa popülasyonu hakkında az-çok bilgi sahibi oluyoruz. Kolonideki Varoa popülasyonu bilinmeden yapılan uygulamaları, Varoa düşmeyene kadar tekrarlamak gerekir. Bu durumda kullandığımız ilaçlara göre kalıntı riski artar, ayrıca arılar gereksiz yere strese sokulmuş olur. 
Kış günlerinde çekmece koloninin aynasıdır. 
Bu çekmece bize ne söylüyor?
Kapakçıktan anlaşılacağı üzere yavru çıkmaya devam ediyor. Açık renkli gelişimini tamamlayamamış varoalarda bunu tasdikliyor. Erkek varoalar dişilere göre açık renkli ve ufak olurlar. Kapalı yavru gözü içerisinde dişi Varoalarla çiftleştikten sonra bu gözlerden canlı olarak çıkamazlar. Ölü olarak aşağıya düşerler. Yavrusuz dönemde çekmecelerde açık renkli Varoa bulunmaz. 
Aşağıdaki çekmecede ise yumurtalar mevcut. Soğuktan dolayı arılar yumurtaları gözlerden temizliyorlar. Genç ana olunca sıkça rastlanan bir durum

Hafta arası Frankfurt'tan Hüseyin Çelebi'nin arılara Oksalik asit uyguladık. Böylelikle bir sonraki bal hasadına kadar Varoa mücadelesini bitirdik. Şayet ilaçlama yapmak gerekirse, ilaç kullandığı kolonilerden bal hasadı yapmamız yasak. Almanya için 31 Aralık son tarihtir!


2016 senesinde F1 üretimim sadece Almanya'daki Arıcılar Birliği için olacak. Lütfen ana arı istemeyin. 


Geçtigimiz yıl sezonu bitirmiş olmama rağmen, bir arkadaşım benden ana istemişti. Arılarının aşırı agresif olmasından şikayetçi idi


Metin'e damızlık testleri için üretilen analardan bir tanesini verdim. Hem ana hemde baba tarafından Troiseck 1075 hattından olan 29 numaralı ana arı, Almanya'nın 1 numarası sayılan Saathof'un seleksiyonundan geçmiş.


Ana arı konusunda Türkiye'de çekilen sıkıntıları, yaşanan negatif olayları arıcı dostların attıkları maillerden ve sanal ortamdan biliyorum. Bloğumda tavsiye ettiğim arkadaşlara güvenim tamdır. Kendilerinin en ufak sıkıntıları ile bile yakından ilgileniyorum, kararları istişare ederek alıyoruz. Bu arkadaşların bu işte dürüstlük, bilgi ve becerileri sayesinde  başarılı olacaklarından kuşkum yok.

İlerleyen senelerde suni tohumlama arenasında mükemmel işlere imza atacaklar. Elindeki ekotip arıdan memnun olanlar, diledikleri hatlardan ana ve erkek üretip belirlediğimiz arkadaşlara ulaştırarak ana arılarıni tohumlatabilecekler. Bu iş için uygun arı kafesleri var
Kafes tel ile uzunlamasına ortadan ikiye bölünmüş. Arka tarafına işci arılar koyuluyor
Diğer tarafın alt kısmına tohumlamada kullanılacak erkekler koyuluyor, üst tarafındaki bölmeye ise ana arı tek başına koyuluyor

Erkekler kafesten tek tek alınabiliyor 
Bu sistem İsveç'te kullanılıyor, başka bir yerde yok. Ama Türkiyede duyan olmadığı için Türk arıcılığına hediyem olsun;)

26 yorum:

  1. SLM...

    Gökhan Bey.


    Almanya da kovanların alt çekmecesinin kış boyu açık kalması olayı yıllardan beri kafamı kurcalar.Fakat bizim buradaki arı mevcutlarına aynı sistemi uygulamanın doğru olacağını düşünmüyorum.

    Sizin kuvvetli kolonilerinizin kovan çekmecesini açmazsanız , kış ortası oğul verme ihtimali bile var::))

    Yani kuvvetliler.

    Şimdi bizim burada 3 çıta ile 7 çıta arası ortalama mevcutla kışa giren arıcılarımız bu arıyı 10 çıtaya serbest nasıl bırakır !

