15 Şubat 2016 Pazartesi

Şubat kontrolü, Erkek hatları

Selamlar,
Almanya'nın en soğuk zamanı Şubat ayıdır. Son senelerde eskisi kadar soğuk olmasada... 
Farelere karşı uçuş deliklerini 8mmlik tel ile kapatıyoruz. Havaların arı uçuşuna müsade ettiğinde bu teller sıkıntı olabiliyor


Kovanlarımın tabanları komple açık, ana üretiminde kullandığım Mini Pluslarda bile altta havalandırma deliği mevcut. Temizlik sırasında dışarı taşınmak isteyen ölü arılar tele takılıyorlar ve uçuş deliklerini kapayarak arıları engelliyorlar

Çiftleşme kutularının tabanlarını temizledim

Havalar hala soğuk, 2 gün 12 derece olunca stok kontrolü yaptım. Elle kovanlar tartıldı ve en hafifi açılıp bakıldı

Eğer en hafif koloninin stok durumu iyi ise daha ağır olanları açıp bakmaya gerek yok. Arılığımda çiftleşmiş 
2-283-17-2013numaralı damızlığın kızı 50 numara F1 ana

Tek kat kışlayan arılarda kovan ağırlığı yeterli olsa bile, arılar stoktan kopabilirler. Bilhassa zayıf arılarda dikkat etmek gerekir. Malum biz sıkıştırma yapmıyoruz. 
Katlı kışlayan arılarda stok beslemesi cömertçe yapıldığı için pek bir sorun yaşanmıyor. 
Çift kat kışlayan bir koloni üstten
Kat arası 

Ve tabandan resim

Gelecek sene oğul egilimi düşük olduğu için, Tohumlamada erkekleri kullanılacak 7-45-512-2012numaralı damızlığın kızı
Kışa soktuğum strofor çiftleşme kutusunda stok azalmış. Biraz fondan şeker verdim
Ertesi güne kadar çoğunu tüketmişler
Havalar hafif arı uçuşuna müsade ettiğinde yapılan katı besleme sonucu,  arılar su bulmak için dışarı çıkarlar. Soğuk, rüzgar vs. nedenlerden dolayı geri dönemeyen arılar Bahar'da koloni gelişimini negatif etkiler. Kovanlarda kullandığımız naylon bunu bir nevi engelliyor. Naylonda oluşan su damlacıklarını, ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanabiliyorlar. 


Beebreed'dee değerler herkese açıldı. Bu sene kullanacağım damızlıklardan 2 tanesinin hatları belli oldu. Biri Hero'nun Troiseck ağırlıklı AGT hattı, diğeri ise Zwillichten Carnica Mainfranken. İkisinden de larva transferi yapacağım. Testlere vereceğim anaları, değişik çaprazlamalar yaparak üretmek istiyorum. Kullanacağım Damızlıkların değerlerini, hangisini kullanacağım kesinleşince yayınlayacağım. 
2016da kullanacağım erkek hatları sisteme işlendi. Bir veya iki hat daha eklenecek. 
Daha önceki bir yayınımda bir izole bölgeye erkek kolonileri hazırlamam teklifinde bulunduklarını yazmıştım. Sanki işlem biraz daha hızlanacak gibi. Spessart izolesinin sorumlusu olan Kahle, 2014 değerlerlendirmesinde yapılan bir hatadan dolayı bu görevden vazgeçti. Bu yanlış değerlendirme maalesef benide etkileyecek. Ama her şerde bir hayır vardır derler, 20 Şubat'ta Ulm'de Belegstellenleiter (izole sorumlusu) olmak üzere görüşmem var:) Eğer ki olursa, hedefe giden yolda bir kaç basamak daha ilerlemiş olacağım.
Hayırlısı ne ise o olsun...

16 yorum:

  1. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Maşallah, kovanlar dolu dolu gözüküyor.
    Teknik çalışmalarınızı dikkatli bir şekilde takip ediyorum.
    Mevlam (CC) kolaylıklar versin.
    Nasip olursa yarın kovanları açıp ilk çalışmayı yapacağım.
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam,
      Yeni bir sezon daha başlıyor Hocam, inşallah bereketli güzel bir sezon olur.
      Saygılar

      Sil
  2. Maşallah kovanlarin durumu iyi gözüküyor arilar polen getirmeye başlamişlar ari nüfusu da iyi gibi kovanlarda bu sezonda balın dibine vuracaksin gibi görünüyor gökhan allah işlerini rast getirsin allah kolayliklar versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara polen geldi, fakat şimdi havalar çok soğudu. Bu sene sadece 14 koloni bala çalışacak İstatistiklerime baktım, kovan başı ortalama bal verimi
      2013 27kg
      2014 37kg
      2015 65kg
      Bu sene hedefim 50kg. İnşallah bala çalışan tüm arıcı dostlarımızın yüzü güler.

