10 Aralık 2017 Pazar

Oksalik Asit


Son bahar bitti, kış ayları başladı...


Kış aylarında arılıkta yapılacak bir şey olmadığından, bu zamanı seminerlere ve sunumlara katılarak değerlendiriyoruz. Bazı sunumlar hayal kırıklığı yaşatıyor olsa da, arıcılarla fikir alış-verişinde bulunmak güzel

Hele ki son katıldığımız seminer tam bir zaman kaybıydı.
Bana ne Afrikada 1970lerde yapılmış araştırmadan :)

Kendimi tutamayıp seminer sonrası biraz  serzenişte bulunmuş olacağım ki, Almanyada üyesi bulunduğum AGT Başkanı F.Karl Tiesler babayane bir tavsiyede bulundu. ''Mühim olan bu tür arenalarda kendini gösterip, bende bu işte varım diyebilmektir'' Tecrübeli ve samimi insanlar bir başka oluyor :)



Eylül ayı geçtiğimiz yıllara nazaran sıcaktı. Bu arıların yavru faaliyetine normalden daha fazla devam edip, stoklarında azalmasına sebep olabilir. 
Bu yüzden stoklara ve Varoaya dikkat etmek gerekir!
Yavru faaliyeti devam ettiği sürece, Varoa üremesi de devam eder. Soğuklardan dolayı, kapalı gözlerden yavruların çıkması normalden 12 ila 24 saat arası daha geç gerçekleşebilir. Bu da gözlerdeki 2. dişi varoanın çifleşebilmesi anlamına gelir. Bu yıl arılar normalden daha fazla varoa ile kışa girmiş olabilirler. 

Kasım ayı ile birlikte ilk don oldu ve bu tarihten itibaren ana arı yumurtayı kesmiş olmalı. Gece ilk buzlanma olduğunda arılar yumurta ve genç larvaları temizleyip, iri olan kapanmaya yakın yavrulara dokunmazlar. 
Bu hesaptan yola çıkarak kolonilerin 14-15 gün sonra yavrusuz olduklarını söylemek mümkün. Daha garanti olması açısından, ilk don olayından 21 gün sonra, istisnalar haricinde kolonilerde yavru bulunmaz. Bu yavrusuz ve soğuk dönemde varoaya  oksalik asit ile güçlü bir darbe vurulabilir. 
Uygulamadan önce kolonilerdeki Varoa miltarını aşağı-yukarı bilmek, hem arıcıya fikir vermiş olur, hem de arıları gereksiz stresten kurtarmış olur.
Uygulamadan 3-5 gün önce çekmeceler takılarak, günlük doğal olarak düşen Varoa miktarına göre, kovan içerisindeki Varoa nüfusu tahmin edilebilir. Bu hesaplama mevsime, yavru durumuna ve düşen varoa miktarı göre yapılır. Doğal düşen varoa miktarı arttıkça, çarpanı küçülür. Yavru alanı arttıkça, çarpan yine küçülür. 
Eğer günlük düşen miktar 0,5in altında ise, oksalik uygulamasına gerek görülmez. 




Oksalik asit çok masum değildir, fakat suda çözülür olduğundan balda ve mumda kalıntı bırakmaz. Arıların kitin iskeletini incelttiğinden dolayı, sıvı halde TEK SEFER uygulanır. Kitini incelen arının ömrü kısalabilir, hastalıklara direnci azalabilir. Bu nedenle uygulama dozunda ve gerektiğinde yapılmalı, abartılmamalı! Bilhassa zayıf kolonilerde özellikle dikkat edilmeli. Fakat ben yedek ana bıraktığım çiftleşme kutularına dahi, gerek olduğunda oksalik kullanmaktayım ve hiç bir kutu oksalikten dolayı sönmedi. Dozunda yapılan ıygulamanın faydası tartışılmaz! 

Sıvı halde kullanılan asit Almanyada eczanelerde hazır halde satılıyor. 1 Litre hazır solüsyon 35Avro civarı. Karışımı arıcının kendi hazırlaması yasak, çünkü maliyeti 1 Avroyu bile bulmuyor ve ilaç sanayisi arıcılardan para kazanamıyor.

Hazırlanışı:
600ml Saf Su
600gram Şeker
35gram oksalik asit dihidrat


Arılı her çerçeve arasına 5ml oksalik asit karışımı damlatıyorum, arının yoğun olduğu diske daha fazla, arının az olduğu diske daha az. 

Oksalik asit hazırlama ve uygulama videosu


8 yorum:

  1. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Nasip olursa bizde oksalik buharı uygulayacağız.
    Varroa miktarını en aza indirmek için çalışacağız.
    Selam, saygı ve muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,
      Kışın varoaya çok etkili olan oksalik asit yapmakta yarar var.
      Buhar yaparken önleminizi alın, maske mutlaka takın. Uygulamadan sonra üzerinizdeki giysileri değiştirin.
      Selamlar

      Sil
  2. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Kendinizi çok ama çok özlettiniz.
    Bu kadar da ara olmaz ki...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygıdeğer Hocam,
      Çok yoğun bir sezondu. Gezgin arıcılığa ilk adımları attık, dolayısı ile hiç vaktimiz olmadı. Malum ekmek davası. Geçimini arı ve arı ürünleri ile sağlayan birisi için, sosyal medyaya zaman ayırmak biraz lükse kaçıyor. Meydan hobicilere kalsın... Fakat profesyonelliğe geçince kazın ayağı öyle değilmiş dedim. Madalyonun diğer yüzü oldukça farklı.
      İşlerimiz bir nebze hafiflerse inşallah paylaşımlara devam ederim, etmem de lazım sanırım.
      Malatya’ya selamlar

      Sil
    2. Gökhan abi yorumlarin çok güzel bizi mahrum birakmblutfebı

      Sil
  3. Selemün aleyküm gökhan bey oksalik asit buharı senede kaç kere ve ard arda kaç sefer tekrarlanmalı örneğin 1 ay içinde teşekkürler bizlere yardımcı olduğunuz için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam,
      Aynı damlatma uygulamasında olduğu gibi 1 defa kullanılmasını tavsiye ederim. 3-4 kez de 5er gün arayla uygulanabilir, ama neticede bu bir ilaç, ve yan etkileri var.

      Sil
  4. Bu ilacı illa kullanmak gerekli mi ? Yeni başladım arıcılığa 3 adet kovanim var , bir adet karniyol diye aldım bir adet Kafkas diğeri de Karadeniz bölgesinde kullanılan bir ırk, seneye 2020 de farklı ırklar da denemek en verimli çalışanı çoğaltmak istiyorum belfest ve italyan ırklarini deneyeceğim, benim aldığım karniyol sizin karniyol diye gösterdikleriniz gibi uzun değil, 😵, sizden temin etmek istiyorum samsun atakum da 800-900 metre yüksek bir bölgede yaşıyorum , kestane çok fazla var genel olarak kestane ve çiçek balı yapılıyor..

    YanıtlaSil