    Ayrıca ; bu arı Ocak ayında yavruya yatmaya başlıyor , o soğukta yavru alanını nasıl ısıtacak ?

    Özetle ; burada şuan için imkansız gibi birşey...

    Dİkkat ediyorum , organik varo mücadelesi de yapmanıza rağmen koloniden hala çok varoa dökülüyor.Hani kullandığınız ilaçlarda sorun var diyecem ama şimdi döküyorsa her zaman döker.

    Benim kolonilerde şuan bu kadar varoa olsa halim haraptı.

    İnsanların birbirini öldürmeden , varlıklarına ve fikirlerine daha fazla saygı duyacağı yeni bir yılın olması dileğiyle...

    SLM ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Bey Selam,
      Sıkıştırma yapmakta ilk amaç arıyı soğuktan(!) korumak. Bizim uygulamamız litaratürde ''Kolay Arıcılık'' olarak geçiyor. Birde ''Presleme Sistemi'' var. O yöntem Türkiye'deki ile bizimkinin karışımı. Kışa geniş alanda giren arı, şubat sonundan itibaren sıkıştırılıyor.
      Kolonilerim çok güçlü değiller, aynen sizdekiler gibi 3-7 cerceve arası değişiyor. Arılarım yüksek sezonda bile oğul vermiyorlar, evvelki sene sanaldaki resimlere kanarak dışarıdan aldığım arılar hariç! Kısa bir not: Damızlık adayları bala çalışmalı ki, oğul eğilimli olup olmadığını görelim. Bakarsınız bu konuları fuarda konuşma fırsatımız olur.
      Havalar şu anda 0-6 derece arası ve yavru faaliyeti başlamış durumda. Bu zamana kadar yavru ısıtamamakla ilgili bir sorun yaşamadım. Almanya'da mart sonu kar olabildiği gibi, 2013te mayıs ayında gece eksi derecelere kadar düşmüştü. Bence tereddüt etmekte haklısınız, ben olsam bende öyle düşünürdüm.

      Bu kolonilerin bir çoğu mayıs sonunda yaptığım bölmeler, ve ilk defa ilaçlama yapıldı. Bu kolonilere bir sonraki müdahale Aralık 2016da yapılacak. Temmuz ayında her koloniden 1 adet kapalı yavrulu çerçeve alınarak, Aricilik enstitüsünde Varoa gelişimine ne kadar müsait edip etmediği öğrenilecek.

      Yeni yıl dileklerinize aynen katılıyorum...
      Selamlar

      Sil
  2. Gökhan bey merhaba. Kislatmada arı irkinin önemi var mıdır. Bu konuda yapılmıştır çalışmanız var mi acaba. Bizim buralar(Osmaniye-Kadirli) şuan sis pus ve yağmur altında. Ustü naylon koyup alttan tamamen havalandırma yapma ihtimalini yok. Sadece kovan altından iki telli delik ile işi görmeye çalışıyoruz.yazları arılar yaylada. Gidince delikler aparatlar ile kapanıyor. Çünkü yazın geceler soğuk olunca gelen nektar arılar tarafından yeniyor. Sabit arıcılık ihtimalimiz yok.bu yıl malumunuzdur Türkiye de bal rekoltesi çok dusuk.Masrafları zor karsiliyoruz. Kadirli rakım 87 ve yayla rakım 1850 m. Bizlere bu konuda neler onerirsiniz. Daraltmak için aldığımız kabartilmmis petekler polenden dolayı güveleniyor. Kimyasal yasak. Defne yaprağı ve kekik çöpü dumanı ile korumaya çalışıyoruz. Yaklaşık 800 petek saklamak zorundayız.önerilerinizi bekliyorum. Çift kat bekleyip daraltmazsak bu kez de ari ilerlemiyor.Arı ilerleyince de sezon bitmiş oluyor. Oğul eğilimi mi fazla bilmiyorum. Arı 16. Veya 20. Citada ogula yatıyor. Perişanlık hat safhada. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,
      Kışlamada arı Irkı tabiki önemlidir. Kışa dayanıklılığı ile bilinen ırklar Kafkas ve Karniyoldur.
      Kışlama üzerine çalışmam olmadı, yeteri kadar kaynak mevcut.
      Sis, pus veya soğuk kışın arıya bir şey yapmaz. Karniyolun asıl memleketinde hava yaz aylarında bile puslu.

