9 Ağustos 2015 Pazar

Damızlık Testleri ve Varoaya duyarlı hijyen özelliği

Merhaba,
Ağustos ayındayız ve havalar iyice ısındı. Varoa mücadelesini çok daha önce yapıp bitirmem gerekiyordu. Sadece 1 defa mutfak bezi ile Formik asit uygulayabildim. Mutfak bezi ile başarılı olabilmek için 4er gün ara ile 3-5 kez tekrarlamak gerekiyor. Kapalı yavru gözlerindeki Varoalara tesir eden tek mücadele yöntemi Formik asittir. Ağustos ayından itibaren çıkacak genç arılar artık kış arılardır ve bu arıların uzun ömürlü olabilmesi kovandaki Varoa durumuna bağlıdır. Sıcaklardan dolayı beklemek zorundayım. 
Enstitüde vaktimin çoğu Varoa araştırmaları ile geçiyor

Derslere saatinde yetişemediğim sürece kapalı yavrulu çerçeveler hiç bitmeyecek gibi:)

Üzerinde çalıştığımız projenin adı Varoa Sensitive Hygiene. Bazı arılarda Varoa üreyemiyor, arılar kapalı gözlerdeki pupada bir sorun olduğunu hissedip kapağı açıyorlar, bu varoayı rahatsız ediyor ve gerektiği şekilde üreyemiyor. 

Peteklerini aldığımız kovanlarda Varoa miktarı en az %2 olmalı. Aksi taktirde gözlerde Varoa bulması oldukça zor

Varoa miktarı %2nin altında olan kovanlara hiç bir müdahale yapmıyoruz ve öyle kışa giriyorlar. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bu konuda çok mesafe katedilecek. İşin güzel tarafı ne biliyor musunuz? Bu projeye sadece Karniyol üreticileri değil, Buckfastçılar ve Avrupa'nın bir kaç ülkesi daha dahil. Calışmalar ortak yürütülüyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür projelerde Türkiye'nin de bu sisteme katılabileceğini düşünüyorum. 

Fırsat buldukça sahaya inip Damızlık kovanların bakımını da yapıyorum, geç kalmadığım zamanlar:)
Hangi kovanda kimin Damızlığı var bilmiyorum ama benim analardan 18 numarayı buldum. Anayı görünce 'benim ana bu kovanda' diye yüksek sesle düşününce kapağı kapatıp bir sonraki kovana geçmek zorunda kaldım. Torpil yapma şansım yok kızıma:) 
Kontrolleri 3 kişi yapıyoruz, daha doğrusu 2 kişi yapıyoruz diğeri sadece resim çekiyor

60 kilo arı ile 30 ana arılandırıldı. Ben kendi test edeceğim anaları bölmelere verdim. Bölme dediysem güçlü bölmelere. Zayıf Arıyla uğraşmasını sevmiyorum. Besleme vs. sevmediğim işlerin başında geliyor. Böyle bölmeler kendi yiyeceğini kendi buluyor bal zamanı 



8 bölmeyi aynı anda yaptım, 9. gün arıları çerçevelerden silkeleyip memeleri bozdum. Her kovana aynı işlemi yapmama rağmen 1 tane kayıp yaşadım. 32 numarayı kestiler, yerine 20 numarayı verdim, bu tür kayıplar maalesef olabiliyor.

Dellal 20

Dellal 8 

Scheele 64 

Dellal 7 

Meyer 32 

Kirchhain 7 (13.gün yumurtaya geçti)

Dellal 11

Dellal 25

Bu bölmeler yavrusuz dönemde laktik asit ile Varoadan temizlendi. Aralık sonu Oksalik damlatması yapılacak ve Varoa miktarı %10a ulaşana kadar ilaçlama yapılmayacak. %2nin altında kalanlar dayanıklılık testine girecek ve koloni sönme noktasına gelene kadar müdahale yapılmayacak. 

2 yorum:

  1. Sayın Gökhan Bey
    Selamün aleyküm
    Fotograflar çok hoş çekilmiş.
    Dönüp dönüp bakıyorum, büyük zevk veriyor.
    Ha derslere geç kalmamaya çalışınız.
    (Yeriniz uzak biliyorum...)
    Kendi arılığınızda bal hasadı ile ilgili paylaşabileceğiniz fotolar varsa görmek isterim...
    Selam, saygı, dua ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  2. Yürüdüğün yolda başarılar dilerim.Kompleks den kompleks lilerden uzak durmanı tavsiye ederim.İNSAN KÜÇÜKDÜKCE BÜYÜR.sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil