17 Mart 2016 Perşembe

Mart soğuk geçiyor

Merhaba,
Bu sene Bahar gelmek bilmedi. Mart ayı geceleri eksilerde, gündüzleri ise 7-8derece civarında seyrediyor. Hava raporuna göre mart sonuna kadar böyle devam edecek. Kolonilerde kapalı yavru bir elin avuç içini geçmeyecek kadar. Arılar gece sıcaklıklarına göre yavru üretiyorlar. Geceleri ısınmadığı sürece durum böyle devam edecek. 
Sağlık raporu için bal numunesi alabilmek için bir kaç koloniyi açtım. Öğle olmuş arılar hala sıkı salkımda 
Salkımlara rağmen çerçeve çektim 
Yavru alanına en yakın yerden 1 yemek kaşığı bal aldım

Arı veya ana arı satanların özellikle dikkat etmeleri gereken konu, arıların sağlıklı olmaları. Bu işin şakası yok, olamazda. 
MiniPluslarda numune verdiler 

Almanya'da sağlık raporu almak için yetkili bilirkişi çağırılır, kolonilere bakar ve herhangi bir şey gözüne batmazsa bir kaç hafta sonra raporunuz elinizde olur. 
Örnek bir rapor

Ben daha garanti çalışıyorum, bal kemerinden analiz edilmek üzere numune aldırıyorum. Bu biraz daha masraflı ve uzun sürüyor. Ama elinizde tapu gibi rapor oluyor

Ana arı üreticilerinin cok hassas olmaları gerekir. Bu yıl ilk koloni kaybımı yaşadım. Aralık sonunda arılar duruyordu, fakat nüfus çok azalmıştı. Geçen hafta koloni sönmüş. Stoklar dolu dolu idi
Hepsi imha edildi. Koloni neden söndü? Varoa kesinlikle değil, çünkü AGT üyesi olarak devamlı varoa nüfusunu ölçtüm. Bana göre ana arıda bir sorun vardı. Sadede gelelim: Sönmek üzere olan koloniler strese girerler. Bu stres hastalıklara zemin hazırlar! O yüzden sönen kolonilerin petekleri başka kolonilere kullanılmamalı. En azından ana üreticileri bu konulara dikkat etmeli! Petekler eritilip, çerçeveler ve kovan sodalı su veya pürmüzle dezenfekte edilmeli. Gösterilen bütün bu hassasiyetler ana arı fiyatına etki eder, etmeli. 

Geçtigimiz günlerde Enstitüde Petersen'in verdiği seminere katıldım 
Petersen'i bloğumu takip edenler bilir, maalesef ana üretip satmıyor. Arısı ''iğnesiz arı'' olarak meşhur. Sakinlik bir yana, ıslahda elde ettiği başarı takdire şayan
1963ten beri 5 senelik bal verimi istatistiği tutmakta. Her 5 senede verim yükselerek devam etmiş, seneler arasında azda olsa geriye gidiş olabiliyor, doğa şartları etkiliyor, fakat 5 senelik ortalama hep yükselmiş
En son 2010-2015 arası ortalama 64,6kilo, sadece 2015 ise 82,9kilo! Bu sene inşallah kendisinden larva transferi yaparak, bu hattı ''P'' lisansı alarak kendi hattımın bir bölümüne entegre edeceğim. Bakalım etkisi ne şekilde olacak?

Son günlerde toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Doğru söylemek gerekirse, rahatsızlığımdan dolayı  hiç birisine katılmadım, ''illa tanışmak isteyen yazın izole bölgeye gelsin'' diye düşünürken, AGTden mail geldi. AGT calışmalarına ilgi duyanlara senede 1 defa bir arılıkta AGT programı tanıtılıyor. Hessen bölgesinde düzenlenecek programı benim arılığımda yapmaya karar vermişler, tarih istediler. 23 Nisanda karar kıldık. O zamana kadar kolonilerin gelişeceğini zannetmiyorum, hava şartları çok kötü
Çiçekler açtı, diğerleri açmaya hazır, iyi havayı bekliyorlar 
Havaların ısınması ile birden bütün doğa canlanacak, arıların bu tempoya ayak uydurması mümkün görünmüyor. Bu da demek oluyor ki: Bu sene bahar balı yok. Eğer havalar ısınır ve 3-4 hafta sonra tekrar soğuyacak olursa, doğa gene beklemeye geçecek, arılar bu sırada arayı kapatacaklardır. Bu seferde ana üretimi sekteye uğrar:) 
Görelim Mevlam neyler
Neylerse güzel eyler

Bu pazartesi bir toplantıya katılmak zorunda kaldım, sebebi arıcıların görüşüp tanışabilmek için sıraya girdiği Deutsche İmker Bund (Almanya Arıcılar Birliği) Genel Başkan'ı Peter Maske'nin de bu toplantıya iştirak etmesi idi. Çünkü izole bölge koruma altında ve bir çivi dahi çakmak yasak. Bana ise orada suni tohumlama yapabileceğim hijyenik bir yer lazım. Daha önce kendisine mail atmıştım, gerekli izinler için yardımcı olması için ricada bulunmuştum. Andreas kendisine tam olarak ne istediğimizi anlattı, o da not aldı. Artık bizimde bir dayımız var:)

Toplam 14 davetli kişinin katıldığı toplantı çok verimli idi. Bavyera eyaletinde yetiştirilen lisanslı Damızlıklardan istediğimizi hediye olarak Devlet bize tahsis ediyor 

Listeye bakmaktan gözüm başım döndü, bir ara ayıp mayıp demeyip selfi çektim 

Sonunda 3 ana arıda anlaştık, bahtımıza hangisi çıkarsa artık:)

Yolculuk sırasında izolenin yanından geçtik

7,5km yarı çapı Devlet tarafından koruma altında, yani buralara kimse izole sorumlusundan müsade almadan arı koyamaz. Gördüğümüz anda kaldırtabiliriz. 

Adam bilmiyor izole alan olduğunu ve arıcılığa başlıyor. Bilmeden arı getirip koyuyor. Birliğe üye olmazsa haberimiz olmuyor. Arıcılarla kötü olmaya gerek yok, hele ki yeni başlamışsa. Bu arkadaşların ana arısını değiştirip, motive ediyoruz. Bu durumda verdiğimiz her ana arı icin Devlet bize teşvik veriyor. Bazı seneler izole bölgede çiftleşen anaların morfolojik özelliklerine bakılıyor

Yukarıdaki izole istatistiği
2014te 18 anadan 18'i, 2011de 3den 3ü, 2010da 12den 12si saf çıkmış. Yani izole A izole kalitesinde iş görmüş. Bu sene 20 ananın kanat indeksi ölçülecek. 
Görüldüğü gibi, uğraşıyoruz, güzel mesafeler katediyoruz. 


13 yorum:

  1. Hayat sana güzel toprağim beğendiğin damızlık hediye daha ne olsun bizde burda çırpınıp duruyoruz hangi anadan üretim yapsak diye :) Allah işlerinde kolaylıklar versin Allah utandirmasin

    YanıtlaSil
  2. Devlet hediye ediyor, niye?Çevredeki arıcılara ana memesi dağıtalım diye. Toplam 250 adet dağıtacağız, her koloni başı gene teşvik alacağız. Ayrıca her hafta larva transferi imkanı sunuyoruz. Böylelikle ıslah edilmiş genler cevreye yayılacak. Doğru yapılan işleri takdir etmek lazım, adamlar işi biliyor be abi:)

    YanıtlaSil
  3. Biz de acizane sizi takip ediyoz bilgiler icin sagolun hocam bir sorum olacak formik asidi hangi ayda yapalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz sadece son bal hasadından sonra ve eylül ayında kullanıyoruz. Türkiyede Varoa mücadelesi hic durmak bilmediği için, şu zamanda illaki bir ilaç kullanıyorsunuz. Madem öyle en formik asit kullanilsa ne olur? Türkiye şartlarını bilmem mümkün değil. İzlenimlerime göre formikte çok ana kaybı yaşanıyor. Hava sıcaklığına dikkat edin, 20 derece üzerinde ana kaybı yaşayabilirsiniz.
      Kolay gelsin

      Sil
  4. Mart ayı soğuk gidiyor atılarak ne takviye etmeliyiz.bu aylarda

    YanıtlaSil
  5. Gökhan Bey merhaba. Nasılsınız . Umarım iyisinizdir. Arkadaşım Şubat ayında arı kovanlarına şişeden bezle emme usulü ile formik asit uygulamış ve ağızları dar olan , alt havalandırması sıfır olan kovanlarından 65 tanesi tamamen ölmüştü. Formik asitten sıkı sıkı kapalı olan kovanda epey kalmış ve sonuç hüsran olmuştu. Biz ölümü buna bağlamıştık. Formik asit acaba kovandaki peteklere geçer mi. Çünkü bu peteklerin ballı olanlarını başka bir arıcı kullanmış ve onunda arıları öldü. Arkadaşım arılarına ilaçlama zamanında çevredeki tarım ilaçlarının etki ettiğini düşünüyor. Ya da biri kasıtlı olarak kovanları zehirledi diyor. Ancak boş petekleri başka bölmelere verince ölüm olmadı arılar yavru atıp kapadı .Sorun yok. Acaba ölümlere formik asit mi sebep yoksa başka kasıtlı olarak mı yapıldı bilmiyoruz. Tahlil ve laboratuar ihtimalimiz yok. Sizce sebep ne. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geçmiş olsun.

      Formik asit uygularken kovan altlarını tamamen kapatıyoruz, formik aşağı çöktüğü için taban açık olursa bir etkisi olmaz. Sadece uçuş deliği boylu boyuna açılabilir. Ölümün formik etkisi olduğunu zannetmiyorum, zaten bu yavrulardan belli olurdu. Mesele çıkmak üzere olan yavrular çıkamazlar, başları petek gözünden dışarıda, dilleri dışarıda ölü olarak petek gözlerinde olurlar. Formik asit peteklerde kalıntı bırakmaz, bu petekleri başka bir koloniye verdiğinizde hic bir zararı olmaz. Kolonilerin neden söndüğü hakkında bir yorum yapamam. Formikten olmadığı kesin, zira diğer kovanlara bu petekleri kullandığınızda bu kolonilerin sönmemesi gerekirdi.
      Formik kullanıldığında kolonileri yarım saat takip etmek gerekir, arılar aşırı tepki verdiğinde, hemen formik kovandan alınmalı, taban havalandırması açılmalı, yoksa kapak açılmalı ve kovan havalandırılmalı.

      Selamlar

      Sil
  6. Gökhan sen bahar balı alamam diyorsan bu sene bizim işimiz baya zor.Şu anda bizde yavrulu çerçeve sayısı 2-3 arası değişiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle bizim durumumuz farklı, sizde hava şartları daha uygundu. Yazımda belirttiğim gibi, doğa arılardan çok önde gidiyor ve hava şartları arının çalışmasına müsade etmiyor. Hesap gayet basit: İlk yavrular kapandıktan 21 gün sonra koloni nüfusu hafiften artmaya başlayacak, ve bende yavrular yeni kapanmaya başladı. 10 nisandan önce kat atmam zor. Oysa Düzce, Kocaeli ve Bursa'da katlar atılmaya başladı bile. Çift kat kışa giren kolonilerde gelişim çok daha iyi oldu bu sene. Seneden seneye değişim gösteriyor diyebilirim. Onlardan bahar balı alabilirim diye tahmin ediyorum fakat o ballardan bana hayır yok. İzole bölgedeki erkek kolonilerini beslemede kullanırım büyük ihtimalle.
      Selamlar

      Sil
  7. Gökhan bey başarılı ve azimli çalışmalarınız bizleri de çok azimli hale getiriyor. Her gün arıcılık konusunda bir şeyler öğrenip geliştiriyoruz. İlk başlarda hobi olarak başladığım arıcılık benim için bir meslek haline gelmeye başladı. Arıları aşırı sever hale geldim. Aslında doğayı çok severim. Her yıl ormanlara meyve fidanı dikerim. Bu her yıl artarak devam edecek.
    Arıcılık konusunda da sizin basarilariniz bizleri gururlandiriyor. Allah yolunuzu açık etsin. Devletin size izole bölge vermesi bizleri çok sevinfirdi. İnşallah Türkiye ye de cok faydaniz olacak.
    Saygilarimla

    YanıtlaSil
  8. Bende arı 🐝 istiyorum bende arıçı olmak istiyorum gökhan abi mersin /MEZİTLİ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun:)
      İnternette bir çok forum var, aricilik.gen.tr bunlardan bir tanesi. Birde yakınında bir usta buldun mu işlem tamamdır.
      Allah muvaffak etsin kardeşim

      Sil