      Gezgin Arıcılık yaparken, arı bölüp ana arı üretiyorsanız Karniyol size göre bir ırk değildir. Taşıma esnasında anaların bir çoğu kesilir. Ana en az 3 aylık olursa sıkıntı olmuyor.

      Ben petek saklamıyorum. Kesin çözüm dondurucu veya B401 kullanmanız. B401 kalıntı bırakmaz. Türkiye'de varsa temin etmeye çalışın.

      Oğul eğilimi sadece ırktan kaynaklanmaz, arıcının rolü ırktan daha fazladır. Biz ana ızgarasını çok erken kullanıyoruz, ballığa anayı yumurtlatmıyoruz. Bizim arımız neden oğula gitmiyor ve hatta meyil bile etmiyor? 20 çerçeve az değil, ana ariya yumurtlayabileceği yeni alanlar verin. Kovanda devamlı yüksek miktarda açık yavru bulunmalı ki, genc arılar salgıladıkları sütü kullanabilsinler. Arılarınıza mutlaka boş bir çerçeve girin, petek örsünler, ve bu çerçeveden oğul eğilimi başlayıp başlamadığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Korkmayın, arı 1kilo peteğe 10kg bal tüketir hikayesi sadece bir masal...
      Kolay gelsin

      Sil
  3. Slm gökhan bey bizim bölgede arı çok kısa süre salkımda kalıyor yavru az da olsa kışında kalıyor hava sıcaklığı 5, 6 dereceye düştüğünde yavru varken oksalik asit uygulamanın sakıncası olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arıya yapılan her müdahale bir risk oluşturur. Kapalı yavru varken yapılacak bir Oksalik uygulamasından %100lük bir başarı beklemeniz mümkün değil. Bence damlatma gereksiz bir uygulama olur. 5-6 derece buhar yapmak icin daha uygun, arıya zararı çok daha az olur.
      Selamlar

      Sil
  4. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Anlaşılan 2016 ana arı üretimi ve diğer çalışmalar çok yoğun geçecek. Mevlam (CC) kolaylıklar versin...
    Ana vatandaki ekip çok güçlüye benziyor.
    Yeni sezonun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  5. Karniyol saf bir ananın izole bölgede ciftlesmis saf kızının işçilerinin saldırgan olma ihtimali Yüzde kaçtir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bir yüzde hesabı yapmak mümkün değildir. İzolede çiftleşen her saf ana arının aynı sakinlikte veya verimlilikte olma garantisi yoktur, tamamının aynı verimsel özellikte olması ihtimal dışıdır.. İşci arıların morfolojik özelliklerinde bir farklılık sözkonusu değildir. İzoledeki erkekler ile çiftleşti ise fiziki olarak Karniyol özelliklerinin hepsini taşır. Fakat bal verimi, sakinlik, oğul gibi özelliklerde farklılıklar olabilir ve bu doğaldır.

      Sil
  6. Saf ırkta sakinlik oğul vermeme vs gibi dominant özellikler genotip yada fenotopine bakilarakmi belirleniyor yoksa istenen özellikler seleksiyonlami elde ediliyor biraz bilimsel oldu . birde saf arkin dominant özellikleri saf denen kızına geçmesi gerekmezmi ? Farklılığın sebebi nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstenilen özellikler elbette seleksiyonla elde ediliyor.
      Kısaca şöyle diyeyim: Bir kolonideki işçilerin babaları farklı olduğu için, üretilen her ana arının babasının farklı olabildiği için ve ayrıca bu anaların gene 1den fazla erkekle çiftleştiği için farklılıklar olur. Verimlilik ölçülürken sadece 1 ana arının değil, bir grup kızkardeş ana arının toplam verimliliğine bakılır. Ortak değeri düşürende çıkaranda hesaba dahil edilir. Grup olarak diğer gruplara üstünlük sağlayanlara gen aktarımı yüksek notu düşülür.

