6 Mart 2014 Perşembe

Mart ayı ve Hollanda'dan arı

Çok şükür Mart ayına girdik. Bu saatten sonra kar yağacağını zannetmiyorum. Havaların ısınmasını fırsat bilip Dilaver abinin Hollanda'da  arıcılık yapan Trabzonlu İsmail Taslak Abi'den ısmarlamış olduğu arıları almaya gittik. Almanya'da arı mı yoktu? Hayır, maksat tabiki arı almak değil, eski bir dostu ziyaret etmek. Eşyanın yenisi, dostun eskisi makbuldur demişler. Güzel ağırlandık, Karadenizliler zaten candan insanlar. Yedirdiler içirdiler Allah razı olsun.

İsmail abinin arılar bir kaç yerde, kimisi ekip biçtiği bahçesinde, kimisini bir yer kiralayıp başka yere koymuş. Evin bahcesindekilerden komşular rahatsız olurlar diye kaldırmış. Nede olsa komşuluk hakkı diye bir şey var. Hak hukuk bilmek ne güzel.


Niyet çok bal yapıp satmak değil, eşe dosta ikram edecek kadar, kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bal hasat etmek. 

Arıları kovanlarıyla beraber alıp Almanya'ya getirdik. 2 gün sonra yeni kovanlara aktardık. Deniz Yıldırım Abimde geldi yardıma, sanki 50 kovan aktaracağız:) 

Dilaver abiye modern arıcılığı öğreteceğiz ya hani:) Tabanlar telli, isterdim ki ahşap kovan kullansın ama köpükten almış kovanları. 

Kovanlardan bir tanesinin durumu pekde iç açıcı değil.

 Böyle zayıf kovanları ızgara üzerinde güçlü bir kovanın üzerine PARK ediyorsunuz. Yukarıdaki yavruları beslemek için aşağıdaki kovandan genc arılar yukarı çıkıyor. Iki anaarı olduğundan dolayı analar yarışa giriyor ve yavru alanı birden genişliyor. En geç(!) dört hafta sonra üstteki kovan alınmalı. Yoksa analardan bir tanesini kesiyorlar. Bir diğer alternatif kovanları birleştirip bala hazırlamak. 

Hollanda enteresan bir ülke. Vergiler çok yüksekmiş. Ama her taraf yemyeşil. Her evin önünde arıların polen ve Nektar ihtiyacını karşılayacak çiçek var. Sanki hepsi arılar için dikilmiş:)


Arılarımı iki gün görmeyince koşarak gittim bahçeye. Durumları çok iyi.


Bal stoklarıda mükemmel.


Diyorlar ki arıya o kadar şurup verilir mi? Verilir efendim verilir. Biz baharda teşvik beslemesi yapmıyoruz! Nektar akımı başlamadan biraz önce bu fazla çerçeveleri Ruşetlerde kullanmak üzere kovandan alıyoruz. Kış uzun sürerse yeteri kadar besinleri var. Arı rahat arıcı rahat:) Bu seneki gibi olursa al bölme kovanlarda kullan. Sonbaharda verdiğimiz şurup çöpe gitmiyor, anlayana;)

Bu arada Söğütler açmaya başladı

Armut tomurcuklarıda patlamış 

Bahçeye birde hazır Gül aldım diktim, tuttu gibi:)

Almanyadakiler ballıkları hazırlayın:)))

14 yorum:

  1. Gökhan kardeşim maşallah resimler harika görünüyor,
    bu sene ballıkları biraz erken atacaz gibi görünüyor inşallah.
    Hollanda ilginç bir ülke bizim buraya hiç benzemiyor,kanunları
    çok değişikmiş orada tanıdığım bir abimiz söylemişti.
    Bütün Avrupadaki Türklere buradan Selamlarımı gönderiyorum,
    hayırlı sezonlar diliyorum.

    Selamlar Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayirli olsun Dilaver,
      Gökhanin bilgileri ve dostluguyla ve senin karadeniz inatciligiyla umarim cook balli bir sezon gecirirsin...

      Sil
    2. O biraz zor ama elimizden geleni yapacağız. En azından kendi yiyeceği kadar çıkar herhalde:)

      Sil
    3. Adam iki cita söz vermisti birisine , kendisi yemez ona verir artik.

      Sil
  2. Merhaba.Almanyada arıcılık için hangi şartlar aranıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arılar gelmeden veya en geç geldiği gün Veterinäramt‘a bildirmeniz yeterli.
      Selamlar

      Sil
  3. Merhaba ben hollandada yasiyorum kardesimde aricilikla ugrasiyor .benden kiralice yani ana ari istedi. Nerden bulabilirim ben denbosch dayim. En yakin Nerden alabilirim. Tesekkur ler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sitemizden sipariş verebilirsiniz.
      www.lohnbesamung.de
      www.carnicadellal.de

      Sil
  4. Yeni bir arı meraklısıyım okudum hoşuma gitti kendimi geliştiemekte kararlıyım bulundugum lirdam şeheinde hobi olarak üç beş arkadaşı geçmez hollandalı olarak civar köylerde elma ve armut bahçelerinde dölleme amaçlı olduğunu ögrendim bulundugum şehir agaç örtüsünü araştırdım söğüt akça agaç ıhlamur yoz akasya ve kayın agacı ve pelit civar köyler elma armut kiraz hobi arıcıklıkç için çok uygun oldugunu zannediyorum işşallah ünümüzdeki sene için bire bismillah dedim bile herkeze selamlar

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben turkiyede yaşıyorum 22 yaşındayım 9 yaşımdan beri babamla arıcılık yaptım yurt dışında bu işi yapmak gelmek istiyorum hollanda gibi alman ya gibi ülkemler fırsat tanıtımı edendim yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yardımcı olamayacağım. Artık Türkiye’de yaşıyorum

      Sil
    2. 2019dan beri Türkiyeye yerleştik.
      Selamlar

      Sil
    3. Bizde tam tersine Türkiye’ye yerleştik. 2 senedir Türkiye’de yaşıyoruz. Arı ürünlerinden Almanya’da kazanamadığımız parayı kazanıyoruz.
      Selamlar

      Sil