      Sil
  3. Masallah kardesim.Allah islerini rast getirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Cümlemizin inşallah.
      Allah razı olsun Hakan Hocam.

      Sil
    2. Allah kolaylıklar versin.yoğun bir sezon daha geliyor.Keşke yakın olsak da sana bir faydamız olsaydı.bizse hep senden birşeyler bekliyoruz..mevlam doğrularla beraberdir,hakkımızda hayırlısı Gökhan kardeşim.

      Sil
    3. Birol Abi güzel dualarına AMİN diyorum. Bakarsın bir gün yolumuz düşer Rize'ye:)
      Allah'a emanet ol, kal sağlıcakla

      Sil
    4. Selamun aleyküm
      Gökhan bey, 2013 te 27 kilo iken 2015 65 kiloya ulaşmanızı sağlayan etmenleri kısaca sıralar mısınız lütfen?

      Sil
    5. Hava şartlarının iyi gitmesi ve arının kalitesinin artması.

      Sil
  4. Müstakbel bir arıcıyım, iki yıldır araşyırmaya devam ediyorum. Siz ve prof. Dr Muhsin Doğaroğlu idolumsunuz. Size çok ama çok sorum olacak umarım sıkmam sizi.
    Sürekli olarak apis meliferia carnica ile çalışmıyor muydunuz? Eğer öyle ise saf hatlara geçmeniz mi verim skalanızı yükseltti?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yolun başındasınız, hayırlı olsun.
      Malum sezon başlıyor, dolayısı ile sanaldan uzak durup sadece paylaşımlarıma devam edeceğim. Size tavsiyem bir kaç koloni ile çalışıp tecrübe kazanmanız, kolonilerinize beraber göz atabileceğiniz bir Usta bulmanız.

      Saf arıların verimi F1ler kadar yüksek değildir, bu genellikle böyledir. F1lerin anası ve babası belli, F1in işçilerinin ise sadece annesi belli fakat babası belli değildir. Heterozis (melezleme) dolayısıyla verimlilik artar. Fakat bu verimlilik bir sonraki nesile geçmez.
      Verimliliğin artma nedeni verimli hatları araştırıp bulma, seleksiyon ve tercümelerimizin artması.
      Selamlar

      Sil
  5. Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Kovan kapağı açacak kadar bilgi donanımına sahip değilim henüz. Bu konu ile alakalı 7 kitap, sayısını hatırlamadığım bilimsel araştırma yüzlerce saat video, ırklar, morfoloji, seleksion, hastalıklar viral, mikrobiyal,fungal etmenler, koloni yönetim bilmi, botanik ve arı ilişkisi, çalışacağım yöredeki ballı bitkilerin tanımlanması vs bütün bu konularda iki senedir çalışıyorum ama hala kovan kapağı açacak kadar yeterli donanımda hissetmiyorum kendimi.
    Çokkkkk başınızı ağrıtacağım çookkk ��.
    Çok teşekkürederim kıymetli zamanınızı ayırdığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baş ağrıtmaya gerek yok:)
      Ekim-Nisan arası bana mailimden ulaşabilirsiniz.

      Bu kadar fazla okumanıza gerek yok. 2 koloni alsanız çok daha faydalı olurdu. Teori ile pratiğin çok farklı olduğunu göreceksiniz.
      Saygılar

      Sil
  6. Gökhan abi ve abiler ben geçen yıl merak ile aricilga başladım. Kurslara giddim.bilgi sahipi de oldum. Ama bal dan verim almak için hiç bi bilgim yok. Bi İtalyan arı ve Muğla arısı elimdekinler karniyol e çevircem 1 kovanImi deniyorm.
    Ama bal dan hiç. Bir fikrim yok geçen yıl 2 3 çereve aldım. Çoğu Arıcı abiler 40 50 kg aldım deyince benim aklımda soru işareti oluş bi sistem mi var da ben bilmiyorum diye (Antalya Aksu )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arıcılığa başlananız hayırlı olsun.

      Diğer arıcıların 40-50kilo aldıkları bir yerde siz verim alamıyorsanız, Irk değiştirmenizin bir faydası olmayacaktır. Önce kendinizi geliştirin ve nerelerde hata yapmış olabileceğinizi bulun.
      Başarılar

      Sil