      Sil
  7. Slm. Ben kayseride yasiyorum.21 yasindayim.. Amator aricilik yapmaktayim.. 20 kovan kafkas f1 arim var. Cok asiri ogulcu arilar.. Verdigi ogul bile ogul veriyo.. Basim belada bu arilarla.. Bu sebeple bal verimi cok dusuk.. 20 aridan 50 kilo bal alabildim.. Karniyol nasil. Bizim buralar -20 yi goruyo karniyol dayanabilir mi..yardimci olursaniz sevinirim tesekurler simdiden..

    YanıtlaSil
  8. Okay beyin kadro dolmus..karniyol Ana temin edebilecegimiz baska birisi varmi.. Tesekkurler simdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayında arkadaşların numaraları var:)
      Erzurum'dan Erdinç Aksu'dan da temin edebilirsiniz. Fakat sezona erken başlamak amaçlı Aydın'da üretilenlerden değilde, Erzurumda ürettiği analardan alırsanız, bölgenize daha uygun olabilir diye düşünüyorum.

      Sil
  9. Güvenilir karniyol anayi kimden alabiliriz

    YanıtlaSil
  10. Abi konya'dan yazıyorum. 60 adet arım var sonbaharda ve ilk baharda bölmeler yaparak yılda 100 civarı arı satıyorum. Hem bölmelere kullanmak için hemde çevremdeki arıcılar a vermek için 50 kutuda ana arı üretmek istiyorum. Daha önceki yıllarda kendi arılığımdan seçtiğim kolonilerden ana arı üretiyorum. Cins olarak karniyol ama ne kadar karniyol kaldılar orasını bilemiyorum. Sakinliği ve kışa dayanıklılığı hızlı gelişimi beni tatmin ediyor fakat saf d amızlıkları bende denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adellal2010@gmail.com

      Lütfen mail ile irtibata geçiniz.

      Sil
  11. Gökhan bey bu ayda oksalik asit yapilirmi arılar salkımda değil yavru başladı yada başka ne onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya'da arı ile uğraşıyorum, dolayısı ile 31 Aralık tarihi Varoa ilaçlaması için son gün. Bulunduğunuz ülkede bakanlık onaylı ne var ise onu kullanabilirsiniz. Ne kullanacağınız arılarınızın yavru durumuna bağlı.

      Sil
  12. Gökhan abi ben arı ve arıcılıga meraklı seven takip eden biriyim sürekli arıcılıkla alakalı bilgiler ögrenmek için ugraş ve çaba içerisindeyim Arıcılık sertifikası alacagım allah izn verirse. Ama en önemlisi benim hiç arım ve kovanım yok,ben Arıyla alakalı bütün yapılması ve ögrenilmesi gereken şeyleri nasıl ögrenebilirim ben iç anadoluda ikamet ediyorum AKSARAY merkez'de bana yardımcı olurmusunuz lütfen rıca ediyorum.kitap lardan okuyarak yada pıratikte bana yardımcı olabilecek Türkiye'de tanıdık larınız varmı acaba. Çünkü görülüyorki arıyı ve arıcılıgı ögrebilmek için kovanın başında olmalı kitaptan okumakla olacak gibi degik çok teşekkür ederim sag olun emeginize saglık insanlara faydalarınız dan dolayı Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun cevabını kendin vermişsin kardeşim, al 2-3 kovan arı, gerisi kendiliğinden gelecektir.
      İlk arılarınızı kendi bölgenizden bir arıcıdan alırsanız size yardımcı olacaktır.
      Başarılar

      Sil
  13. gökan bey ben henüz arıcılıga başlayamadım fakat annem için propolis almak istiyorum en iyi propolisi nerden temin edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir arıcıdan almayın, varoa icin kullanılan ilaçların kalıntı bırakmış olması muhtemel. Organik Arıcılık sertifikası olan bir arıcıdan bulabilirsiniz. Almanya'da eczanelerde toz halinde satılıyor, birde Türkiye'de sorun.
      Saygılar

      Sil
  14. Gokhan bey arilarin irkini degistirmek istiyoruz karniyol F1 damizlik ana gondermeniz mumkunmudur acaba hayirli sksamlar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, teslimatları sadece AB ülkelerine yapıyorum.
      Hayırlı Akşamlar

      Sil
    2. Saglik olsun ne yapalim gokhan bey AB bu gidisle hayal olduguna gore bizimde yapacak biseyimiz yok demektir.
      Basarilar diler ilginize tesekkur ederim

      Sil